براساس گزارش هفتهنامه The Lancet، دانشگاهیان، دولتها را برای اقدام فوری به منظور حفظ سلامتی مردم تحت فشار میگذارند. اقدام علیه تغییرات آبوهوایی، امری ضروری است و امكان تحقق بخشیدن به بزرگترین پیشرفتها را در قرن بیستویكم در زمینه سلامت عمومی مردم فراهم میآورد. گزارش هفتهنامه Lancet در مورد سلامت و تغییرات آبوهوا نیز، این مسئله را مطرح میكند. متن گزارش توسط گروهی چندرشتهای از دانشگاههای اروپایی و چینی نگارش شده است كه در روز سهشنبه ٢٣ ژوئن روی سایت این هفتهنامه پزشكی بریتانیایی قرار گرفت.
این گزارش با همكاری Lancet و دانشگاه كالج لندن (UCL) تنظیم شده است، نخستین گزارش این گروه در سال ٢٠٠٩ كه در مورد نحوه مدیریت این بحران بود منتشر شد. گزارش سال ٢٠٠٩ تغییرات آبوهوایی را بهعنوان بزرگترین تهدید جهانی برای سلامت بشریت در قرن ٢١ معرفی كرد. براساس گزارش كنونی، تاثیرات این تغییرات اكنون مشهود است و نادیده گرفتن این مشكل در آینده اثرات جبرانناپذیری بر سلامت بشریت خواهد داشت.
تهدید قریبالوقوع
nick watts، یكی از چهار نگارنده این گزارش خاطرنشان كرد كه اكنون ما از خط قرمز تاثیرات منفی این تغییرات بر سلامت مردم عبور كردهایم. طبق گزارش تمام پیشرفتها و سودهای حاصل شده در نیمقرن اخیر و همچنین سلامت جهانی مردم، در معرض تهدید قرار دارد.
این بیاعتنایی به تغییرات آبوهوا اثرات مستقیم ازجمله گرمای هوا، وقوع سیلاب، خشكی و افزایش قریبالوقوع گردبادها و همچنین غیرمستقیم از جمله آلودگی هوا، گسترش بیماریهایی كه بهوسیله ناقلین (حشرات و...) منتقل میشوند و استرسهای شدید را به دنبال خواهد داشت.nick watts تشریح كرد كه هدف این گروه محافظت از سلامت بشریت است كه با اقداماتی همچون كاهش استفاده از گازهای گلخانهای، بهینهسازی مصرف سوخت و استفاده از سوختهای سبز این مهم، تحققپذیر است.
ضروریت اقدام هدفمند
agnès lefranc، مدیر دپارتمان پزشكی موسسه InVS، از ضرورت اقدام علیه این پدیده در فرانسه خبر داد، ایشان همچنین تشریح كرد: «تاثیرات مستقیم افزایش دما اكنون قابل لمس است، مطالعات علمی نشان میدهد كه تغییرات آبوهوایی به دلیل اثر مستقیم و غیرمستقیمی كه بر محیطزیست و انسان دارند، سلامت بشریت را به خطر میاندازند. اكنون اقدام علیه این پدیده ضروری است، اقدامی كه نهتنها با محدود كردن استفاده از گازهای گلخانهای همراه است بلكه باید با تغییراتی كه این گازها به وجود آوردهاند منطبق باشد. ما با انتشار بیرویه گازهای گلخانهای راهی برای بازگشت به عقب باقی نگذاشتیم. با وجود افزایش تنها ٢ درجهای دما، تاثیر آن را بر جمعیت جهان شاهد هستیم.»
agnès lefranc افزود: «اگر اكنون اقداماتی را انجام بدهیم میتوانیم گرمایش زمین را مهار كرده و از وقوع خسارتهای بیشتر جلوگیری كنیم. بهعنوان مثال با كاهش استفاده از گازهای گلخانهای آلایندههای دیگری از جمله اكسیدازت نیز كاهش خواهند یافت. استفاده از سوختهای پاك برای گرمایش و آشپزی در كشورهای در حال توسعه آلودگی هوا را به میزان قابل توجهی كاهش خواهد داد.»
منافع اقتصادی
برطبق این گزارش تغییرات آبوهوا تبعات اقتصادی زیادی را به همراه داشته است. طبق ارزیابی اتحادیه اروپا، هزینه تحمیل شده سالانه آلودگی هوا ١٦٠٠ میلیارد دلار (١٤٠٠ میلیارد یورو) است. براساس گزارش منتشر شده Lancet، طبق ارزیابی كمیسیون اروپا تنها با سیاست كاهش آلودگی هوا در اتحادیه اروپا كه نتیجه آن كاهش میزان مرگ و میر است، از سال ٢٠٥٠، هرساله سودی نزدیك به ٣٨ میلیارد یورو حاصل خواهد شد.
nick watts بیان كرد: «تشویق به استفاده از وسایل حملونقل پاك (دوچرخه) یا پیادهروی، موج چاقی و دیابت را كاهش خواهد داد و استفاده از فضاهای سبز روی بهداشت روانی تاثیرات مثبتی خواهد داشت كه نتیجه آن كاهش هزینه مربوط به درمان است. اگرچه بعضی ازسیاستهای این طرح نیاز به زمان دارند تا فواید خود را نشان دهند اما تاثیر آن را میتوان به سرعت در كاهش بیماریهای قلبی دید. عدم استفاده از سیگار بعد از دو یا سه هفته باعث كاهش بیماریهای عروق كرونر میشود.
گزارش هفتهنامه Lancet، بیانكننده بخشی از مطالعاتی است كه مركز تحقیقات Pew Research Center در سال ٢٠١٣ روی خطر تغییرات آبوهوا در ٣٩ كشور انجام داده بود. مناطق مختلف جهان باید اهمیت زیادی به این موضوع بدهند چراكه نادیده گرفتن این موضوع از طرف كشورهایی همچون ایالات متحده آمریكا خسارات زیستمحیطی و مالی فراوانی بر جای گذاشته است.
تنها حرف زدن كافی نیست
nick watts با جدیت تمام با این مشكل برخورد میكند: «حتی اگر بهدنبال پیشرفت علمی در این زمینه باشیم، شواهد به اندازه كافی وجود دارد. زمانیكه پزشكی كودكی با علائم تهوع، تب و... را ویزیت میكند با نمونهبرداری و تحقیق در مورد باكتریها و ویروسها به این نتیجه میرسد كه كودك مبتلا به مننژیت است، این مثال دقیقا در مورد آبوهوا صدق میكند.»سرمقاله Lancet با ارائه این گزارش سعی در تحریك دولتمردان جهان دارد تا اقدامی را صورت دهند و این گزارش در حد حرف باقی نماند. در سال ٢٠١٤ برای ششمین سال متوالی اقتصاد جهانی به اهداف تعیین شده خود مبنی بر كاهش انتشار كربن نرسید. با این حال سازمان جهانی سلامت (OMS) در ماه اخیر نخستین كنفرانس خود را در مورد ضروریت اقدام علیه گرمایش زمین، برگزار كرد.
nick watts تشریح كرد: «ما همكاری بسیار خوبی را با OMS داشتیم، سرمایههای خوبی باید در اختیار این سازمان قرار گیرد تا نظام بهداشتی كشورهای كمدرآمد را متحول كرده و نقش بسزایی را در كاهش گرمایش زمین ایفا كند. این دومین سری از پیشنهادهایی است كه توسط كمیسیون برای پنج سال آینده به دولتها ارائه میشود. این پیشنهادات شامل تشویق به سرمایهگذاری روی تحقیقات علمی و دنبال كردن تغییرات آبوهوایی به منظور دستیابی به روشی مناسب جهت مقابله با گرمایش زمین و... است.