دو مسجد در مراکش تا آغاز اجلاس COP22 در ماه نوامبر به گروه مساجد سبز می پیوندند. دولت مراکش در حال آماده سازی برنامه نوسازی زیست محیطی مراکز مذهبی، اقتصادی و اجتماعی است.
عملیات نوسازی دراین مساجد آغاز شده است. هر دو آنها تا آغاز بیست ودومین کنفرانس بین المللی آب و هوا که تاریخ هفتم نوامبر در مراکش برگزار می شود، باید به مساجد «سبز» تغییر یابند. برنامه نمادین مراکش در سال 2014 با هدف راه اندازی کاهش مصرف انرژی 15هزار مسجد ساخته و نگهداری شده توسط وزارت امور اسلامی این کشور بوده است.
جان کریستف کانتزه، معاون آژانس آلمانی همکاری های بین المللی توسعه (Giz) که به سران مراکش برای فراهم آوردن تجهیزات کمک بسیاری کرده، توضیح می دهد: «این نوسازی با نصب لامپ های LED به جای لامپ های هالوژنی، راه اندازی آبگرمکن های حرارتی خورشیدی و در صورت امکان، پنل های تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی الکتریکی به روی سقف ها انجام خواهد شد.»
60درصد کاهش مصرف انرژی
نخستین امتحان صورت گرفته به روی مسجد آسونا در پایتخت مراکش، رباط، بود که سال گذشته به پایان رسید. احمد بوزید، مسئول امور بهره وری انرژی، در شرکت سرمایه گذاری انرژی (SIE) اطمینان داد: «ما موفق شدیم مصرف انرژی را تا 60درصد کاهش دهیم.»
او امیدوار است که در مساجد کوتوبیا و مولای هم به همان نتایج دست یابند و پس از آن پروژه های سرمایه گذاری توسط دولت در 100 مسجد دیگر هم اعمال شود. این مساجد عمدتا در مراکز بزرگ شهری مانند رباط، فاس، کازابلانکا و حمرا واقع شده اند. از دیدگاه احمد بوزید، نخستین موج سبز باید به ساخت چارچوب و قالبی رسمی برای توانایی «به قدرت رسیدن با شیبی تند و بازسازی با بیشترین سرعت ممکن» به کار گرفته شود. اما برای احمد بوزید و جان کریستف کانتزه، این هدف تنها به منزله نقطه آغاز ماجراست. «مساجد سبز» آغاز برنامه جاه طلبانه آنها به شمار می رود. مدیر پروژه شرکت سرمایه گذاری انرژی عنوان کرد: «ما می خواهیم نشان دهیم که پروژه های سرمایه گذاری در زمینه بهره وری انرژی و انرژی های تجدید پذیر در مراکش، برای همه سودآور و در هر کجا قابل اجرا هستند.»
الگو سازی مساجد
مساجد تنها به عنوان نماد انتخاب نمی شوند. جان کریستف کانتزه اظهارنظر کرد: «این اماکن به عنوان محلی برای برقراری ارتباط و افزایش آگاهی مردم مراکش به مسائل مربوط به بهره وری انرژی، بسیار حائز اهمیت اند.» او افزود: «بخشی از مراسم نماز جمعه باید به این گونه مسائل اختصاص داده شود.»
به گفته مشاوران مجری طرح، برای پیاده سازی این پروژه، تجهیزاتی در نظر گرفته شده که به راحتی قابل نصب باشند مانند آبگرم کن های خورشیدی و لامپ های LED، تا به مردم نشان داده شود که به آسانی می توانند در منازل نصب کنند. مساجد به نوعی نقش الگویی برای منازل سازگار با محیط زیست را ایفا می کنند. احمد بوزید پیش بینی کرده است که اگر این طرح بدون مشکلی پیش برود، پروژه «مسجد سبز» تاثیر عمیقی بر اقتصاد خواهد داشت. شریک آلمانی این طرح، ایده ای هم در خصوص افزایش اشتغال داشت: فاز اول این پروژه که 100 مسجد را شامل می شود، حداقل 130 شغل جدید و برای کل پروژه، بیش از هزاران پست شغلی جدید ایجاد خواهد شد.