موسسه تحقیقاتی لگاتوم دهمین شاخص رفاه جهانی سالانه خود را به تازگی منتشر کرده که براساس آن مرفه ترین کشورهای جهان را رتبه بندی کرده است.
میزان پولی که یک کشور دارد یکی از عوامل رفاه به شمار می رود، اما موسسه لگاتوم برای رتبه بندی خود عوامل زیادی را در نظر گرفته است. این موسسه ۱۰۴ متغیر را برای تهیه فهرست خود مقایسه کرده که شامل شاخص های سنتی مانند سرانه تولید ناخالص داخلی و شمار افرادی بوده که کار تمام وقت داشته اند، اما آمارهای جالبی مثل شمار سرورهای اینترنتی مطمئنی که یک کشور دارد و میزان استراحت مردم بر مبنای روز به روز هم مورد بررسی قرار گرفته اند.
این متغیرها سپس به ۹ زیرشاخص کیفیت اقتصادی، فضای کسب و کار، حکومت داری، آموزش، بهداشت و درمان، ایمنی و امنیت، آزادی شخصی، سرمایه اجتماعی و محیط زیست طبیعی تقسیم شده اند.
براساس گزارش پایگاه اینترنتی «بیزینس اینسایدر»، این شاخص به بررسی ۱۴۹ کشور جهان پرداخته است که بیشترین آمار قابل دسترس را داشته اند. نروژ در هفت سال گذشته رتبه برتر این شاخص را در اختیار داشت، اما در سال ۲۰۱۶ کشور جدیدی مرفه ترین کشور جهان شناخته شد. مرفه ترین کشورهای جهان براساس گزارش موسسه لگاتوم عبارتند از:
۱- نیوزیلند
طبق گزارش موسسه لگاتوم، نیوزیلند با داشتن رتبه برتر در زیر شاخص های سرمایه اجتماعی و کیفیت اقتصادی و دومین رتبه برتر در فضای کسب و کار و حکومت داری، مرفه ترین کشور جهان است. انسجام اجتماعی قوی و تعامل بالا در جامعه به این مفهوم است که این کشور از بهترین سطح سرمایه اجتماعی در جهان برخوردار است.
۲- نروژ:
نروژ به مدت هفت سال متوالی در شاخص رفاه موسسه لگاتوم به عنوان مرفه ترین کشور جهان رتبه بندی شده بود، اما با داشتن رتبه سوم در زیر شاخص حکومت داری، امسال در جایگاه دوم مرفه ترین کشورهای جهان قرار گرفت.
۳- فنلاند
فنلاندی ها ممکن است خود را اسکاندیناوی ندانند، اما بدون شک یکی از مرفه ترین کشورهای شمال اروپا هستند. طبق گزارش موسسه لگاتوم، این کشور از بهترین عملکرد دولت در میان کشورهای جهان برخوردار است.
۴- سوییس
سوییس اغلب در رتبه های برتر فهرست هایی مانند شاخص رفاه قرار می گیرد که به لطف آموزش فوق العاده و بهداشت و درمان عالی است که به ترتیب در رتبه اول و سوم قرار دارد و برخورداری از وضعیت اقتصادی عالی در این موفقیت نقش موثری داشته است.
۵- کانادا
طبق گزارش موسسه لگاتوم، همسایه آمریکا در شمال به میزان قابل توجهی مرفه تر بوده و در زیر شاخص سرمایه اجتماعی و فضای کسب و کار رتبه سوم را در اختیار دارد. در شاخص رفاه موسسه لگاتوم، کانادا به عنوان کشوری معرفی شده است که شهروندان آن از سطح آزادی شخصی بالایی برخوردارند و این کشور در این زمینه رتبه دوم را در اختیار دارد.
۶- استرالیا
این کشور برای سبک زندگی آرام و هوای خوب معروف است، بنابراین تعجبی ندارد که در زیر شاخص سرمایه اجتماعی در رتبه دوم قرار گرفته و این امتیاز خوب کمک کرده است که استرالیا در فهرست کلی مرفه ترین کشورهای جهان، از رتبه هفتم در سال ۲۰۱۵ یک رده صعود کند. این کشور در شاخص رفاه سال جاری به عنوان یکی از بهترین کشورها به لحاظ سیستم آموزشی شناخته شده است.
۷- هلند
این کشور در زمینه آموزش و کیفیت اقتصادی رتبه دوم و در دو زیر شاخص دیگر در میان پنج رتبه اول قرار دارد و جایگاه این کشور نسبت به سال گذشته یک رتبه ارتقا پیدا کرده است.
۸- سوئد
این کشور که بالاتر از همسایه خود دانمارک قرار دارد در زمینه کیفیت اقتصادی رتبه سوم و برای حکومت داری رتبه پنجم را دارد، اما در فهرست کلی، از رتبه پنجم در سال ۲۰۱۵ به رتبه هشتم در سال ۲۰۱۶ سقوط کرده است.
۹- دانمارک
این کشور اسکاندیناوی به داشتن استانداردهای بالای زندگی معروف بوده و در رتبه نهم فهرست مرفه ترین کشورهای جهان قرار گرفته است. این کشور در واقع در منطقه اسکاندیناوی از حداقل رفاه برخوردار است و بالاترین امتیازش رتبه پنجم برای ایمنی و امنیت بوده است.
۱۰- انگلیس
با وجود برگزیت، انگلیس در شاخص رفاه از رتبه ۱۵ در سال گذشته به رتبه ۱۰ در سال ۲۰۱۶ صعود کرد. بهترین امتیاز انگلیس مربوط به فضای کسب و کار بود که در رتبه پنجم قرار گرفت.
۱۱- آلمان
قدرت اقتصادی منطقه یورو در همه زیرشاخص ها به جز سه زیر شاخص، در میان ۱۰ رتبه اول قرار گرفت. بهترین رتبه این کشور در زیر شاخص ها رتبه پنجم برای کیفیت اقتصادی بود.
۱۲- لوکزامبورگ
این کشور که به عنوان یک بهشت مالیاتی معروف بوده وخانه ژان کلود یانکر، رئیس اتحادیه اروپاست در زمینه آزادی شخصی و سلامت از نظر جهانی در رتبه برتر قرار دارد.
۱۳- ایرلند
بالاترین امتیاز ایرلند در زیرشاخص های شاخص رفاه، رتبه پنجم برای آزادی شخصی بود. این کشور همچنین در زمینه آموزش یکی از ۱۰ کشور برتر بود که در رتبه هفتم قرار گرفت.
۱۴- ایسلند
این کشور که از اروپا دورافتاده و تنها بیش از ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد، ممکن است برای اینکه یکی از مرفه ترین کشورهای جهان باشد انتخاب روشنی به نظر نرسد، اما در سه زیر شاخص رفاه شامل ایمنی و امنیت، آزادی شخصی و سرمایه اجتماعی در میان پنج رتبه اول قرار گرفته است.
۱۵- اتریش
این کشور اروپای مرکزی، بهترین امتیاز را برای ایمنی و امنیت به دست آورد و در میان همه کشورها در رتبه نهم قرار گرفت.
۱۶- بلژیک
اگرچه بلژیک در سال گذشته به دلیل اینکه خانه یکی از عاملان حملات تروریستی پاریس بود احساسات منفی زیادی را به خود جلب کرد، اما همچنان یکی از مرفه ترین کشورهای جهان بوده و از نظر آزادی شخصی و آموزش در میان ۱۰ کشور برتر قرار دارد.
۱۷- آمریکا
اگرچه دونالد ترامپ وعده داده است آمریکا را دوباره بزرگ کند، اما این کشور در شاخص رفاه از رتبه یازدهم در سال گذشته به رتبه هفدهم در سال ۲۰۱۶ سقوط کرد. با وجود این سقوط، بزرگ ترین اقتصاد جهان از نظر فضای کسب و کار در رتبه اول قرار دارد.
۱۸- فرانسه
با وجود اینکه این کشور اقتصاد راکدی دارد، اما در همه زمینه ها امتیاز خوبی کسب کرده و بهترین امتیازش در محیط زیست طبیعی بوده که در رتبه چهارم قرار گرفته است.
۱۹- سنگاپور
این کشور که به عنوان یک قطب مالی جهانی معروف است، همچنین محل خوبی برای زندگی محسوب می شود و در شاخص رفاه امسال در زیر شاخص بهداشت و درمان رتبه دوم و در ایمنی و امنیت، رتبه اول را به دست آورد.
۲۰- اسلوونی
این کشور به کمک برترین رتبه در محیط زیست طبیعی، یکی از مرفه ترین کشورهای اروپاست.
۲۱- اسپانیا
اگرچه مشکلات سیاسی در چند سال گذشته بر اسپانیا سایه افکنده است، اما این کشور در محیط زیست طبیعی و ایمنی، در میان 15 رتبه برتر قرار گرفت با این همه همچنان نتوانست در میان ۲۰ کشور مرفه برتر جهان قرار بگیرد.
۲۲- ژاپن
اگرچه ژاپن با رکود اقتصادی دست و پنجه نرم می کند، اما یکی از مرفه ترین کشورهای جهان بوده و در ایمنی و امنیت رتبه سوم و در بهداشت و درمان، رتبه چهارم را به دست آورده است.
۲۳- هنگ کنگ
وضعیت هنگ کنگ به عنوان کشور مستقل از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته نشده، اما همچنان در شاخص رفاه قرار می گیرد و از امتیاز خوبی برخوردار است. هنگ کنگ از نظر فضای کسب و کار در رتبه چهارم در میان کشورهای جهان قرار دارد.
۲۴- مالت
این کشور جزیره ای کوچک در دریای مدیترانه در چهار زیر شاخص در میان ۲۰رتبه اول قرار داشت، اما بهترین رتبه مالت در سرمایه اجتماعی بود که این کشور در رتبه هشتم قرار گرفت.
۲۵- پرتغال
این کشور در همه زیر شاخص ها به جز یک زیرشاخص، در میان ۵۰ کشور برتر جهان قرار دارد، اما بالاترین امتیاز این کشور در آزادی شخصی بود که رتبه دهم را به دست آورد.