معاون بهداشت وزارت بهداشت، تقویت نظام مراقبت مادران را یکی از برنامههای طرح تحول سلامت بیان کرد و گفت: جلوگیری از سزارینهای بیمورد و رسیدن به شاخص مطلوب 25 تا 30 درصد، یکی از اهداف این طرح است. دکتر علیاکبر سیاری در کنگره ملی راهکارهای ارتقای سلامت و کاهش مرگومیر مادران باردار که روز شنبه در مرکز همایشهای رازی برگزار شد با اشاره به ماموریت وزارت بهداشت در کاهش مرگومیر مادران ناشی از بارداری و زایمان، گفت: هر قدر یک جامعه عقب ماندهتر باشد میزان مرگومیر مادران در اثر بارداری و زایمان بیشتر است. سیاری با اشاره به اینکه در شش ماهه اول سال جاری 157 مورد فوت ثبت شده است، افزود: در سال گذشته 291 مادر در اثر بارداری و زایمان فوت کردهاند. معاون وزیر بهداشت نخستین عامل مرگ مادران باردار را خونریزی عنوان کرد و گفت: مادر بارداری که کمخونی دارد خطر مرگ او هشت برابر میشود، بنابر این لازم است همه مادران قرص آهن مصرف کنند.
سیاری با اشاره به اینکه، مراقبت از مادران باردار در روستاها نسبت به شهر فعالتر است، افزود: با فعال کردن خدمات از طریق تغییر ماموریت کارشناس سلامت بهداشت خانواده در روستاها، درصدد هستیم که برای هر سه تا چهار هزار نفر یک کارشناس مراقب سلامت که کارشناس آموزش دیده بهداشت خانواده است در نظر گرفته شود. معاون بهداشت وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود، بر جلوگیری از سزارینهای بیمورد و رسیدن به شاخص مطلوب 25 تا 30 درصد تاکید کرد و گفت: براساس ثبت سامانه کشوری میزان سزارین در سال 92، 54 درصد بوده است و در سال 93 میزان سزارین در کشور به 52 درصد رسیده است. در سال 92 شهر زابل با 21 درصد، کمترین و بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و استان گیلان با 75 درصد سزارین، بیشترین میزان را در کشور به خود اختصاص داده است.
سیاری در ادامه یکی دیگر از بزرگترین تحولات برنامه سلامت مادران را توجه به تجهیز و تدارک بیمارستانها به دارو و ملزومات برای فوریتهای مامایی و زایمان عنوان کرد و گفت: شناسایی به موقع و جلوگیری از تاخیر در تصمیمگیری و ارجاع موارد پرخطر، عدم تاخیر در ارائه خدمات درمانی به مادران در بیمارستانها و مراکز زایمانی و بهبود کیفیت خدمات بیمارستانی از دیگر برنامههای تحول سلامت مادران است.