موضوعات روانی مانند مذاکرات هستهای بهعلاوه ابهام در صنایع مختلف و از همه مهمتر عدم اعتقاد دولت در مقطع کنونی به بازار سرمایه موجب پایین آمدن حجم و ارزش معاملات در بورس و نیز از بین رفتن اعتماد سهامداران بهویژه حقوقیها برای فعالیت در بازار سرمایه شده که در مجموع موجب ریزش بیش از حد شاخص بورس و نیز قیمت سهام شرکتها شده است. با تصمیماتی که در حوزههای پتروشیمی و پالایشی گرفته میشود، بهعلاوه بهبود صادرات و تولید در گروههایی چون سیمان و معدنیها و نیز رونق در بخش خودرو میتوان به رشد دوباره قیمتها و شاخص بورس امیدوار بود.
تایید مصوبه واگذاری نرخگذاری خوراک گازی پتروشیمیها به دولت از سوی شورای نگهبان که اواخر هفته گذشته اعلام شد میتواند روزنههای امید را پیش روی صنعت پتروشیمی در مسیر رفع نگرانی باز کند. عملی شده زمزمههای منتشر شده درخصوص به تعویق افتادن کیفیسازی پالایشیها و در پی آن بازگشایی نماد این گروه در بورس نیز میتواند تا حدودی به شفاف شدن فضای ابهامآلود بازار سرمایه کمک کند.
شرکتهای معدنی از سال 92 ملزم به پرداخت 30 درصد بهره مالکانه به دولت شدهاند و در صورت اجرایی شدن رای دیوان عدالت اداری مبنی بر توقف موقت در پرداخت بهره مالکانه در دو شرکت بزرگ معدنی بورسی هم میتوان به ایجاد جو روانی مثبت در بازار سرمایه امیدوار بود. قطع گاز سیمانیها با هماهنگی خود آنها صورت گرفته که به دلیل انباشت کلینکر در انبار شرکتهای سیمانی بوده است. با افزایش درآمدهای نفتی و رونق اقتصاد، پروژههای عمرانی دولت افزایش مییابد که این موضوع در صورت تحقق میتواند خبر خوبی برای این گروه در بورس باشد.
از بین رفتن تنشها در منطقه نیز میتواند به افزایش دوباره صادرات سیمان به عراق و سوریه منجر شود و انتشار خبرهایی مبنی بر ساخت بزرگراهها و راههای کشور با استفاده از بستر بتنی به جای قیر و آسفالت هم در صورت تحقق خبر خوبی برای این گروه خواهد بود.
* کارشناس بازار سرمایه