طراح پوستر تبلیغاتی سعی کرده فضای کلی فیلم را با به تصویر کشیدن قطاری برای مخاطبان تداعی کند. قطار المان اصلی پوستر تبلیغاتی فیلم جاودانگی است. طرح فارسی و انگلیسی پوستر فیلم «جاودانگی» چندی است اکران شده و به خاطر شکل و شمایل متفاوتی که به نسبت مابقی پوسترهای فیلمهای دیگر دارد، مورد استقبال رسانههای مختلف قرار گرفته است.
در این پوستر طراح به استفاده از تصاویر هنرپیشگان بسنده نکرده و از المانهای متفاوت دیگری برای رساندن پیامش به مخاطبان بهرهبرداری کرده است؛ المانهایی که با فضای کلی فیلم هماهنگی خاصی دارد. برای بررسی پوستر تبلیغاتی فیلم «جاودانگی» بهخصوص طرح فارسی آن گفتوگویی با علی جمشیدی مدیر استودیو خلاق توک و علیرضا نصرتی طراح پوستر تبلیغاتی فیلم جاودانگی داشتهایم که در ادامه میخوانید.
پوستر فیلم حاصل یكى از بهترین روبهرویىهاست
علی جمشیدی، مدیر استودیو خلاق توک صحبتهای خود را با جملهای از فریدون مشیری آغاز میکند: «اهمیت و ارج زندگى در همین موقت بودن آن است، جاودانگى خودت را در جاى دیگرى نشان بده... آنجا انسانیت است...» و درباره پوستر تبلیغاتی فیلم جاودانگی میگوید: بهعنوان كسى كه در یكى دو سال گذشته تعداد قابل توجهى پوستر طراحى شده فیلم در كارنامه خود دارد، كاملا بر تفاوت امر روبهرویی طراح برجسته با سفارشدهنده صاحب بینش كه عموما در این كارها تهیه كننده فیلم است واقفم.
پوستر فیلم جاودانگى حاصل یكى از بهترین این روبهرویى هاست. در اکثر موارد پس از انجام پروسه تولید و ضبط فیلم، طراح دعوت به همكارى میشود و اشتباه اصلى در همین جاست. طراح یا مدیر هنرى تبلیغات فیلم، همانند سایر اعضا باید در پروسه تولید حضور داشته باشد. . . اینکه چرا تهیه كنندگان عموما پس از پایان مراحل تولید تازه سراغ تبلیغات میروند را فقط میتوان محصول ضعف برنامهریزى دانست.
عکاسان سینمایى و پشت صحنه در بهترین حالت عكسهای فوقالعادهای از فیلم میگیرند و چند عدد سی دى حاوى این عكسها را در اختیار طراح پوستر فیلم قرار میدهند. این فقط بخشی از ماجرای طراحی پوستر فیلم است و بخش دیگر به دیدگاه تهیهکننده فیلم باز میگردد.
عموما تهیه كننده اصرار دارد كه هنرپیشههاى اصلى كه براى گردآورى آنها خرج بالایی متحمل شده باید در پوستر حضور داشته باشند، حال آنكه در اكثر مواقع بازیگران فیلم در یك عكس حضور ندارند و تصاویر با وضعیتهاى نورى متفاوت و پزهایى مختلف در اختیار طراح قرار میگیرد.
طراحان باید ساعتها با تكنیك مونتاژ یا تعویض سر و كله تصاویر بازیگران به تصویر مطلوبی دست پیدا كنند كه نتیجه كار معمولا تصویری دستمالى شده است. حال در این میان اگر پوستری متفاوت از فیلمی مشاهده شد باید شانه طراح آن را بوسید.
پوستر در مقام فروش نیز چشمگیر است
جمشیدی میگوید: من زخم سفارشدهنده بد و محبت سفارشدهنده خوب را در سینه دارم و میدانم كه جاودانگى بهترین سفارشدهنده را داشته است. طراح برای طراحی این پوستر خود را سوار بر قطار جاودانگى كرده و این تركیب بندى زیبا را خلق كرده است. در مقام فروش نیز این پوستر چشمگیر است و نخستین رسالتى كه بر دوش یك پوستر تبلیغاتى فیلم است به خوبی به جا آوردهاست.
از سوى دیگر طراح كه كارنامه درخشانى در این وادى دارد با حوصله مدیریت هنرى را به عهده گرفته و حاصلی متفاوت را در این حوزه ارائه دادهاست، البته اگر تیم طراحی حرفهای باشند، چیزى غیراز این هم از یك تیم خوب انتظار نمیرود.
جمشیدی میگوید: در این باره بهتر است که سایر تهیهكنندگان نیز به عوض اینكه در روزهاى نزدیك به اكران فیلم براى دریافت آرتورك خود دست و پا بزنند، طراح را در مسیر تولید با خود هم تیم كنند و لباس را طراح بر تن فیلم بپوشاند. بهترین شاهكارهای سینمایی هم بدون داشتن لباس مناسب، متضرر شده و بنجل به نظر میرسند.
تصویرسازی صحیح فیلم
جمشیدی درباره نحوه اجرای پوستر فیلم جاودانگی میگوید: تصویرسازى این فیلم صحیح انجام شده و طراح تمامی نکات را رعایت کردهاست. تنها نكته ریز این است كه شاید عكاسى هنرپیشگان اصلى باید اندكى در موقعیت بهتر اتفاق میافتاد، این همان نكتهای است که قبلا نیز به آن اشاره کردم. بارها پیش آمده که طراحان به منظور طراحی پوستر درخواست یك عكاسی استیج فوتوگرافى با چیدمان و فضاسازی و لباسهاى بهخصوص کردهاند.
درخواستی که معمولا با پاسخ اینکه فیلمبرداری تمام شده و بازیگران هر كدام با گریم متفاوت سر كاردیگری هستند، مواجه شده است. این یعنى مرگ یك ایده كه میتوانست به یك شاهكار منجر شود. علاوه برتمامی این موارد، طراحان پوستر فیلمها عموما با تماسهای مکرر و استرسهای سفارشدهنده و سایر عواملی که ناگهان از غیب برای ارائه نظراتی کاملا مغایر با اصول معمول بصری پدیدار میشود، مواجه است.
قدرت بالای ویژوال پوستر
جمشیدی درباره طراحی نام فیلم و بهکارگیری فونت فارسی در پوستر میگوید: این پوستر از طرحی كنترل شده و جذاب برخوردار است و میتوان از آن بهعنوان نمونه خوبی در میان آثار این حوزه یاد کرد. طراح در این پوستر سعی کرده از کانسپت مجزایی برای طراحی عنوان فیلم استفاده کند. اما قدرت بالای ویژوال طرح مانع از دیده شدن این کانسپت مجزا شده است.
درنتیجه طراح میتوانست از تایپوگرافی فارسی ساده و قویتری برای نام فیلم استفاده کند تا در پوستر بهتر دیده شود. قدرت ویژوال مانع از دیده شدن سایر نوشتار بهکارگرفته در طرح نیز شده است و همین عامل باعث شده طرح از پراکندگی درست نوشتاری برخوردار نباشد. البته این مشکل به فرم فونت فارسی برمیگردد.
مشكل بهکارگیری فونت فارسی در طرحها همیشه بوده و هست. فونتهای فارسی در مقایسه با قدرت فونت انگلیسی بسیار بیجان هستند و طراح این پوستر نیز مطمئنا با این مشکل مواجه بوده و تمام تلاش خود را برای بهکارگیری درست فونت فارسی بهکار گرفته ولی این تلاش به دلایلی که عنوان کردم آنچنان به چشم نیامده است.
طراحی پوستری متفاوت برای فیلم
علیرضا نصرتی، طراح پوستر فیلم «جاودانگی» درباره آن میگوید: بهترین قسمت این پروژه، کارکردن با مهدی فرد قادری کارگردان جوانی بود که دقیقا میدانست چه میخواهد، او دوست داشت پوستری متفاوت برای فیلمش طراحی شود. جاودانگی، یک فیلم پلانسکانس۲۴۰ دقیقهای است که تمام ماجراهای آن در یک قطار رخ میدهد، برای همین سعی کردیم که قطار نه بهعنوان یک لوکیشن، بلکه بهعنوان شخصیت اصلی فیلم، در پوستر حضور داشته باشد.
علاوه براین با توجه به ساختار پیچیده و لابیرنتی فیلم، به این نتیجه رسیدیم که در هم تنیدگی زمان و مکان را در پوستر به نمایش بگذاریم تا با داستان فیلم همخوانی داشته باشد، چرا که در فیلم، زمان گذشته، حال و آینده همزمان جریان دارند. با این دلایلی که عرض کردم، بعد از تست کردن ایدههای متفاوت، به این نتیجه رسیدیم که سراغ استفاده از علامت بینهایت برویم تا مفهوم جاودانگی را به ذهن مخاطب وارد کنیم.
در پوستر فرم قطار به شکل علامت بینهایت درآمد
نصرتی درباره تکنیک بهکاررفته در طراحی میگوید: کلمه جاودانگی علاوه بر اینکه اسم فیلم است، چندین بار هم در دیالوگ بازیگران تکرار میشود. همچنین در این پوستر فرم قطار را به شکل علامت بینهایت درآوردیم، سپس آنرا مثل یک نوار موبیوس چرخاندیم تا بار معنایی آن بیشتر شود تا از نظر بصری جذابیت بیشتری پیدا کند.
برای هویت بصری پوستر و تکنیک اجرایی، راههای متفاوتی را بررسی کردیم تا در نهایت به این تکنیک رسیدیم، تلاش کردیم که از رنگ، فیلتر، بافت و جلوههای بصری کمتر استفاده کنیم تا پوستر شبیه پوسترهای فیلمهای علمی - تخیلی نشود و بالاخره بعد از یافتن مناسبترین تکنیک، حسننوزادیان تصویرساز پوستر، فرم قطار را به بهترین شکل اجرا کرد.
بهکارگیری فونتهای مناسب برای طراحی
نصرتی درباره بهکارگیری فونتهای مناسب در طراحی پوستر میگوید: برای طراحی لوگوی فیلم هم از ایده پیچخوردگی، به شکل سادهای استفاده کردیم. در طرح انگلیسی، فونتی را بهکار بردیم که هم با موضوع فیلم مرتبط بود و هم خیلی از آن استفاده نشده است. در لی اوت یا طرح فارسی با توجه به فرم پیچ خورده و سیال قطار، چیدمان و ترکیببندی نوشتهها مشکلساز بود و طرح را کمی دچار چالش کرد.
علاوه براین یکی از شعرهای خیام در این پوستر آمده است. شعری که در موسیقی فیلم نیز از آن استفاده شده است. شعر مورد نظر این است: چون نیست ز هر چه هست جز باد به دست. . . . . . چون هست به هرچه هست نقصان و شکست. . . . . . انگار که هرچه هست در عالم نیست. . . . . پندار که هرچه نیست در عالم هست.
ارتباط با نویسنده: nargesfaraji1389@yahoo.com
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
محمد اسدی :
8 سال پیش
چیزی که کمی ناخوشایند به نظر می رسد لحن جناب جمشیدی است٬ در تمجید از این کار و غنیمت شمردن فرصت برای مطرح کردن تجربیات خود در این زمینه٬ به جای پرداختن به نقد کار.
متاسفانه تصویر سازی خوب با گرافیک دیزاین و ترکیب بندی ضعیف ارائه شده و مشابه ایده مورد استفاده نیز به وفور یافت می شود. اطفا به سادگی Infinity ads را جستجو فرمایید.
به هر حال نیت تخریب اثز نیست و تنها نقد اثر در فضایی واقعگرایانه و به دور از جهت گیری خاص می باشد.
با سپاس
هاشمیان :
8 سال پیش
استفاده از المان ایفینیتی برای رساندن مفهوم جاودانگی با معنای بینهایت شاید ابتدایی ترین ایده ای باشد که به ذهن خطور می کند. خاطرم هست چقدر نمونهی داخلی صرف نظر از نمونه های خارجی برای آن کار شده است.
به نظرم تایپوگرافی ضعیف و انتخاب رنگ اشتباه تصویر میانی را بی رمق کرده البته این بخش نظرم سلیقه شخصی می باشد.
هاشمیان :
8 سال پیش
اینفینیتی اشتباه تایپ شد
حمید اصلانی :
8 سال پیش
حمل بر جسارت نشود. جناب نصرتی ید طولایی در نقد پوستر و اثار دیگر دارند اما حضورشان در این کار به عنوان طراح گرافیک تنها این سخن را به ذهن متبادر می کند
"به عمل کار برآید ...به سخن دانی نیست"
البته بی انصافی است اگر کار خوب تصویرگر کار نادیده گرفته شود.
دکتر امیر محمودیان :
8 سال پیش
این همه تعریف و تمجید جناب به اصطلاح کارشناس برای یک ایده ی دست چندمی که حتی نام کپی هم نمی توان بر آن گذاشت برای چیست. سرکار خانم فرجی بسیار تمایل دارم در مورد معیار انتخاب کارشناسان شما بدانم و امید دارم که به شعور مخاطبین خود احترام می گذارید.
على جمشيدى :
8 سال پیش
سلام به همگى دوستان
من على جمشيدى هستم . اگر يادداشت من حمل بر اين مطلب است كه تجربيات خود را به رخ بكشم از همگى عذرخواهى ميكنم . عادت به جواب دادن نظرات ندارم . در مملكت ما همه احساس كارشناس بودن را با تمام وجود دارند... چه من و چه دوستان نقاد... اما مگر نه اين است كه نظر ما چكيده علم و تجربه ماست؟ من هرگز تجربه ام را كتمان نميكنم ، شايد هيچكدام از شما پس از ساعت ها زحمت تندى حرف يك تهيه كننده را بر روى تصويرى كه با هزار عشق آماده كرده ايد احساس نكرده ايد.
على جمشيدى :
8 سال پیش
ن هم اينفنيتى را در گوگل جستجو كردم ... نتيجه تصاويرى مشابه است ! خب ... الان طراح ما يك كپى كار است ؟ الان خيال همه راحت شد؟ هزاران استفاده از اين مضمون و از اين علامت شده است . آيا همه از هم كپى ميكنند؟ آيا هر كس كه هر استفاده اى ، چه فرهنگى و چه تبليغاتى از تصوير فرياد مونش ميكند كپي ميكند؟ گرافيك هنر ميكس هنر است ... عليرغم اين كه تمايلى به پاسخگويي به اين دست نوشته ها كه امثال آن به هزاران مدل در فضاى مجازى موجود است نداشتم ، به اصرار دوستان جواب دادم. اگر به علم يا كارشناسي بنده شك داريد، به جرات و در فضايي سالم شخص هر يك از شما را به مناظره ميطلبم
على جمشيدى :
8 سال پیش
ميخواهم ببينم كدام يك از ما تجربه و عملكرد حرفه اى ترى در زمينه اى كه مطرح شده، گرافيك و تبليغات داريم ؟ از كارهاى من بازديد كنيد. آنها را به نقد بكشيد و دنبال يك اثر بنجل بگرديد... با آغوش باز منتظر دريافت نظرات شما هستم .
تاسف من بابت اين حرف ها نيست ، چون نقد تند يعنى كارى مورد توجه است و بايد به عنوان اين تلقى شود كه عملكرد به هر طريق مورد توجه است. با تمام احترامى كه براي دوستان قائل هستم شك ندارم كه بايد براى ديدگاه تكرارى خودمان تاسف بخوريم . كپي بيش از آن كه در يك اثر باشد در ديدگاه ماست ...
در ابتدا براى طراح اثر، دوم براى خانم فرجى به عنوان يك انسان شريف و زحمتكش و سپس براى تمام دوستان كه متاسفانه افتخار آشنايى با هيچكدام را ندارم آرزوى موفقيت و سلامتى دارم .
علیرضا نصرتی :
8 سال پیش
جناب دکتر امیر محمودیان، من علیرضا نصرتی هستم، طراح این پوستر.
بنده افتخار آشنایی با شما رو ندارم، اطلاعی در باره تخصص شما ندارم، بنابراین درباره شما قضاوت نمیکنم، بنده آقای جمشیدی رو هم تا حال ندیده ام و فقط پوسترهای ایشون رو در فضای مجازی و سینماها و هنگام اکران فیلمها دیده ام، کاش شما هم قبل از انکه درباره خانم فرجی و آقای علی جمشیدی با اون لحن کامنت بگذارید یک جستجویی درباه اقای جمشیدی انجام می دادید تا کارهایی که ایشون به عنوان یک طراح گرافیک انجام دادند رو می دیدید، ایشون علاوه بر کارهای معمول که یک طراح انجام میدهند، اتفاقا پوسترهای سینمای زیادی هم طراحی کردند که با یک سرچ ساده در معرض دید شما قرار می گیرند. حالا به نظر شما کسی که طراح گرافیک است و اختصاصا برای سینما هم پوسترهای زیادی طراحی کرد،ه کارشناس نیست و حق نوشتن و نقد کردن یک پوستر فیلم را ندارد؟
لطف می فرمایید توضیح بدیدکه کارشناس از نظر شما کیست؟
علیرضا نصرتی :
8 سال پیش
جناب دکتر امید محمودیان
اگر تخصص شما دیزاین و گرافیک است و یا می توانید نقد انجام بدهید مطمعنا خانم فرجی از همکاری با شما خوشحال خواهند شد و بنده هم مثل یک هنرجو مشتاق هستم که نوشته های شما را در شماره های بعدی روزنامه مطالعه کنم، و یا کارهای هنرمندانه شما را ببینم. تا کنون منتقدان زیادی با خانم فرجی همکاری کرده اند. شما هم میتوانید یکی از انها باشید، مطمعنا جای کسی را تنگ نخواهید کرد.
نکته دیگر اینکه اگر منتقدی، هنرمندی یا کارشناسی نظری خلاف نظر ما داشت این به معنای بیسوادی آن آدم نیست، آن آدم فقط نظری مخالف نظر ما داشته است، همین! , درک این موضوع چندان سخت نیست، حالا شما اگر با او مخالف هستید به جای توهین به شخصیت آن منتقد، برای ادعای خود دلیل و مصداق بیاورید و حرف منطقی بزنید مطمعنا وقتی ما این موضوع رو درک کنیم در تاریخ هنر و فرهنگ ما، یک رنسانس واقعی بوجود خواهد آمد!
علیرضا نصرتی :
8 سال پیش
در دیزاین، روند طراحی، مهمترین بخش کار است، بنابراین بررسی نتیجه طراحی، بدون اطلاع داشتن از این روند، آب در هاون کوبیدن است. سوال هایی از این دست که این طراحی چه مسیری را طی کرده؟ ایده چگونه شکل گرفته و چه ارتباطی با محصول دارد؟ آیا ایده با محصول ارتباط دارد؟ آیا این دیزاین در تبلیغ یا معرفی محصول، موفق بوده؟ این سوالها، آنقدر ساده نیست که به راحتی بشود با یک کامنت، یا یک اظهار نظر سطحی بهشون جواب داد و نتیجه گیری کرد.
چرا فکر میکنید استفاده از یک نماد در پوستر نشاندهنده کپی بودن است؟ اصلا چرا نباید از نماد ها و کهن الگوها در طراحی یک پوستر استفاده کرد؟ مثلا در همه دنیا کبوتر و شاخه زیتون نماد صلح است، حالا به نظر شما تمام کسانی که در طراحی پوستر از این نماد کبوتر و شاخه زیتون استفاده کرده اند کارشان کپی است؟ اگر اینگونه باشد باید نصف تاریخ هنر و گرافیک را به دلیل استفاده از نمادهای مشترک، دور بریزیم و هر هنرمندی باید بنشیند و نمادهای کاملا شخصی طراحی کند، حالا شما بروید از نماد شترمرغ و یک بوته سیب زمینی برای نشان دادن صلح استفاده کنید، ببینید کسی متوجه منظور شما میشود؟
علیرضا نصرتی :
8 سال پیش
برای اینکه بگوییم یک کار کپیست، باید کلی فاکتور را بررسی کنید، ایده اصلی، نوع اجرا و تکنیک، زاویه دید طراح، شاخ و برگی که طراح به ایده اش داده، ارتباط فرمی و ماهوی ایده اصلی با محصول و همچنین دانستن مسیری که طراح طی کرده است، صرفا به خاطر اینکه در یک پوستر از یک نماد استفاده شده نمیتوانید برچسب کپی بودن به آن بزنید، پیدا کردن ایده، مثل حل کردن یک مسئله است و ممکن است دو طراح در دو گوشه جهان برای حل یک مسئله به نتیجه واحدی برسند، این اصلا چیز عجیبی نیست، پس باید خیلی چیزها را مورد بررسی قرار بدهیم.
جناب آقای اصلانی،
کارهای گرافیک من در وبسایتم، اینستاگرام و صفحه فیس بوکم در معرض دید همگان است، جوایز داخلی و خارجی که گرفته ام, موفقیتهایم، نقاط ضعف و قوتم، مشخص است و با یک سرچ ساده در دسترس همگان قرار می گیرد، بنابراین بر خلاف نظر شما من نمیتوانم با سخدانی و سخنرانی! ضعفهایم را پنهان کنم و خودم را از چیزی که هستم بزرگتر نشان دهم، مخاطبان به راحتی با دیدن کارهایم درباره من قضاوت خواهند کرد، نظر شما هم به عنوان مخاطبی که کارهای مرا دوست ندارد، برای من قابل احترام است.
ساسانی :
8 سال پیش
واقعا به کسی که اینجا اسم خودشو با پیشوند دکتر می نویسه چی باید گفت؟! و در برابر نقد بی ربط و کلّی و روی هوایی ایشون که صرفا انگار در لحظه خواسته اند یه چیزی بگویند از کجا پاسخ رو آغازید؟! .. مشخصه که ایشون اساسا پایه ای ترین مطالب رو احتمالا نه فقط در هنر بلکه در یکی دو چیز دیگه هم نمی دونن که اینطوری دهان می گشایند گشااااد!!! لطفا سطح دکترا رو با این روش تنزل ندین دکتر امیر محمودیان!
ایدا :
8 سال پیش
اقای علیرضا نصرتی چرا جایی از حرف هاتون به نقاشی های معروف اشر با همین ایده وهمین اجرا اشاره نکردین؟یه جوری از چرخوندن قطارحرف زدین که انگار اولین بار درجهان شما انجامش دادین.اقای فردقادری که از الگو برداریش از مکری حرفی نمی زنه شما از از الگو برداریتون از اشر.جالبه.