دستگاهها و تجهیزات کمکی برای سالمندان و معلولان شامل تمام ابزارهایی میشود که برای تحرک، دیدن، شنیدن و دیگر فعالیتهای این افراد قابل استفاده باشند. سالمندان بهعنوان بخشی از جامعه که مشکلات حرکتی، شنیداری یا دیداری پیدا کردهاند، نیاز به پشتیبانی و حمایت دارند؛ افراد معلول نیز به دلیل از دست دادن بخشی از تواناییهای خود، نیازمند وسایل کمک حرکتی هستند تا بتوانند به زندگی روزانه خود بپردازند. بر این اساس، یکی از صنایع مهم دنیای امروز مربوط به تجهیزات کمکی این قشر از جامعه است که دستگاهها و ابزارهای خاصی را شامل میشود. در این گزارش با معرفی صنعت تجهیزات کمکی سالمندان و معلولان، به جایگاه کنونی این صنعت و آینده آن در سالهای آتی میپردازیم و در ادامه نیز چند شرکت تولیدکننده معتبر حاضر در این حوزه را معرفی میکنیم.
ارزش 19.6میلیارد دلاری صنعت تجهیزات کمکی سالمندان و معلولان تا سال 2019
طبق گزارشهای تحلیلگران این صنعت، بازار جهانی تجهیزات مربوط به سالمندان و معلولان در سال 2012 ارزشی برابر با 12.3میلیارد دلار داشته است و پیشبینی میشود تا سال 2019 به ارزش 19.6میلیارد دلار برسد که بیشترین سهم در این بازار از آن سمعک خواهد بود و انتظار میرود که این بازار با نرخ رشد سالانه 6.90درصد تا سال 2019 حرکت کند. با توجه به افزایش جهانی جمعیت سالمندان و اهمیتی که در راستای سیاستگذاریهای دولتها برای رفاه معلولان در سالهای اخیر دیده میشود، همچنین افزایش بودجه اختصاص داده شده برای این بخشها و ارائه محصولات جدید و متنوع در این زمینه، رشد قابل توجهی در بازار تجهیزات مربوط به معلولان و سالمندان دیده میشود.
بهطور کلی محصولات این صنعت در چند بخش کلی تجهیزات پزشکی، دستگاههای سیار و تجهیزات ایمنی شستوشو قابل تقسیم هستند. انواع صندلیهای چرخدار، ساخت درهای مبتنی بر حسگر، دستگاههای قابل حملی که قابلیت خواندن دارند و برای نابینایان مناسب هستند، انواع سمعکهای پیشرفته، واکرها، بالشهای مخصوص، عصاها، تجهیزات مربوط به ایمنی حمام مانند صندلی و توالت حمام و. . . از جمله محصولاتی هستند که در سالهای اخیر تولید قابل توجهی یافتهاند.
سمعک بیشترین مصرف را دارد
در میان همه محصولات مربوط به سالمندان و معلولان، سمعک بیشترین کاربرد را داشته و طبق آمارهای ارائه شده در سال 2012، بزرگترین سهم را در بازار این صنعت دارا بوده است. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO) حدود 5درصد از مردم جهان از اختلالات شنوایی رنج میبرند. از سوی دیگر وسایل کمکحرکتی و دستگاههای متحرک و گردشی، دومین بخش بزرگ این صنعت پس از سمعک به شمار میروند، بهطوریکه پیشبینی شده که در سالهای آتی رشد قابل توجهی داشته باشند.
بازارهای عمده این صنعت
از لحاظ تقسیمبندی جغرافیایی، چهار بازار عمده را میتوان برای محصولات این صنعت در نظر گرفت که عبارتند از: اروپا، آمریکای شمالی، آسیا و سایر نقاط جهان. طبق آمارهای ارائه شده در سال 2012، آمریکای شمالی بیشترین سهم را در بازار تجهیزات کمکی سالمندان و معلولان داشته است. از سوی دیگر انتظار میرود آسیا بالاترین نرخ رشد را در دوره مورد پیشبینی یعنی تا سال 2019 تجربه کند و با نرخ رشد سالانه 6.0درصد افزایش یابد. قابل ذکر است که عواملی مانند بالا رفتن جمعیت معلولان و سالمندان، سرمایهگذاری دولتها در این بخش و افزایش میزان درآمد در رشد و پیشرفت این صنعت تأثیرگذار هستند.
شرکتهای برجسته این صنعت
از شرکتهای برجسته این صنعت میتوان به کمپانیهایی نظیر ویلیام دیمانت، اسنووا، شرکت طلوع پزشکی LLC و گروه GN ReSound اشاره کرد. شرکت اسنووا یکی از تولیدکنندگان پیشرو در زمینه تولید دستگاههای مراقبت شنوایی است که با ارائه راهحلها و محصولات نوآورانه، از جمله تولیدکنندگان برجسته این بخش به شمار میرود. این شرکت در حال حاضر در بیش از 90کشور جهان فعالیت داشته و با داشتن بیش از 10هزار کارمند از جمله شرکتهای بزرگ تجهیزات کمکی محسوب میشود.
جالب است بدانید فروش این شرکت در سال مالی 2014 تا 2015 به مبلغ 2میلیارد فرانک بوده است که سود خالص آن 368میلیون فرانک تخمین زده شده است. شرکت طلوع پزشکی (Sunrise Medical) نیز از جمله تولیدکنندگان برجسته جهانی در زمینه صندلی چرخدار، اسکوتر متحرک و صندلیهای استاندارد و سفارشی محسوب میشود. طرحهای نوآورانه این شرکت که کیفیت قابل توجهی نیز دارند در زمینه تولید محصولات حرکتی مخصوص سالمندان و معلولان جایگاه ویژهای در سطح جهان یافته است. محصولات این کشور در بیش از 130کشور جهان به فروش میرسد و در حال حاضر بیش از 1800کارمند در سراسر جهان دارد.
ارتباط با نویسنده: tooska.fahimeh@gmail.com