پوند در دو دقیقه 6درصد سقوط ارزش داشت، در فرودگاه با قیمتی پایین تر از یورو فروخته می شود و اکنون پایین ترین ارزش خود در 30سال گذشته را دارد. حالا سوال اصلی از بریتانیایی ها این است: چه حسی دارید؟ قطعا پاسخ آنها این است که فقیرتر شده اند. البته پاسخ آنها به خاطر کم شدن ارزش اسکناس های در جیب شان نیست، دلیلش کاملا به قدرت خرید پوند، گران تر شدن سفرهای خارجی و افزایش قیمت کالاهای وارداتی برمی گردد.
این کاهش ارزش حتی ممکن است به خروج دسته جمعی کارگران خارجی منجر شود، دست کم آنهایی که پول شان را به کشور و خانه خود می فرستادند. ارزش پول این کارگرها از زمان برگزیت 13درصد و از سال گذشته 20درصد کمتر از دلار شده است.
از طرف دیگر، اکتبر سال گذشته هر پوند 1/55 دلار ارزش داشت، حالا اما تنها 1/26 دلار قیمت دارد. یک سال پیش هر پوند را 1/34 یورو می خریدند، اما اکنون یورو قدرتمندتر شده و هر پوند کمتر از 1/12 یورو خریده می شود.
همه این آمار و ارقام را اگر با دقت نگاه کنید، باید سری از روی تاسف برای بریتانیای کبیر تکان دهید. اما این ماجرا هم مثل همه داستان ها یک روی دیگر هم دارد. به عبارت دیگر سقوط ارزش پوند اگرچه برای اقتصاد بریتانیا ضررهایی دارد، اما دارای جنبه های مثبتی است که بخش بزرگی از آن مدیون چینی ها است.
از جمله جنبه های مثبت پوند ضعیف اینکه صادرات بریتانیا ارزان تر می شود که نتیجه آن بهبود صنعت تولید بریتانیا است. به این ترتیب کالاها در مغازه ها برای گردشگران خارجی ارزان تر خواهند شد. احتمالا به همین دلایل بوده که بیشتر اروپایی ها و بخش بزرگی از مسافران آمریکایی، ژاپنی و چینی در دو ماه اخیر کمپ های خود را در خیابان آکسفورد لندن دایر کرده اند.
هفته اول اکتبر هر سال مصادف با «هفته طلایی» برای چینی ها است که تعطیلات ملی در این کشور به حساب می آید. برآوردها نشان می دهد که حدود 600 میلیون گردشگر چینی در یک هفته تعطیلی خود مسافرت می روند که بخش بزرگی از این مسافرت ها خارجی است. بریتانیا در میان چندین مقصدی است که گردشگران چینی آن را انتخاب می کنند و امسال محبوبیتش در میان چینی ها 60 درصد افزایش پیدا کرده است.
چینی های پولدار البته همه وقت و پول شان را در لندن نمی گذارند. جذابیت هایی مثل موزه گروه بیتلز در لیورپول یا تخفیف های اغواکننده برندهای لوکس در روستای بیسستر هم از جمله علاقه مندی های چینی ها است که به اقتصاد بریتانیا کمک می کند.
نمایندگان مرکز خرید Westfield که صاحب دو فروشگاه بزرگ در لندن است، گفتند که چینی ها با استفاده از پوند ضعیف هر چه می توانستند خرید کرده اند.
درکل اما بریتانیایی ها به گردشگران چین امید زیادی دارند، چون آنها می توانند با یوان خود که حالا قوی تر هم شده پوند بیشتری بخرند و در نتیجه بیشتر خرید کنند.
در ماه آگوست هم در پی سقوطی که پس از برگزیت برای پوند اتفاق افتاد کسب وکار بسیاری از فروشندگان بریتانیایی سکه بود و خرید بین المللی کالاهای معاف از مالیات 37 درصد افزایش یافت.
در نتیجه پوند ضعیف برای هیچ کس اگر سود نداشته باشد، برای خرده فروشان بریتانیایی بسیار خوب است، چون گردشگران بین المللی به ویژه چینی ها برای استفاده از آب وهوای بریتانیا و خرید اجناس لوکس از این کشور صف می بندند.
بریتانیایی ها لازم نیست زیاد به خاطر پایین آمدن ارزش پوند غصه بخورند، چون با این کاهش ارزش عملکرد بهتری نسبت به سایر کشورهای اروپایی دارند و یکی از مقصدهای کلیدی چینی ها برای سفرهای خارجی هستند. حالا که ارزش پوند پایین تر هم آمده انتظار می رود آماری که برای سپتامبر و اکتبر اعلام خواهد شد، به مراتب بهتر از ماه آگوست باشد.
طبق اعلام یکی از آژانس های هواپیمایی بریتانیا به نام Ctrip اکنون هزینه سفر به بریتانیا 20درصد کمتر از زمان مشابه سال گذشته است.
کارشناسان بازار ارز می گویند این روند احتمالا به همین شکل ادامه خواهد یافت چون ترزا می، نخست وزیر بریتانیا هفته گذشته در کنفرانس حزب محافظه کار حمایت سرسختانه خود از برگزیت را اعلام کرد، بنابراین ضعیف تر شدن پوند چیز عجیبی نیست.
بنابراین می توان صحبت های هفته گذشته خانم می را یک دعوت عمومی از چینی ها دانست که برای تعطیلات طلایی سال آینده خود می خواهند برنامه ریزی کنند.
آمارهای رسمی نشان داده اند هزینه هایی که گردشگران در بریتانیا می کنند از زمان برگزاری همه پرسی برگزیت بیشتر شده است. در ماه جولای گردشگران خارجی بیشتر در داخل بریتانیا هزینه کردند، درحالی که بریتانیایی ها به خاطر کاهش ارزش پول شان دور سفرهای خارجی شان را خط کشیده و پول شان را در کشور خود نگه داشتند.
بنابراین چینی ها حالا دیگر پولدارشده حتی می توانند به پوند ضعیف هم کمک کرده و اقتصاد بریتانیا را از افتادن در چاه نجات دهند.