براســاس گزارش هــای غیر رسمی منتشر شده، دونالد ترامپ ریاست جمهوری منتخب ایالات متحده نخستین تصمیم گیری های الکترونیک خود را به وضعیت روادید معطوف کرده است.
اطلاعات منتشر شده در خصوص وضعیت ویزاهای موسوم بهH-1B visas باعث شده نظر ترامپ به سمت این نوع از ویزاها متمرکز شود، اما آمارهای این نوع از ویزاها چه می گویند؟ سازمان مهاجرت ایالات متحده تنها در طول یک سال گذشته، بالغ بر 65هزار ویزای کارگری و 20 هزار ویزای دانشجویی از این نوع صادر کرده است. این در حالی است که اطلاعات فرعی تر نشان می دهند که بسیاری از مهاجران فاقد این نوع ویزا هستند.
با توجه به رویکردهای منفی دونالد ترامپ نسبت به مهاجران در دوران پیش از انتخابات، تلاش های جدید وی برای جلوگیری از ورود این افراد یا اخراج شان از خاک آمریکا طبیعی به نظر می رسد. اگرچه پیش از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید و در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما نیز تلاش هایی در جهت تمام الکترونیک شدن ویزاهای H-1B انجام شده بود. با این وجود، به علت هزینه های سنگین این پروژه، بارها با وقفه اجرایی روبه رو شده بود.
اکنون دونالد ترامپ در جلسه ای مشترک که با حضور دادستان کل اریک هولدر و سناتور جف ترتیب داده، در تلاش است تا طرحی را اجرایی کند که به موجب آن اطلاعات مهم تمامی مهاجران ثبت شده و به شکل کارت های الکترونیک در اختیار آنها قرار گیرد. بر این اساس در صورت بروز هرگونه تخلف، امکان اخراج و لغو اعتبار الکترونیک ویزاهای آنان تسهیل شده و احتمال شناسایی افراد فاقد روادید معتبر نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
با وجود اینکه این طرح تنها در جلسه ای کوچک و سه نفره مطرح شده، اما زمینه را برای به راه افتادن موج هایی از اعتراضات دانشجویی فراهم کرده است. اغلب دانشجویان ایالت هایی مثل میشیگان و کالیفرنیا را مهاجرانی تشکیل می دهند که با ویزاهای معمولی دانشجویی از نوع H-1B وارد خاک آمریکا شده اند.
اکنون این افراد در هراسند که پس از تمام الکترونیک شدن اعتبار حضورشان در خاک آمریکا، با دلایل واهی و نامعتبر از خاک این کشور اخراج شوند. این مسئله زمانی مهم تر جلوه می کند که بدانیم بخش مهمی از تسهیلات دانشجویان مهاجر از طریق ویزاهای آنان قابل دریافت است.
از سوی دیگر این طرح مخالفانی سرسخت بین شرکت های مشهور گوگل و مایکروسافت نیز دارد. بسیاری از کارمندان ماهر و متخصص این شرکت را افرادی تشکیل می دهند که با کارت سبز مهاجرتی معمولی از نوع H-1B در این شرکت ها مشغول به کار هستند.
بنابراین عدم امنیت در خصوص ویزاهای الکترونیک می تواند بر وضعیت این شرکت ها نیز تأثیری منفی بگذارد. حتی دور از ذهن نیست که در صورت تصویب و اجرایی شدن این طرح، سهام شرکت های مشهوری که کارمندانی بین المللی با ویزاهای موقت دارند دستخوش سقوط شود.
اما مدافعان این طرح نیز عقایدی جالب توجه دارند. آنها معتقدند، دستیابی به تکنولوژی های مبتنی بر ویزاهای معتبر الکترونیک زمینه را برای کاهش جرایم شهروندان موقت فراهم کرده و امکان دستگیری متخلفان را نیز ساده تر از گذشته خواهد کرد.
افزون بر اینها، مدافعان پروژه ویزای الکترونیک معتقدند این طرح امکان تقلب در اخذ ویزا را کاهش می دهد. براساس اطلاعات مندرج در وزارت دادگستری ایالات متحده طی سال 2013 بالغ بر 3هزار ویزای تقلبی در این کشور کشف شده است.
ارتباط با نویسنده: royapakseresht@gmail.com