جیمز کامی، مدیر FBI در تازه ترین اظهارات خود به تمامی کاربران دنیای مجازی هشدار داد سطح لنز وب کم های خود را بپوشانند.
به نظر می رسد موج حملات اخیر هکرها به مراکز مهمی مانند دانشگاه ها، سازمان های امنیتی و دفاعی، مراکز تجاری و... نگرانی هایی را برای مقامات پلیس آمریکا به وجود آورده است. بر اساس آمارها، میزان حملات سایبری هکرها به سازمان های اداری و تجاری در سراسر ایالات متحده رشدی چشمگیری داشته و برای کنترل چنین شرایطی، چاره ای به جز استفاده از برخی راهکارهای موثر وجود ندارد.
کامی در خصوص این هشدار رسمی می گوید: «پوشاندن وب کم و میکروفن جزو ساده ترین و منطقی ترین راهکارها برای مبارزه با هکرهاست. فرقی ندارد کاربر حرفه ای باشید یا مبتدی، در هر شرایطی، هکرها در کمین شما هستند.
پرونده های متعدی در سیستم شکایات شهروندان وجود دارد که نشان می دهد هکرها با نفوذ به سیستم وب کم و ثبت تصاویر کاربران، اقدام به باج خواهی، اخاذی و تهدید آنان کرده اند. در واقع همان قدر که استفاده از وب کم برای کاربران مفید و جذاب به نظر می رسد، برای هکرها نیز ارزشمند و قابل نفوذ است.»
حتی زاکربرگ هم می ترسد
اوایل سال جاری میلادی بود که فیس بوک رکورد 500 میلیون کاربر را شکست و مدیر این شبکه اجتماعی یعنی مارک زاکربرگ برای نشان دادن شادی و همراهی با کاربران فیس بوک، تصویری از خود پشت میز کارش منتشر کرد، اما همزمان با ارسال این تصویر موج هایی از اظهارنظر و تعجب به راه افتاد.
در واقع ماهیت عکس نکته تعجب برانگیزی نداشت، اما پوشانده شدن وب کم و میکروفن سیستم زاکربرگ، برای اغلب کاربران غافلگیر کننده بود. شاید بسیاری از دنبال کنندگان شبکه های اجتماعی و علاقه مندان به فیس بوک باور نمی کردند که حتی مدیر چنین شبکه قدرتمندی از حمله هکرها می ترسد.
اکنون با گذشت چند ماه از این ماجرا اظهارات اخیر مدیر پلیس فدرال آمریکا نشان می دهد زاکربرگ رفتاری بسیار عاقلانه انجام داده است.
چرا وب کم ها خطرناکند؟
متاسفانه این روزها انواع و اقسام ابزارهای جاسوسی اطلاعات در اینترنت وجود دارد. بخشی از این نرم افزارها مرتبط با جاسوسی وب کم است؛ نرم افزارهایی که با ورود به سیستم کاربر بیگانه به ثبت اطلاعات تصویری و محتوای گفت و گوهای صوتی وی می پردازند. از سوی دیگر این روزها استفاده از وب کم بین بسیاری از افراد رایج شده است، بنابراین به کارگیری برخی روش های امنیتی ساده می تواند از میزان نگرانی ها کاسته و به اطمینان خاطر کاربران بیفزاید.
برای حفظ امنیت سیستم خود این نکات را کنترل کنید:
1. چراغ LED کنار وب کم خود را بررسی کنید. در شرایط عادی این چراغ ها خاموش هستند، بنابراین اگر چراغ وب کم شما بی دلیل روشن است خطری در کمین شماست.
2. زمانی که از وب کم استفاده نمی کنید با یک برچسب ساده یا یک تکه مقوا و چسب نواری روی لنز وب کم خود را بپوشانید.
3. هر ایمیل یا پیغام مشکوکی که در فضای مجازی به دست تان می رسد باز نکنید و از لینک های ناآشنا و مخرب دوری کنید.
4. وقتی از لپ تاپ تان استفاده نمی کنید در آن را ببندید. لزومی ندارد وقتی پشت سیستم نیستید لپ تاپ تان باز بماند.
5. چند وقت یکبار سیستم رایانه ای خود را برای بررسی نرم افزارهای مخرب و جاسوسی اسکن کنید.
اطلاعات جست وجوی کاربران امنیت دارند؟
بسیاری از کاربران فضای مجازی عادت دارند پس از جست وجوهای اینترنتی و پیش از خاموش کردن سیستم رایانه ای خود به پاک کردن بخش تاریخچه مرورگرشان بپردازند. مرورگرهای معروفی مثل گوگل به چنین امکانی مجهز هستند. اما سوال اینجاست که آیا پاک کردن تاریخچه جست وجوها روشی مطمئن برای ایجاد امنیت است؟
متأسفانه پاسخ منفی است. درواقع پاک کردن اطلاعات از سیستم کاربر به معنای حذف این اطلاعات از بانک اطلاعات سرورهای مجازی نیست و سامانه ذخیره سازی اطلاعات کاربران گوگل تمامی موارد جست وجوی کاربران را به ثبت می رساند. از سوی دیگر سیستم مکان یابی (GPS)نقشه های گوگل نیز چندان تفاوتی با ابزارهای جاسوسی ندارند.
این نقشه ها با ثبت اطلاعات مکانی کاربران، امکان ردیابی مسیر آنان را فراهم می سازد و به نوعی ناقض امنیت کاربران محسوب می شود.
ارتباط با نویسنده: royapakseresht@gmail.com