لنز های تماسی هوشمند از جمله اختراعاتی هستند که پیشینه آنها از دل فیلم های تاریخی بیرون آمده باشد. درواقع تا همین یک دهه پیش استفاده از لنزهای هوشمند، برای بسیاری از کاربران بی شباهت به یک رویای دور از دسترس نبود.
اما این روزها لنزهای تماسی هوشمند تبدیل به ابزارهایی نه چندان عجیب شده اند. در این میان برخی شرکت ها فعالیت هایی جدی تر در حوزه لنزهای هوشمند انجام داده اند؛ فعالیت هایی که نتایجی هیجان انگیز به ارمغان آورده اند.
لنزهای هوشمند گوگل
یکی از نخستین شرکت هایی که در حوزه لنزهای تماسی هوشمند فعالیت هایی جدی ترتیب داده است، شرکت گوگل است. این شرکت در طول پنج سال گذشته فعالیت هایی مستمر برای افزایش توان خود در حوزه لنزهای پوشیدنی ترتیب داده است؛ فعالیت هایی که اغلب زیر پرچم شرکت آلفابت انجام شده اند.
اما یکی از جدیدترین دستاوردهای این شرکت که نوعی متفاوت از بلندپروازانه ترین فعالیت ها در حوزه لنزهای هوشمند را شامل می شود، پروژه لنزهای تزریقی است. با این وجود روند این کار اندکی پیچیده است.
در واقع برای اجرای این پروژه، باید مقداری از محلول ویژه آزمایشی زیر کره چشم تزریق شده و سپس لنز مصنوعی حاوی باتری، سنسور و. . . داخل عدسی چشم تعبیه شود. این روش، یک شیوه انقلابی برای افزایش بازدهی لنزهای هوشمند است. گوگل حتی وعده داده است که لنزهای هوشمند را به تکنولوژیLED مجهز خواهد کرد.
لنز های Medulla
medulla از شرکت هایی است که با تکیه بر روشی نوین به تولید لنزهای هوشمند پرداخته است. لنزهای هوشمند این شرکت بر پایه سیستم گلوکوز کار می کنند. اما گلوکوز دقیقا در این سیستم چه نقشی ایفا می کند؟ مولکول های گلوکوز در سیستم کاری این لنزهای هوشمند دو نقش اصلی ایفا می کند؛ تسهیل گر ارتباطی میان سنسورها و تراشه های هوشمند موجود در لنز و البته یک عامل رسانا برای انتقال هرچه بهتر اطلاعات بین چشم و نرون های مغزیست. روش کار با این لنز در عین پیچیدگی بسیار ساده است.
برای ارسال اطلاعات به این لنز می توان از طریق بلوتوث نیز اقدام کرد. این شیوه ارتباط راهکاری مناسب برای افزایش سرعت در سیستم لنزهای چشمی هوشمند است. این شرکت وعده داده که تا دو سال آینده، لنزهای مذکور را در سطح کلان وارد بازار خواهد کرد.
لنزهای دانشگاهی
پـــژوهشگــران دانشگاه ویسکانسین، بــا همکاری شرکت درمـانی / بهداشتیDeep Optics نوعی لنز هوشمند و الکترونیک طراحی کرده اند که به گفته طراحان و سازندگانش از عملکرد کره چشم ماهی الگوبرداری کرده است. این لنز هوشمند به تغییر زاویه عدسی چشم بسیار حساس است و در کسری از ثانیه نسبت به حرکات چشم افراد واکنش نشان می دهد. اما نکته مهم در خصوص این لنزها قابلیت بسیار بالای این نوع ابزار برای کمک به بیمارانی است که به انواع مشکلات بینایی مبتلا هستند. درواقع می توان امیدوار بود با کمک این لنزها قدرت بینایی افراد را بهبود بخشید.
از سوی دیگر پژوهشگران دانشگاه میشیگان در خلال یافتن درمان برای بیماری های بینایی سربازان جنگ، اقدام به ساخت لنزهای تماسی هوشمندی کرده اند که در نوع خود عملکردی بسیار خاص دارند. این لنزها نسبت به انواع حرارت حساس هستند و بر پایه سیستم میکروالکترومکانیکی سیلیکون کار می کنند.
این روش کمک می کند سیستم لنزهای هوشمند بی شباهت به سیستم بخیه های نایلونی و جذبی عمل نکند. درواقع به محض آنکه افراد از این لنزهای هوشمند در چشم خود استفاده می کنند، عملیات جذب لنز در عدسی آغاز خواهد شد. ایجاد پیوند بین لنز و بخش داخلی عدسی چشم زمینه را برای افزایش ظرفیت های بینایی فرد و به عبارتی برقراری اتصال مستقیم با نرون های عصبی بیمار فراهم می کند.
لنز هوشمند سامسونگ
سامسونگ از شرکت هایی است که همیشه تلاش کرده در گروه پیشتازان قرار گیرد. بنابراین جای تعجب نیست که مدتی است تیمی از شرکت سامسونگ در حال کار روی لنزهای هوشمند هستند. براساس اطلاعات منتشر شده در خصوص این پروژه، روند طراحی این لنزها براساس ترکیبی از سنسورهای حرکتی و دوربین است. این ترکیب کمک می کند تا کاربران به ارسال اطلاعات بینایی به سیستم اطلاعاتی و بالعکس بپردازند. درواقع هنگامی که کاربر از لنز سامسونگ استفاده می کند، درست مثل این است که از یک منوی رستوران با تنوع بالایی از خوراکی ها رو به رو است.
لنز هوشمندOcumetric
از دیگر لنزهای هوشمندی که این روزها به شدت مشهور شده است، می توان به لنز هوشمند ocumetric اشاره کرد. طراح این لنز دکتر گارت وب و هدف اولیه از طراحی این لنز ایجاد فرصت دید 20/20 برای کاربران است. اما استفاده از این لنز هوشمند کمی سنتی تر از سایر رقباست. درواقع برای به کارگیری این لنز نیاز به یک جراحی ساده وجود دارد.
لنز هوشمند سونی
شرکت سونی از تکنولوژی مشابه با روش شرکت سامسونگ برای پیشبرد اهداف خود استفاده می کند، اما برخلاف سامسونگی ها عوامل دست اندرکار در پروژه سونی تمایل چندانی برای ارائه اطلاعات دقیق در خصوص وضعیت فعالیت های خود ندارند.
اطلاعات منتشر شده در خصوص لنزهای سونی نشان می دهد این لنزها نسبت به پلک زدن های کاربر و شیوه حرکت مردمک چشم وی حساس است. افزون بر این، لنزهای هوشمند سونی قابلیت ارسال اطلاعات تعیین مکان نیز دارند. به نظر می رسد این قابلیت در زمینه های نظامی و امنیتی نیز کاربرد بسیاری دارد.
LED contact lens
لنزهای هوشمند LED از دیگر محصولاتی هستند که این روزها به شدت مرسوم شده اند. این لنزها قابلیت های پرشماری دارند. از فعالیت در سطح 3D تا اسکن انواع عکس و تصویر. به نظر می رسد لنزهای LED در مقایسه با رقبای خود سرعت پیشرفت قابل توجه تری دارند و البته گران قیمت تر نیز هستند. شیوه کارکرد این لنزها بی شباهت به کارکرد نمایشگرهای کوانتومی نازک و صفحه تخت نیست.
بنابراین دور از ذهن نیست که فرض کنیم با هر بار پیشرفت تکنولوژی در صنعت نمایشگرها، این لنزها نیز گامی به جلو بردارند.
ارتباط با نویسنده: royapakseresht@gmail.com