شرکت حفاری شمال با چهار دکل دریایی و 9دکل خشکی و تجهیزات حفاری دریایی به دلیل برخی از سیاستهای وزارت نفت نه تنها بدهی زیادی دارد بلکه از تمامی ظرفیت آن استفاده نمیشود. خادمی با انتقاد از روند همکاری وزارت نفت و در دست داشتن اطلاعاتی خواستار تغییر رویه در نحوه همکاری شرکت ملی نفت با این شرکت شد. به گزارش «فرصت امروز»، هدایتالله خادمی، مدیرعامل شرکت حفاری شمال، روز گذشته در نشست خبری از سیاستهای شرکت ملی نفت ایران در اجاره دادن دکلهای حفاری چینی و هندی در میادین نفت و گاز کشور در خلیج فارس انتقاد کرد و گفت: در حال حاضر 16 دستگاه دکل حفاری چینی، هندی و ژاپنی در میادین نفت و گاز ایران در خلیج فارس فعالیت میکنند که اگر این موقعیت به شرکت ما واگذار شود، در مدت زمان 10ماهه دکل موردنیاز را بهصورت ملکی نه اجارهای جایگزین میکنیم.
وی با اشاره به اینکه در هیچ یک از این دکلهای حفاری واگذار شده به خارجیها نیروی انسانی متخصص ایرانی حضور ندارد، تاکید کرد: شرکت حفاری شمال در ترکمنستان به شرط جذب نیروی داخلی و آموزش وارد قرارداد شده است. چرا نباید از ظرفیت فنی و مهندسی کشور استفاده شود. خادمی در پاسخ به «فرصت امروز» مبنی بر اینکه چند نفر از مهندسان داخلی حفاری شمال به دلیل عدم استفاده از توانمندیهایشان از کشور مهاجرت کردهاند، گفت: سعی کردیم با توسعه فعالیتهای شرکت مانع از خروج مهندسان شویم اما در حال حاضر 100 نفر از مهندسان رده بالا در صنعت حفاری از کشور خارج شدهاند. هماکنون مهندسی که در ایران ماهانه 10 میلیون تومان حقوق دریافت میکرد، در دکل کشور ترکمنستان 50 هزار دلار حقوق میگیرد.
مدیرعامل شرکت حفاری شمال با اشاره به اینکه شرکت ملی نفت ایران خواستار لغو همکاری دکلهای حفاری ایرانی در خلیج فارس شده است، تاکید کرد: دکل حفاری سحر یک با مالکیت ایران در طرح توسعه فاز 13 پارسجنوبی مشغول حفاری چاههای گازی است. هزینه کرایه این دکل ایرانی حدود 135 هزار دلار است که بسیار ارزان قیمتتر از کرایه 160 تا 180 هزار دلاری دکلهای هندی و چینی است. سوال اینجاست چرا باید اینگونه باشد؟ خادمی با تاکید بر اینکه شرکت حفاری شمال بزرگترین شرکت حفاری در بخش دریایی در آسیا است، افزود: با این همه توانمندی شرکت ما بیکار مانده است و شرکتهای خارجی هندی، چینی و ژاپنی روی کار هستند؛ در حالی که پیش از تحریم، آمریکا و انگلیس روی کار بودند.
وی بااشاره به اقدامات این شرکت در بخش حفاری به خبرنگاران گفت: این شرکت 700 میلیارد تومان از وزارت نفت طلب دارد و به دلیل وامهای سنگینی که از بانکهای داخلی گرفته، روزانه 60 هزار دلار سود بانکی پرداخت میکند. خادمی با اشاره به اینکه نهادهای نظارتی بر عملکرد شرکت ملی نفت نظارت دارد، تصریح کرد: این رفتار شرکت ملی نفت خیانت است این مسئله موضوعی است که از سوی مقام ارشد به آن اشاره شده است.
وی با انتقاد از اینکه چرا به جای شرکت ایرانی، عدم همکاری با شرکت هندی صادر نمیشود، تصریح کرد: نامهای از سوی پتروپارس به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران برای پایان کار به دکل حفاری ایرانی سحریک در خلیج فارس ارسال شده است. دلیل این کار نیز کرایه پایین اجاره به شرکتهای خارجی است. متاسفانه تاکنون دلیل قانعکنندهای برای این کار اعلام نشده است. وی با اشاره به اینکه از مجموع 44 میدان نفتی خلیجفارس تنها 13 میدان نفت و گازی ایران توسعهیافتهاند، افزود: متاسفانه به جای توسعه میادین مشترک، با شرکتهای داخلی توانمند اینگونه برخورد میشود. این گونه است که عربستان در مشترک فرزاد A با هشت دکل حفاری است و ایران دکلی ندارد.
مدیرعامل شرکت حفاری شمال با اشاره به همکاری این شرکت با کشور ترکمنستان در دریای خزر گفت: حفاری دومین حلقه چاه میدان نفتی سردار جنگل در نهم آذرماه امسال به اتمام رسید. هر یک از چاههای سردار جنگل توان تولید روزانه دو تا پنج هزار بشکه نفت را دارند. وی همچنین با اشاره به اینکه برای راهاندازی دکل حفاری ایران- امیرکبیر بیش از ١٥٠٠ کد امنیتی در دستگاههای این سکو توسط متخصصان ایرانی شکسته شد، تاکید کرد: همکاری با شرکت مناطق نفتخیز جنوب در زمینه حفاری آغاز شده و چندی پیش نخستین دکل شرکت حفاری شمال در میدان مارون شروع به کار کرد. خادمی در مورد عملکرد دکل الیما (ایران خزر) در آبهای کشور ترکمنستان یادآور شد: در سال گذشته این دکل هفت حلقه چاه حفاری کرده، این در حالی است که هماکنون در ایران هر دکل حفاری در سال دو حلقه چاه احداث میکند.