دو ماه قبل رئیس جمهور اوباما درحالی که بر سر میز جلسات یک کارخانه در منطقه Jacksonville فلوریدا نشسته بود از مشکلات خود در پایتخت سیاسی آمریکا و تلاش هایش برای بازسازی اقتصاد آمریکا که پس از بحران اقتصادی سال 2008 میلادی در همه قسمت ها دچار آسیب های جدی شده بود سخن می گفت.نکته برجسته ای که در این سخنان وجود داشت این بود که به عقیده آقای اوباما تلاش های او برای بهبود شرایط اقتصادی آمریکا به شکل گسترده ای از سوی رسانه ها و مخالفان نادیده گرفته شده است.
وی در واقع بازسازی اقتصاد آمریکا را با بازسازی اقتصادهای بزرگ دیگر جهان مقایسه کرده و معتقد است که دولت وی به بهترین شکل ممکن موفق شده است تا اقتصاد خود را در مقایسه با کشورهایی که اقتصادهای قدرتمندی دارند به بهترین شکل ممکن بازسازی کرده و شرایط را برای رشد اقتصادی و افزایش نرخ اشتغال فراهم کند.
بدون شک این ادعای آقای اوباما ادعای بسیار بزرگی است. خصوصا آنکه هنوز بسیاری از مردم آمریکا سخنان کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری در رابطه با اقتصاد و انتقاد از وضعیت اقتصادی ایالات متحده را فراموش نکرده اند.
هنوز بسیاری از مردم به یاد دارند که دونالد ترامپ در انتقاد از سیاست های اقتصادی دولت دموکرات اوباما گفت که اقتصاد آمریکا امروز شبیه به اقتصاد کشورهای جهان سومی شده است. به رغم این انتقادات زمانی که از رئیس جمهور اوباما پرسیدیم که آیا از این انتقادات ناراحت و ناامید شده است در پاسخ گفت که هرگز چنین نیست و شخصا از این انتقادات ناراحت نمی شود.
باراک اوباما در رابطه با انتقاداتی که از سیاست های اقتصادی دولتش می شود، گفت: «ناراحتی من از انتقاد نیست، بلکه آنجایی دچار ناامیدی می شوم که می بینم این انتقادات به موضوع اصلی مباحثات سیاسی و انتخاباتی بدل شده است.»
وی ادامه داد: «سیاست های اقتصادی ما و استراتژی هایی که برای بازسازی اقتصاد آمریکا در پیش گرفته بودیم سبب شد به سرعت به سوی رشد اقتصادی حرکت کنیم آن هم در شرایطی که کسی پیش بینی نمی کرد بتوانیم در این راه پیروز شویم. ما نمی توانیم درباره تمام جزییات کارهای مان توضیح دهیم. منظورم این است که یک روز ما در حال نجات بانک ها از ورشکستگی بودیم روز دیگر به صنعت خودروسازی کمک کردیم و در نهایت سعی کردیم تاثیر مثبتی بر بازار مسکن داشته باشیم.»
نخستین رئیس جمهور سیاه پوست آمریکا که همین روزها دفتر کار خود را به دونالد ترامپ تحویل خواهد داد معتقد است به رغم تمامی تلاش های صورت گرفته وی از سرمایه سیاسی لازم برای انجام اصلاحات اقتصادی بزرگ تر و بیشتر برخوردار نبوده است. همزمان با نزدیک شدن به آخرین روزهای ریاست جمهوری باراک اوباما، این روزها اشاره به عدم وجود سرمایه سیاسی لازم ترجیع بند مشترک اغلب جملات وی شده است.
به رغم مهارت فوق العاده زیاد اوباما به عنوان یک سخنران زبده به نظر می رسد وی این روزها از اعتماد به نفس بسیار زیادی برای دفاع از دستاوردهای خود در دوران هشت ساله ریاست جمهوری اش برخوردار است. وی معتقد است در صورتی که دولت دموکرات وی می توانست با رأی دهندگان خاکستری (که رأی شان شناور بوده و عموما به حزب جمهوریخواه یا دموکرات تعلق ندارند) ارتباط بهتری برقرار کرده و تمامی اقدامات مان را برای شان توضیح می دادیم، امروز دست کم اکثریت یکی از مجلسین را در اختیار داشتیم.
کارخانه ای که رئیس جمهور اوباما برای بازدید از آن به فلوریدا آمده بود توسط شرکت Saft America و به منظور تولید باتری های لیتیوم یونی ساخته شده است. یکی از نخستین برنامه های باراک اوباما برای بازسازی اقتصاد آمریکا و بازگرداندن رونق به بخش تولید آن برنامه سرمایه گذاری مجدد است و بخشی از بودجه اختصاص داده شده به این برنامه به شرکت Saft پرداخت شده است.
هم اکنون باتری های لیتیوم یونی این کارخانه روانه بازار شده و آقای اوباما در مسیر خود توقف کرده است تا با بازدید از این کارخانه به ما یادآوری کند که از زمان بحران اقتصادی سال 2008 میلادی در حال حاضر و به لحاظ اقتصادی در چه جایگاهی قرار گرفته ایم.
به رغم تمامی این موارد و دفاع تمام قد رئیس جمهور اوباما از عملکرد و میراث اقتصادی خود، به نظر می رسد رئیس جمهور این روزها بسیار ناامید است. اگرچه آقای اوباما برای دفاع از عملکرد اقتصادی خود به فلوریدا آمده بود، اما تمرکز بر نحوه عملکرد سازمان های امنیتی وی را کمی از مسیر سخنرانی خود منحرف کرد. با این حال در ادامه رئیس جمهور آمریکا که به زودی محل کار خود را ترک می کند به موضوع درک عمومی از نحوه عملکرد خود بازگشت.
وی در این راستا معتقد است چنانچه شما از یک فرد آمریکایی بپرسیدکه آیا میزان کسری بودجه در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما افزایش یافته است؟ بدون شک به شما می گوید که بله افزایش یافته است در حالی که چنین نیست و میزان کسری بودجه در دو دوره ریاست جمهوری وی به میزان سه چهارم کاهش یافته است اما با این همه نظرسنجی ها حاکی از آن است که بیش از 70درصد مردم آمریکا برعکس این آمار می اندیشند.
رئیس جمهور دموکرات آمریکا که به زودی جای خود را به یک رئیس جمهور جمهوریخواه خواهد داد این روزها بر این عقیده است که نگاهی به جهان و سایر کشورها نشان می دهد که وضعیت اقتصادی آمریکا بسیار بهتر از آن چیزی است که افکار عمومی این کشور برآورد می کند و عملکرد دولت وی در هشت سال گذشته در حوزه اقتصادی بسیار موفقیت آمیز بوده است چرا که در غیر این صورت و با توجه به بحران اقتصادی عمیقی که در سال 2008 اقتصاد جهانی و خصوصا اقتصاد ایالات متحده را احاطه کرده بود می توانست اوضاع را بسیار بدتر کرده و بزرگ ترین اقتصاد جهان را در لبه پرتگاه قرار دهد.