مدیریت زمان، مفهوم جدیدی است. مفهومی که کمکم دارد جا میافتد، اما ذهن بسیاری از ما هنوز برای وارد شدن مدیریت زمان به زندگیمان ساخته و پرداخته نشده است. برای مدیریت کردن زمان یا به عبارتی زمانخریدن سرمایه زیادی لازم است، اما این سرمایه بیشتر ذهنی است تا پولی. ذهن را باید برای پذیرش برخی راهکارها آماده کرد. اینگونه زمان هم خریدنی میشود. دوست دارید بدانید چگونه؟ این راهکارها را بخوانید و عمل کنید:
1-همه کارها را خودتان انجام ندهید.
شما سوپرمن نیستید. همهفنحریف هم همینطور. از خودتان انتظار نابجا نداشته باشید. اگر توان و زمان لازم را برای انجام کار دارید که بسمالله، اما اگر نه، آن را به کاردانش بسپارید تا دغدغههایتان کم شود.
2- کارهای سخت و ناخوشایند را اول انجام دهید.
شروع کار، سخت است. برای همه آدمها همین حس وجود دارد، اما میشود کمی همت بیشتر به خرج داد و کار را شروع کرد. همت اگر کمی بیشتر هم شود بسیار بهتر است چون حس و حال انجام کارهای دوستنداشتی هم میآید. خودمان هم میدانیم خیلی سخت است، اما به نتیجهای و انگیزهای که میگیرید، میارزد.
3- مهمها را بالای فهرست و ناچیزها را پایین بنویسید.
به اولویتبندی متعهد باشید. این یکی از بهترین راهکارها برای به دست آوردن زمان است. زمان شیر یا تخم مرغ نیست که با چند اسکناس بتوانید آن را بخرید. باید برای دعوتش مقدمهچینی کنید. نخستین مرحله، اولویتبندی است. ببینید کدام کار در کمترین زمان بیشترین نتیجه را میدهد، با آن شروع کنید. همچنان به فکر کارهای سخت و ناخوشایند هم باشید.
4- خودتان را نکُشید!
به خودتان استراحت دهید. گاهی سخت کار کردن فقط انرژیبر و بینتیجه یا دستکم کمنتیجه است. ذهن باید فرصت بازیابی داشته باشد. این فرصت را از ذهن شلوغ و پردغدغه خود نگیرید. فاصلههای زمانی مشخص برای استراحت بهترین هدیه برای ذهن است.
5- برای کارهایتان «آخرین فرصت» تعیین کنید.
زمان پایان کارتان را برآورد کنید، آن را در جایی بنویسید و از همه مهمتر به آن وفادار باشید. نوشتن و جلوی چشم بودن مهلت پایان کار نقش یادآور را برای شما دارد. این کار به نفع خودتان است. پس به جای استرس گرفتن، تلاش کنید در مهلت مقرر تمامش کنید.
6- امروز و فردا نکنید.
امروز وقتی فردا شد، دیگر امروز نیست! با فکر اینکه «امروز حسش نیست، بمونه برای فردا» یا «از شنبه دیگه شروع میکنم» امروز خود را قتل عام نکنید. تمام ثانیهها و ساعتهای امروز را به امید فردا از دست میدهید و فردا را هم به همین منوال. ثانیههای از دست رفته برنمیگردند، حتی با التماس، اما میتوان با ملایمت و مهربانی آنها را حفظ کرد.
7- کمالگرایی را کنار بگذارید.
کمالگرایی، میل به بهترین شدن است. اگر ارزش کارها و دستاوردهایمان را به خاطر «کامل نبودن» از بین ببریم، میل به بهترین شدن میشود بزرگترین دشمن زمان. این نوع زمانکشی از وقتکشی عربها در فوتبال هم بدتر است. کمالگرایی را کنار بگذارید، اما نه آنقدری که بیخیال همهچیز شوید.
8- نه گفتن را بیاموزید.
نه گفتن فرمول پیچیدهای ندارد. تنها کافی است کمی جسارت داشته باشید. برای هر کاری توان و زمان مناسب نیاز است. با خود روراست باشید، هر کدام یا هر دو را اگر ندارید، کار را رد کنید. به همین سادگی!
9- با استرس دوست باشید.
استرس کماش خوب است، زیادش نابود میکند. استرس کم برای اینکه متعهد به کار بمانید، بسیار خوب است و فاکتور تعیینکنندهای در دانستن ارزش زمان به شمار میآید، اما وای از آن روزی که زیاد شود. استرس زیاد لذت دستاوردها را از بین میبرد و راه رسیدن به نتیجه را مسدود میکند.
10- انعطافپذیر باشید.
خود را برای رویارویی با مشکلات آماده کنید. مقابله با بدبیاری و اشتباه نیازمند انعطافپذیری است. گاهی باید گذاشت و گذشت. گاهی باید سفت و محکم ایستاد. یکدنگی زمان را میسوزاند.
11- آماده؟... آتش!
بهترین کار، شروع کار است. برنامهریزی کردن، سبک و سنگین کردن، خوبیها و بدیها را فهرست کردن دیگر بس است. شروع کنید. زمان منتظر شما نمیایستد.