ونزوئلا اکنون بدترین بحران اقتصادی تاریخ خود را سپری میکند. مردم عادی در این کشور نفتخیز بهتدریج درحال بیغذا شدن هستند. اوباش گرسنه و عصبانی در حال غارت سوپرمارکتهایی هستند که سهچهارمشان هیچ کالایی برای عرضه ندارند. دولت وضعیت اضطراری در کشور اعلام کرده و موادغذایی با اسکورت نیروهای محافظتی جابهجا میشوند. مردم در این کشور الان مجبور هستند ساعتها در صف بایستند تا بتوانند کالاهای اساسی چون برنج و روغن دریافت کنند.
آمارهای صندوق بینالمللی پول (IMF) نشان میدهد نرخ رشد اقتصادی ونزوئلا اکنون منفی 8 درصد است که بدترین نرخ رشد در این کشور بهشمارمیآید. نرخ تورم نیز در این کشور سه رقمی شده و به 482درصد رسیده است. نرخ بیکاری نیز 17 درصد است اما انتظار میرود در چند سال آینده به 30درصد برسد.
سایه گرسنگی، نومیدی مردم و گسترش ناآرامی و جرم دولت نیکولاس مادورو را سه سال پس از نشستن بر صندلی قدرت تهدید میکند. دولت مادورو میراثدار اقتصاد نابودشدهای است که از هوگوچاوز تحویل گرفت. چاوز محبوبیت خود را مدیون قیمت نفت و وامهای خارجی بود. با کمک این دو عامل میتوانست اقلام مصرفی مردم را تامین کند. این درحالی بود که ملیسازی بیش از 1200 شرکت خصوصی چندان به نفع این کشور نبود، اما چاوز این کار را کرد. اما در سال 2015 وقتی قیمت نفت سیر نزولی گرفت و به نصف رسید و ونزوئلایی را که از نفت بالای 100دلار لذت میبرد به کشوری بدهکار تبدیل کرد که دسترسی به سرمایههای بینالمللی نداشت.
دولت او در واکنش به بحرانهای اقتصادی کشور تصمیم به چاپ اسکناس گرفت. بالا بردن نقدینگی آتش تورم را شعلهورتر کرد. برآورد شده که قیمت موادغذایی موردنیاز یک خانواده در طول یک هفته بین ماههای مارس و آوریل بیش از 25درصد افزایش یافته و حالا 22 برابر حداقل حقوق دریافتی در ونزوئلا است.
دولت ونزوئلا تلاش کرده موادغذایی اصلی را جیرهبندی کرده و قیمتشان را تثبیت کند، اما نتیجهاش این شده که موادغذایی بهسادگی از فروشگاهها بیرون رفته و در بازار سیاه به فروش میرسند. حزب مخالف دولت معتقد است توزیع مستقیم موادغذایی که از طریق کانالهای محلی انجام میشود یک حرکت سیاسی هدایت شده از سوی دولت است.
براساس گزارش سازمان «شفافیت بینالملل»، ونزوئلا نهمین کشور فاسد جهان است. گفته میشود خانواده آقای مادورو و بعضی دوستان نزدیک این خانواده در کار قاچاق مواد مخدر هستند و صدها میلیارد دلار را با همین روش از کشور خارج میکنند.
بحران احتمالا در این کشور بحرانزده از این پس بدتر هم خواهد شد. دولت درحال پرداخت بدهیهای بینالمللی و تامین مالی بخشی از نیازهای اساسی مردم از طریق استفاده از ذخایر طلا است. هم بدهیهای بینالمللی و هم کالاهای اساسی وضعیت فاجعهباری دارند.
پیش از این خبرهای گوناگونی از بحران اقتصادی در ونزوئلا پخش شد. برای مثال دولت برق را جیرهبندی کرد و شکر نیز در این کشور در حال تمام شدن است. شرکتهای نوشابهسازی در این کشور با مشکل عدیده کمبود شکر مواجه شدند و بهطورکلی اوضاع در این کشور روزبهروز درحال وخیمتر شدن است.