مردم ونزوئلا هر روز چهار ساعت خاموشی و بیبرقی را تجربه میکنند. این طرح از روز دوشنبه هفته گذشته شروع شده است. دولت اعلام کرد که قطع برق در این کشور تا 40 روز ادامه خواهد داشت. هدف دولت از این کار تلاش برای صرفهجویی در مصرف انرژی اعلام شده است. ایندرحالیاست که اقتصاد ونزوئلا ضربه بزرگی از قیمت پایین جهانی نفت متحمل شده است.
قانون جدید خاموشی در ونزوئلا در بسیاری از شهرهای بزرگ این کشور اجرا میشود تا دولت بتواند جلوی مصرف بیرویه انرژی را بگیرد. مقامات ونزوئلا امیدوارند که باران توربینهای سد EL Guri را راه بیندازد. این توربینها تقریبا 65 درصد برق این کشور را تامین میکنند. لوئیز موتا دومینگوئز، وزیر برق ونزوئلا در اینباره میگوید: «با کمک خداوند باران خواهد بارید. باران بسیار کم میبارد و آبی به توربینها نرسیده است.»
نیکولاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا پیش از این تعطیلات آخر هفته این کشور را برای کارمندان دولت سه روزه اعلام کرده بود. اقدام رئیسجمهور در طولانیتر کردن زمان تعطیلات در جهت پایین نگاهداشتن مصرف انرژی در این کشور انجام شد. اکنون قطعی برق و کمبود آب به بخشی از زندگی عادی مردم ونزوئلا تبدیل شده است.
قطع برق که تازهترین مشکل ونزوئلا شناخته میشود، بحران این کشور را به بدترین مرحله خود رسانده است. قیمت پایین جهانی نفت که اکنون زیر 45 دلار است، به درآمد ارزی خارجی این کشور ضربه زده است. دخایر ارزی این کشور اکنون حدود 13 میلیارد دلار است که در نوع خود رکورد بهشمار میآید و در یک دهه گذشته در ونزوئلا بیسابقه بوده است.
شرایط اقتصادی فشارها بر مادورو را افزایش داده است. مادورو اکنون غیر از مشکلات اقتصادی باید با کنگرهای که دست اکثریت مخالفش است نیز مبارزه کند. کنگره ونزوئلا از مادورا خواسته از مقامش کنار رفته و دفتر ریاستجمهوری این کشور را ترک کند. جرج میلان، سیاستمدار مخالف دولت میگوید: «قطع برق درحالحاضر یعنی شهروندان مجبورند هزینه فساد در بخش برق را بپردازند؛ فسادی که رقم آن به میلیاردها دلار میرسد.»
صندوق بینالمللی پول (IMF) پیشبینی کرده است که اقتصاد ونزوئلا در سال جاری میلادی تا 8 درصد کاهش را تجربه خواهد کرد. این نهاد پولی بینالمللی همچنین برای سال 2015 ونزوئلا هم 5/7 درصد انقباض اقتصادی پیشبینی کرده بود. نرخ بیکاری ونزوئلا 6/9 درصد بالاتر از میانگین جهانی است که این امر به برخی اعتراضات مردمی در این کشور بحرانزده منجر شده است. صندوق بینالمللی پول (IMF) همچنین آماری از نرخ بیکاری در ونزوئلا منتشر کرده است. برایناساس نرخ بیکاری این کشور نسبت به نیروی کار موجود در سال 2015 میلادی 14/2درصد پیشبینی شده بود. این میزان براساس همین پیشبینی در سال 2020 دوبرابر خواهد شد و به 28/29درصد خواهد رسید.
تولید ناخالص ملی (GDP) در ونزوئلا براساس گزارش صندوق بینالمللی پول (IMF) سالانه منفی 4 درصد کاهش را تجربه میکند که این امر نشان از ضعف اقتصادی موجود در این کشور دارد. این رشد منفی، 229 درصد کمتر از میانگین کشورها و 237 درصد کمتر از همه کشورهای آمریکای جنوبی است. نرخ تورم ونزوئلا در ابتدای سال میلادی جاری به رقم بیسابقه 270 درصد رسیدکه نشان از وضعیت بغرنج اقتصادی این کشور داشت.
مهمترین دلیل وضعیت ناگوار اقتصادی در ونزوئلا پایین آمدن قیمت نفت است. بهگفته کارشناسان اقتصادی در این کشور، برای اینکه اقتصاد ونزوئلا به نقطه سربهسر برسد، نفت باید با قیمت 111 دلار فروخته شود.
منبع: ibtimes