حمایت از محیط زیست و استفاده از انرژی های پاک به جای سوخت های فسیلی، یکی از دغدغه های اصلی روزگار معاصر است. در این میان، رشد فناوری و تکنولوژی به عنوان یکی از اهرم های موثر در تقویت زیرساخت های زندگی سبز تر و کاهش آلودگی های محیطی در نظر گرفته می شود.
نشست جهانی آب و هوا یکی از تلاش های مهم کشورهای مختلف جهان برای حفاظت از محیط زیست است. بیست و دومین نشست جهانی آب و هوا از روز دوشنبه (هفتم نوامبر) آغاز شده و تا جمعه آینده (هجدهم نوامبر) ادامه خواهد داشت. میزبان این نشست کشور مراکش و شعار آن «گردشگری سبز» است. در ادامه مطلب نگاهی داریم به میزبانی مراکش و اهمیت فناوری و امکانات تکنولوژیک در اشاعه زندگی سبز و سالم تر.
زیرساخت های تکنولوژیک
کنوانسیون جهانی تغییرات اقلیمی و آب و هوایی بر محورهای متعددی متمرکز است، اما یکی از برجسته ترین محورها «توسعه ابزارهای تکنولوژیک» است؛ ابزارهایی که وابستگی به سوخت های فسیلی و انواع آلاینده های زیست محیطی را کاهش داده و روند توسعه محیط زیست پاک و سالم را افزایش می دهند.
بر همین اساس است که از سال 2010 قانونی به عنوان «تبادل اطلاعات و فناوری» در کمیسیون مشترک کشورهای عضو تصویب شد، که بر لزوم انتقال تجربیات، داده ها و ابزارآلات حوزه فناوری برای ارتقای سطح کیفی شاخصه های زیست محیطی تاکید می کرد.
براساس این قانون تمامی کشورهای حاضر در نشست جهانی آب و هوا موظف هستند در بخش های خصوصی و دولتی به مشارکت و تبادل اطلاعات دوسویه بپردازند. توسعه برنامه های مشترک فناوری محور چه در سطح کشورهای همسایه و منطقه و چه در سطح روابط بین کشورهای توسعه یافته و جهان سوم، منجر به تسریع موفقیت برنامه های کاهش آلودگی هوا خواهد شد.
طرح «تشخیص فناوری های مورد نیاز» از دیگر طرح هایی است که با هدف نیاز سنجی و کاهش هدررفت سرمایه های مالی کشورهای مختلف اجرا می شود. براساس این طرح، کشورهای عضو موظفند فهرستی مشخص از نقاط ضعف و قوت تکنیکال خود تهیه و در جریان نشست جهانی آب و هوا برای برطرف کردن مشکلات شان تبادل نظر کنند. این تبادل نظر کمک می کند در مرحله بعدی، کمیته اجرایی فناوری به کشورهایی که به لحاظ تکنولوژی و فناوری در مضیقه هستند، بودجه یا فناوری هایی پیشنهاد داده و از آنها حمایت کند.
UNFCCC home for technology نام طرحی دیگر در نشست جهانی تغییرات آب و هوایی است که به عنوان خانه ای برای فناوری شناخته می شود. این پروژه به طور اخص برای کشورهای درحال توسعه طراحی شده است. بحث و تبادل نظر درخصوص روند پیشرفت فناوری کشورهای درحال توسعه، تصویب بودجه و مبالغ حمایتی برای کاهش مشکلات این کشورها و مواردی مشابه از مهم ترین اهداف این طرح هستند.
از مهم ترین مزایای برگزاری نشست جهانی تغییرات آب و هوایی، ایجاد فرصت برای جوان هایی است که طرح هایی مهم و فناوری محور برای بهسازی محیط زیست در دست دارند. این افراد می توانند با ارسال این طرح ها به دبیرخانه مجمع، نسبت به پیگیری تلاش های خود امیدوار باشند.
در پایان هر دوره از نشست های جهانی آب و هوا قراردادهای متعددی تصویب و امضا می شود. توافقنامه کلی بین کشورهای عضو مهم ترین توافقنامه ای است که هر سال به تصویب و امضا می رسد؛ توافقنامه ای که اغلب پیامدهای مثبتی به همراه دارد.
چرا مراکش میزبان است؟
یکی از پرسش های مهم در خصوص نشست امسال، علت انتخاب مراکش برای میزبانی از این رویداد بزرگ جهانی است. طی یک دهه گذشته مراکش گام های بزرگی در جهت پیشبرد اهداف توسعه «صنعت سبز» برداشته و در بین کشورهای حوزه آفریقا جایگاهی ویژه به دست آورده است. بنابراین مراکش میزبان مناسبی برای cop22(conference of the parties) است.
تلاش های مراکش برای رسیدن به جایگاه فعلی ستودنی است، ده ها هتل در مراکش با استفاده از تکنولوژی های سبز و دوستدار محیط زیست فعالیت می کنند و به پاس همین فعالیت ها نشان کلید سبز (به معنای موفقیت در تلاش های مدافع محیط زیست) دریافت کرده اند. هتل «رویال منصور» یکی از ممتازترین هتل هایی است که با کمک تکنولوژی روز وابستگی خود به انواع سوخت های آلاینده را به حداقل رسانده است.
ژان کلود مسان، مدیریت این هتل در خصوص اهمیت ترویج تکنولوژی های سبز می گوید: «اگرچه بخش مهمی از تلاش های ما زیرساختی و واجد هزینه های مادی بود، اما بخش مهم تر، در آموزش کارمندان برای کاهش اتلاف انرژی، استفاده از سیستم های کمپوست و تفکیک زباله ها و مواردی مشابه بود. ما معتقدیم آشنایی نیروی انسانی با فرآیندهای تکنولوژیک بسیار حائز اهمیت است.»
از سوی دیگر گردشگری و توسعه آن جزو برنامه های مهم دولت مراکش محسوب می شود. هم اکنون بالغ بر 12درصد از درآمد سالانه مراکش از طریق گردشگری تامین می شود. تنها در یک سال گذشته 10میلیون گردشگر از مراکش بازدید کردند.
عبدالرفیع رویتن، وزیر گردشگری مراکش در خصوص اهداف بلند مدت کشورش می گوید: «ما تلاش داریم از گردشگری عادی فراتر رفته و مراکش را تبدیل به یکی از قطب های گردشگری سبز کنیم. برهمین اساس است که فهرستی از تجهیزات، امکانات و ابزارهای موردنیاز تهیه کرده ایم و تلاش داریم با کمک تکنولوژی های زیست محیطی، شاخص های آلودگی آب و هوا را کاهش دهیم.»
یکی از طرح های مهم مراکش که قرار است تا سال 2020 به بهره برداری برسد، توسعه نیروگاه های خورشیدی است. درواقع مراکش قصد دارد تا پایان این سال به بزرگ ترین تولید کننده انرژی خورشیدی در بین کشورهای شمال آفریقا تبدیل شود. یکی از نخستین گام های مراکش برای رسیدن به این هدف، افتتاح نیروگاه 160 مگاواتی تولید انرژی خورشیدی است.
نیروگاه خورشیدی پیشرفته مراکش در مرز منطقه «اورازات» واقع شده است. تاکنون در این نیروگاه بیش از 500 هزار جاذب انرژی پیشرفته نصب شده است. این جاذب ها مساحتی وسیع را به خود اختصاص داده و قرار است با توسعه آنها بخش عمده ای از انرژی برق مراکش تامین شود.
این نیروگاه با بودجه ای بالغ بر 600میلیون دلار راه اندازی شده است، اما این هزینه باعث شده هزاران کارگر دارای شغل شوند، افزون بر اینها در هزینه های صادرات برق نیز صرفه جویی قابل توجهی اتفاق افتاده است. قرار است با توسعه این نیروگاه تا سال 2020، بالغ بر 42 درصد صرفه جویی وارداتی به نفع مراکش رقم بخورد.
قرار است نیروگاه های مراکش با دو شیوه به تامین برق بپردازند؛ در روش نخست، از سلول های فتوولتاییک استفاده و انرژی خورشیدی به طور مستقیم به انرژی الکتریسیته تبدیل می شود. در روش دوم سیستم های متمرکز کننده انرژی خورشیدی حجم زیادی از نور خورشید را در محدوده ای مشخص متمرکز کرده و به بهره برداری می رسانند.
در حال حاضر ایالات متحده بالاترین نرخ موفقیت در توسعه تکنولوژی های خورشیدی را به نام خود ثبت کرده است. با این وجود بسیاری از کشورهای در حال توسعه نیز در تلاشند نرخ موفقیت خود در این حوزه را افزایش دهند.
ارتباط با نویسنده: royapakseresht@gmail.com