شايد تا کمي بيشتر از يک قرن پيش، صادرات و واردات بسيار دشوار بود، اما با گذشت سالها و پيشرفت تکنولوژي و گسترش ارتباطات و وسايل حملونقل، تجارت بسيار ساده شده است. کشورهاي مختلف جهان تلاش دارند تا با افزايش صادرات محصولاتشان جايگاه تجاري خود را بهبود بخشند. از سوي ديگر، کشورهايي که صادرات پررونقي نداشتهاند، تلاش دارند پتانسيلهاي تجاري خود را کشف کنند. با وجود تاسيس شرکتها و موسسات خصوصي و نيمهخصوصي متعددي که در اين زمينه فعاليت ميکنند، اما باز هم، اين دولتها هستند که ميتوانند صادرات موفق و ايمن يک محصول مشخص را تضمين کنند. با نگاهي کوتاه به صادرات عمده و پرسود کشورهاي مختلف اين مدعا تاييد ميشود.
هند
دولت هند هم صادرکننده است و هم واردکننده. درواقع هند محصولات بسياري صادر ميکند که بارها از آنها نام برده شده است، اما يکي از صنايع مهم و ارزشمند هند که دولت روزبهروز بر آن تاکيد بيشتري ميکند، صنعت توليد جواهرات و پرداخت الماس است. بر همين اساس و براي صادرات موفق در اين بخش، دولت هند سرمايهگذاري و حمايتهاي ويژهاي براي بخش صادرات در نظر گرفته است. درحالحاضر 50 بانک دولتي با بودجه سه ميليارد دلار وظيفه دارند تا به توليدکنندگان و صادرکنندگان جواهرات و الماس تسهيلات ويژه ارائه کنند.
دولت هند علاوه بر پشتيباني از بخش توليد، در زمينه افزايش بازار صادرات و فروش، فعاليتهاي قابل تحسيني انجام داده است. طي سالهاي اخير عربستان سعودي، ايالات متحده، روسيه، سنگاپور، هنگکنگ، آمريکاي لاتين و چين بازار خوبي براي صادرات هند بودهاند، درواقع هند با جذب بازارهاي ثروتمند جهان، گام درستي براي پشتيباني از صادرات خود برداشته است. همچنين دولت هند براي جلب اعتماد اين کشورها مارکهاي معتبر وابسته به دولت را براي جواهرات هندي معين کرده که صحت و اصل بودن آنها را تاييد ميکند، دولت هند پيشبيني ميکند تا پايان سال 2015 رقمي معادل 35 ميليارد دلار در زمينه جواهرات و الماس مبادلات خواهد داشت.
برزيل
نام برزيل با صادرات دولتي موفق قرابتي ديرينه دارد. صادرات شکر، قهوه، آبپرتقال، گوشت، سويا و ذرت بخشي از صادرات برزيل است. اين روزها، دولت برزيل در حال گسترش فعاليتهاي خود، در زمينه صادرات شير و محصولات لبني است. اين موفقيت مديون هوشمندي دولت در بخش صادرات است. دولت برزيل در زمينه صادرات لبنيات به کشورهاي مختلف، کنسرسيومي با حضور 12 عضو تشکيل داده است که با هدف جذب مقصدهاي مختلف براي صادرات فعاليت ميکند. اخيرا نمايشگاهي در دوبي با حضور محصولات برتر لبني برزيلي برگزار شد و تفاهمنامههاي همکاري بين دو دولت امارات و برزيل، در اين بخش به امضا رسيد.
اما سابقه همکاري برزيل با کشورهاي عربزبان از مدتها پيش آغاز شده بود. برزيل در سال 2011 با رقم 1.1 ميليون دلار صادرات لبنيات به عربستان سعودي را آغاز کرد؛ صادراتي که در سال 2014 به رقم 11.9 ميليون دلار رسيد. قراردادهاي مشابه برزيل با کشورهايي چون قطر و يمن نشان ميدهد برزيل ديگر آن کشوري نيست که فقط با نام صادرکننده سنتي قهوه شناخته شود.
ايرلند
ايرلند جزو کشورهايي طبقهبندي ميشود که توانسته در چند سال اخير گامهاي خوبي براي توسعه صادرات خود بردارد. اين تلاشها بهطور ويژه با حمايتهاي دولت ايرلند ميسر شده است. اخيرا دولت ايرلند تمرکز ويژهاي بر توليد و صادرات تجهيزات پزشکي داشته است. اين حمايت دولتي باعث صادرات موفق به کشورهاي اتحاديه اروپا بوده است. قراردادهاي موفقي که ايرلند براي صادرات محصولاتش با کشورهايي چون سویيس بسته، گواه موفق بودن حمايتهاي دولت ايرلند از صادرکنندگانش است.
آلمان
نام آلمان براي همه افراد تداعيکننده قطب اقتصادي موفق در اروپاست. توليدکنندگان و صادرکنندگان آلمان بخش بزرگي از موفقيت و پيشرفت تجاري خود را مرهون دولت آلمان هستند. اقدامات متعدد دولتي براي سرمايهگذاري در بخش صادرات باعث شده محصولات آلمان با استقبال کشورهاي مصرف کننده مواجه شوند. اين حجم حمايت دولت آلمان از صادرات و البته رشد 18 درصدی در بخش صادرات، رقباي اين کشور از جمله ايالات متحده را نگران کرده است. اتاق بازرگاني آلمان با 120 شعبه در 80 نقطه جهان جزو فعالترين بخشهاي اقتصاد آلمان تلقي ميشود. اما حمايتهاي دولتي هرگز مستقيم و بيواسطه نيست. دولت آلمان با پرداخت يارانههاي حمايتي، طرحهاي تشويقي صادراتي و معافيتهاي مالياتي از يکسو و خريد بخشي از سهام شرکتهاي در حال رشد و اعطاي وامهاي تجاري از سوی دیگر بهطور غيرمستقيم از توليد و صادرات حمايت ميکند.