لحظهای که بهترین لباسش را پوشیده بود، بدون اینکه تلاش خاصی بکند به دوربین لبخندی زد و لحظه بعد درحالیکه اشک میریخت به رختخواب رفت. حمله عصبی دفتر زندگی آمبر اسمیت را بست. او هفته گذشته عکسهایی را در صفحه شخصی فیسبوکش منتشر کرده بود تا نشان دهد که یک حمله عصبی چقدر غمانگیز میتواند جان انسانها را بگیرد. اسمیت در این پست فیسبوکی چنین نوشته بود: «سالهای زیادی است که با اضطراب و افسردگی میجنگم و هنوز هم کسانی هستند که به من میگویند بالاخره بر این مشکل پیروز میشوی؛ تو نیاز به میز نداری؛ فقط شادتر باش؛ برای تحمل این همه استرس و نگرانی خیلی جوان هستی».
این مطلب آمبر اسمیت جوان 16هزار بار همرسان شد. اسمیت یکی از میلیونها نفر در سراسر جهان است که از نوعی اختلال در سلامت روان رنج میبرند. براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO) بین سالهای 1990 تا 2013، تعداد افراد مبتلا به افسردگی یا اضطراب، دو اختلال شایع سلامت روان، 50درصد افزایش یافت و از 416میلیون نفر در کل دنیا به 615میلیون نفر رسید. اگرچه رقم مبتلایان به افسردگی و اضطراب افزایش جهانی داشته اما سرمایهگذاری بر درمان این نوع اختلالات شایع میتواند منجر به داشتن مردمانی سالمتر و حتی اقتصادی سالمتر شود.
براساس نتایج بهدست آمده از یک پژوهش که به همت سازمان بهداشت جهانی (WHO) انجام و روز سهشنبه نتایج آن منتشر شد، به ازای هر یک دلار آمریکا که برای درمان افسردگی و اضطراب اختصاص یافته، چهار دلار بازگشت سرمایه در قالب سلامت بیشتر افراد و توانایی بیشتر برای کار کردن بهوجود آمده است. این پژوهش نخستین نمونهای است که پیرامون منافع سرمایهگذاری در درمان افسردگی و اضطراب برای اقتصاد جهانی بحث میکند.
مارگارت چان، مدیر کل سازمان بهداشت جهانی (WHO) در بیانیهای چنین میگوید: «ما میدانیم که درمان افسردگی و اضطراب به سلامت و رفاه جامعه کمک میکند. مطالعه جدید تایید میکند که این کار برای اقتصاد هم سودمند است.» چان میافزاید: «حالا باید راههایی پیدا کنیم که مطمئن شویم دسترسی به خدمات سلامت روان برای همه مردان، زنان و کودکان در جای جای دنیا امکانپذیر است.»
این پژوهش هزینههای برآورد شده برای درمان افسردگی و اضطراب و نتایج حاصل از آن را بین سالهای 2016 تا 2030 در 36 کشور جهان محاسبه کرد. براساس این گزارش، اگر آمریکا هزینههای درمانش رابالا ببرد، این کار برایش 147میلیارد دلار هزینه خواهد داشت اما بازگشت سرمایهاش از این هزینه بالاتر خواهد بود. مشارکت کارکنان در کار و بازدهی 5درصد افزایش خواهد داشت که 399میلیارد دلار ارزش دارد. بهبود سلامت جامعه 310میلیارد دلار بازگشت سرمایه هم خواهد داشت که بیش از دو برابر بازگشت سرمایه دولت است.
اما سرمایهگذاری بر مراقبت از سلامت روان بسیار کمتر از حد انتظار است. مطالعه سال 2014 اطلس سلامت روان سازمان بهداشت جهانی نشان داد دولتها بهطور میانگین 3درصد بودجه بخش سلامتشان را به سلامت روان اختصاص میدهند. برهمین اساس کشورهای فقیرتر 1درصد و کشورهای ثروتمندتر 5درصد از بودجهشان را برای این موضوع صرف میکنند. طبق برآورد سازمان بهداشت جهانی (WHO) در موقعیتهای اضطراری از هر پنج نفر یک نفر به افسردگی یا اضطراب مبتلا میشود.
بهگفته جیم سونگ کیم، رئیس گروه بانک جهانی (World Bank Group) اختلالات روانی همچنان در بخشهای گوناگون جهان در سایه سایر مشکلات و مسائل باقی مانده است. او میگوید: «این موضوع تنها یک معضل عمومی نیست بلکه معضل توسعه بهشمار میآید. ما باید همین حالا دراینباره دست به اقدام بزنیم چون از دسترفتن بهرهوری مسئلهای است که اقتصاد جهانی بهسادگی نمیتواند هزینههای ناشی از آن را تحمل کند.» هرچه آگاهی مردم از این موضوع بیشتر باشد، تعداد کمتری به این اختلالات دچار میشوند و درنتیجه حال اقتصاد جهانی هم بهتر میشود.
* منبع: CNN