سیاست انتقال میزبانی وبسایتها به داخل کشور سالهاست که در دستور کار قرار دارد و به گفته مسئولان در حال حاضر میزبانی درصد بالایی از سایتهای دولتی به داخل کشور منتقل شده است. اما میزبانی وبسایتها در داخل کشور مستلزم راهاندازی دیتاسنترهای زیادی است که علاوه بر سرویسدهی مناسب به کاربران، هزینه کمی را برای گردانندگان وبسایتها به همراه داشته باشد. از بحث امنیت اطلاعات که بگذریم راهاندازی دیتاسنترهای ایرانی یکی از ارکان ایجاد شبکه ملی اطلاعات به شمار میرود و به همین دلیل مستلزم توجه ویژهای از سوی مسئولان ارتباطات کشور است و به همین خاطر محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تأکید زیادی روی ضرورت ایجاد دیتاسنترهای ایرانی دارد و به علاقهمندان این بخش این مژده را داده است که در صورت راهاندازی دیتاسنتر توسط بخش خصوصی تسهیلاتی به آنها ارائه خواهد شد.
به گفته وزیر ارتباطات، قرار است تسهیلاتی در نظر گرفته شود که بر مبنای آن بخشخصوصی به راهاندازی دیتاسنتر وارد شود. وزیر ارتباطات گفت: تا زمانی که راهاندازی دیتاسنترهای بخشخصوصی انجام شود تمامی بخشها و سایتهای اینترنتی داخلی میتوانند از امکانات دیتاسنترهای دولتی برای میزبانی سایتهایشان استفاده کنند. وی با اشاره به هزینههای تأمین پهنای باند برای افرادی که دیتاسنتر دارند، اظهار کرد: سازوکاری تهیه کردهایم که هزینههای این بخش بهمراتب پایینتر بیاید تا برای این افراد دیتاسنترهای خصوصی ایجاد شود و ما بتوانیم تمام سایتهایی که در خارج از کشور میزبانی میشوند را بهطور رایگان به داخل منتقل کنیم. واعظی افزود: امنیت برای ما امری بسیار مهم است و هر چه میزان سایتهایی که در داخل کشور میزبانی میشوند، بیشتر باشد امنیت ما نیز بیشتر خواهد شد.
این در حالی است که فعالان و کارشناسان فناوری معتقدند ایجاد و راهاندازی دیتاسنتر در ایران در حال حاضر هزینه گزافی را به همراه دارد که به همین دلیل علاقهمندان چندانی برای ورود به این بخش وجود ندارند. حسن حقیقت، کارشناس شبکه درباره علت عدم رغبت به سرمایهگذاری در حوزه دیتاسنتر به «فرصت امروز» گفت: مهمترین علت این امر شرایط نامناسب و نبود فضای تضمین شده برای ورود سرمایهگذاران به این بخش است. وی افزود: علاوه بر بودجه بالایی که برای راهاندازی یک دیتاسنتر نیاز است، هزینه زیادی برای تأمین پهنای باند و نگهداری از یک دیتاسنتر مورد نیاز است. حقیقت با بیان اینکه دولت نباید بهطور مستقیم از بخشخصوصی فعال در این حوزه حمایت کند، گفت: دولت باید فضایی را ایجاد کند که سرمایه گذاران امید به بازگشت سرمایه خود داشته باشند و سرمایه خود را بهصورت تضمینی به این بخش تزریق کنند. وی اظهار کرد: دولت میتواند با فرهنگسازی و تشویق فعالان و طراحان وبسایتها به استفاده از دیتاسنترها و امکانات ایجاد شده در داخل کشور بستر مناسبی را برای ورود سرمایهگذاران به این بخش فراهم کند.
این کارشناس درباره میزان سرمایهای که برای راهاندازی یک دیتاسنتر مورد نیاز است، گفت: ایجاد دیتاسنتر و سرمایهگذاری در آن به عوامل زیادی بستگی دارد اما در حالت کلی میتوان گفت که برای راهاندازی یک دیتاسنتر درحال حاضر به بودجهای حدود 10 میلیارد تومان نیاز است که این رقم با توجه به تجهیزات به کار گرفته شده میتواند بسیار متغیر باشد. مهدی بیباک، مدیرعامل یک شرکت طراحــی وبســایت دربــاره امنیت دیتاسنترهای ایرانی به «فرصت امروز» گفت: مطمئناً زمانی که دیتاسنترها در خاک ایران وجود داشته باشند، میتوان از اطلاعات آنها به نحو شایستهتری محافظت کرد. علاوه بر حفاظت اطلاعات عمومی، اطلاعات مخصوص به سرورهای شرکتها و سازمانهای دولتی نیاز به حفاظت ویژهای دارند و در صورتیکه این سرورها در یک مرکز دادهای در ایران باشند، قطعاً حفاظت بیشتر نیز از آنها امکانپذیر خواهد بود. وی افزود: علاوه بر این در زمانهای بحرانی مانند حملات هکری یا مشکلات مشابه، مدیران دیتاسنترها میتوانند سریعتر از مسئولان یک دیتاسنتر خارجی برای رفع مشکل اقدام کنند.