شاخص کل بورس اوراق بهادار در هفتهای که گذشت با کاهش 0.19 درصدی به 64 هزار و 720 واحد رسید. در عین حال شاخص صنعت در آخر هفته، روی عدد 54هزار و 291 واحد ایستاد. شاخص بازار اول به 47 هزار و 919 واحد و شاخص بازار دوم به 125 هزار و 689 واحد رسید. در هفته منتهی به 29 بهمن ماه، سه میلیارد و 102 میلیون سهم و حقتقدم به ارزش شش هزار و 295 میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این مدت 60 هزار و 514 خریدار در 254 هزار و 201 دفعه به دادوستد پرداختند. براساس آمار موجود، در این مدت، تمامی خریدوفروشها بهصورت خرد و بلوک انجام شد.
آمار و ارقام نشان میدهد که ارزش معاملات در قیاس با هفته پیش 15.7 درصد، حجم معاملات 16.1 درصد و دفعات معاملات هفت درصد رشد را تجربه کردهاند. تعداد خریداران هم در این هفته 11.4 درصد بیشتر از هفته پیش بود. از ابتدای امسال، 146 میلیارد و 39 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش 498 هزار و 494 میلیارد ریال دادوستد شده است. در این مدت، تعداد سه میلیون و 506 هزار و 569 سرمایهگذار، در 12 میلیون و 86 هزار و 40 دفعه این تعداد سهام را خریداری کردهاند. بازار سهام از ابتدای سال 221 روز کاری فعالیت داشته است.
مثبتومنفیهای تغییر حجم مبنا
مهمترین خبر پیرامون بازار سهام به تصویب هیاتمدیره سازمان بورس اوراق بهادار برمیگردد که براساس آن حجم مبنای کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران چهار در 10 هزار تعداد سهام شرکت تعیین شد. همچنین حداکثر ارزش حجم مبنا 10میلیارد ریال و حداقل آن 500 میلیون ریال است که تعداد آن براساس قیمت پایانی سهم در آخرین روز معاملاتی هر هفته محاسبه و از نخستین روز معاملاتی هفته بعد اعمال میشود.
این مصوبه از شنبه، دوم اسفند اجرایی میشود و دیدگاههای متفاوتی پیرامون آن مطرح میشود. موافقان این طرح بر این باورند تغییر فرمول حجم مبنا، باعث تحرک و پویایی در سهام شرکتهای بزرگ میشود و جلوی حرکت آهسته و گاه تنبلگونه این دسته از سهمها را میگیرد که این موضوع باعث اقبال فعالان بازار سرمایه به سهام شرکتهای بزرگ و در نتیجه افزایش معاملات روزانه خواهد شد. هر چند در این مدل با یک میلیارد تومان معامله در یک روز سهام شرکت میتواند مثبت یا منفی کامل شود. همچنین این اقدام سازمان بورس برای روانسازی بازار بسیار موثر است و نشان میدهد که سازمان بورس به منظور حمایت از سرمایهگذاران اقدام به بازنگری در قوانین و دستورالعملها کرده است.
بهعلاوه اینکه این تصمیمگیری بازار سهام را به سمت تعادلسازی در وضعیت قیمت و معاملات شرکتها سوق میدهد. در مقابل مخالفان طرح فوق معتقدند آن چیزی که در بورسهای دنیا درخصوص حجم مبنا اجرایی میشود قیمت باز و بسته شدن سهام شرکتها برمبنای 15 دقیقه پایانی معاملات است که براساس برآورد تقاضاهای موجود در این دقایق، میانگین گرفته میشود و حجم مبنا را تشکیل میدهد، بنابراین آنچه در زمینه حجم مبنا در کشور ما اتفاق میافتد متفاوت از سایر کشورهاست و تصمیم اخیر هیاتمدیره سازمان بورس درخصوص حجم مبنا اقدام موقتی است که هر چند ممکن است اثر یکی دو روزه و کوتاهمدت داشته باشد، اما دوباره کلیت بازار به روال قبلی خود بازمیگردد.
آینده صنایع بورسی
با توجه به تغییراتی که در حجم مبنای شرکتهای بزرگ در هفته آتی رخ خواهد داد و فراخوان تیم مذاکرهکننده به ژنو، بهنظر میرسد که بازار در هفته آینده شروع متعادل و مثبتی را در پیش داشته باشد. بسیاری از صنایع مانند شرکتهایداروسازی، غذایی، لیزینگ و بیمه که پیشبینیهایی همراه با تعدیل مثبت داشتهاند در صورت توافق هستهای و در پی آن برداشتن تحریمها میتوانند روند رو به رشدی را تجربه کنند. در عین حال شرکتهای خودرویی و تجهیزاتی که بیش از همه گروههای بورسی از تحریمها آسیب دیده اند، با رفع آن بیشترین تاثیر مثبت را خواهند پذیرفت. از سوی دیگر شرکتهای فلزی، سیمانی، کاشی، معدنی و پتروشیمی از دستورالعملهای اقتصادی همچون افزایش تعرفه واردات، کاهش مالیات فروش و حذف مالیات بر ارزش افزوده تاثیر بسیاری میپذیرند و روند مثبت و منفی آینده شان به متغیرهای فوق بستگیدارد.