قیمت سهام شرکتها در حال حاضر بسیار ارزنده است و در حال حاضر شرکتهایی در بورس هستند که سودآورند و چند ماه دیگر مجامعشان برگزار میشود و در مجامع به نسبت قیمت سهم بهطور معمول بین 20 تا 25 درصد سود تقسیم میشود که همین امر میتواند بازدهی مطلوب را برای هر سرمایهگذاری حتی دولت فراهم کند.
این شرایط قطعا پایدار نخواهد بود و حداکثر ظرف یکی دو ماه آینده شرایط بورس روشن خواهد شد و تغییر مسیر خواهد داد. در طول یک سال گذشته عواملی که باعث افت و ریزش شاخص شده بارها و بارها از تریبونهای مختلف مطرح شد، اما این موضوع باید بیشتر مدنظر تصمیمگیران قرار میگرفت.
بازارهای مالی مسیر خودشان را براساس مولفههای اقتصادی و غیراقتصادی اثرگذار بر بازار طی میکنند اما جایی که بازار با ترس بیش از حد و بیاعتمادی مواجه میشود، لازم است دولت و ارکان دولت و مجلس به کمک بازار بیایند که بازار از مسیر خارج نشود و در مسیر خودش بماند. شرایط فعلی بازار سرمایه، مشابه شرایط آمریکا و اتحادیه اروپا در زمان بحران سال 2008 است و همانطور که دولت این کشورها با تزریق نقدینگی و حمایت از صنایع و بازارهای مالی (سیستم بانکی و بازار سرمایه) از این مقطع عبور کردند ما نیز با توجه به ترسی که هماکنون بر سرمایهگذاران حاکم شده نیاز به حمایت دولت و نهادهای مالی داریم تا منابعی را تزریق کنند که اعتماد بازار را تقویت و تثبیت کنند و آن وقت سازوکارهای بازار کار خودش را آغاز میکند.
راهکاری جز تزریق نقدینگی برای برون رفت از شرایط فعلی وجود ندارد. اقدامات سازمان بورس برای رفع ابهامات و مشکلات صنایع بزرگ مانند پتروپالایشیها و سنگآهنیها بسیار ارزشمند است اما اثر خودش را با تاخیر بر بازار میگذارد. از حدود شش ماه آینده، تاثیرات مثبت این مصوبهها بر سوددهی و توسعه صنایع آشکار میشود و بازار در آن زمان هیچ نیازی به کمک هیچ نهادی ندارد چون به طور اتوماتیک افزایش P/E پیدا میکند اما در این مقطع که بازار با نگرانی روبهرو شده نیازمند است با تزریق منابع و نقدینگی و واردکردن نهادها و شرکتهایی که منابع مالی دارند به بازار کمک شود تا مسیر عادی خودش را پیدا و طی کند.
* مدیرعامل تامین سرمایه آرمان