بسیاری از کشورهای جهان در حال بهبود وضعیت اقتصادی خود هستند، کشورهایی همانند چین و هند پس از مدت ها درگیری با فقر و بیکاری رکود اقتصادی، هم اکنون در حال پیشرفت سریع هستند. هم اکنون باید برای نظم نوین اقتصاد جهان آماده شد. در آینده خبری از تک قطبی یا دوقطبی بودن اقتصاد جهان نخواهد بود.
تا 15 سال آینده، از سلطه آمریکا بر اقتصاد جهان کاسته خواهد شد و چند بازار نوظهور به برتری خواهند رسید، اما برخی از بزرگ ترین اقتصادهای اروپایی از قافله عقب خواهند ماند. چین، ایالات متحده آمریکا، هند، ژاپن و آلمان پنج نفر از رهبران اقتصادی جهان هستند.
آیا آنها موقعیت خود را تا سه دهه آینده حفظ خواهند کرد؟ به گفته اقتصاددان ساموئل راینزن (Samuel Rinesen)در مقاله ای برای نشنال اینترست(The National Interest)، غول آسیا در حال حاضر در تولید ناخالص داخلی از نظر برابری قدرت خرید از ایالات متحده آمریکا پیشی گرفته است.
گرچه اقتصاد آمریکا به ظاهر در سال 2030 همچنان بزرگ ترین قدرت اقتصاد جهان خواهد ماند، اما فاصله زیاد خود با سایر اقتصادها را از دست خواهد داد و به احتمال زیاد برای حفظ این دامنه به عوامل مختلفی نیازمند است.
تولید ناخالص داخلی چین به دو برابر میزان فعلی افزایش خواهد یافت و این موضوع به این موتور آسیایی اقتصاد جهان کمک خواهد کرد که فاصله خود با اقتصاد آمریکا را تا حدود زیادی از میان بردارد.
به گفته ساموئل راینزن، یک مبارزه واقعی در مکان های سوم تا پنجم این رده بندی، به ویژه در جایگاه هایی که در حال حاضر توسط هند، ژاپن و آلمان اشغال شده است، وجود خواهد داشت.
هندوستان
اگر چه هر دو کشور ایالات متحده آمریکا و چین از نظر تولید ناخالص داخلی از نظر برابری قدرت خرید دو مرتبه بالا تر از هند قرار دارند، اما این کشور از نظر موقعیت ممتاز رتبه بندی آن دو کشور را همراهی خواهد کرد.
هندوستان که رتبه هشتمین اقتصاد بزرگ جهان را در سال 2015 به خود اختصاص داده است، با پشت سر گذاشتن اقتصادهای برزیل، بریتانیا، فرانسه، آلمان و ژاپن موفق خواهد شد که رتبه سومین اقتصاد بزرگ جهان را از آن خود کند. در حال حاضر هندوستان سومین اقتصاد بزرگ آسیا است، با داشتن جمعیتی عظیم و اقتصادی با رشد سریع این کشور می تواند در سال های آینده به یکی از قوی ترین کشورهای اقتصادی جهان تبدیل شود.
تولید ناخالص داخلی هند در سال 2030 بیش از 15 تریلیون دلار پیش بینی شده که این کشور را در جایگاه سوم قرار می دهد. در این زمینه صندوق بین المللی پول، هندوستان را «نقطه ای روشن در چشم انداز جهان» توصیف کرده است. براساس پیش بینی صندوق بین المللی پول، این کشور تا 15 سال آینده بزرگ ترین نیروی کار جهان را در اختیار خواهد داشت و در زمره جوان ترین نیرو های کار جهان نیز خواهد بود.
ژاپن
سایر اقتصادها، به ویژه اقتصادهای توسعه یافته، از بخت چندان خوبی برخوردار نخواهند بود. اقتصاد ژاپن که تا پیش از ترکیدن حباب دارایی ها در اوایل دهه 1990، اقتصادی دارای رشد قدرتمند محسوب می شد و یکی از پیشرفته ترین و قوی ترین اقتصادهای جهان به حساب می آمد، هم اکنون گرفتار چندین دهه رکود شده است.
ژاپن از تمامی مشکلات اقتصادی احتمالی رنج می برد. جمعیت مسن و دولت به شدت بدهکار است و پیش بینی جدید حکایت از آن دارد که تا 15 سال آینده رشدی بسیار ضعیف را تجربه خواهد کرد. بروس کاسمن، اقتصاددان ارشد مؤسسه جی پی مورگان می گوید: «ژاپن درس مهمی را در خود نهفته دارد و نشان می دهد که وضعیت ساختار یک اقتصاد با چه سرعتی ممکن است تغییر کند.»
آلمان
عامل تعیین کننده برای آلمان درجه یکپارچگی اقتصادی است که توسط اتحادیه اروپا تعیین می شود. اقتصاددانان معتقدند اتحادیه اروپا، آلمان را به شکلی حفظ خواهد کرد که نیروی غالب باقی بماند. اما بعید به نظر می رسد که این کشور تا سال 2030 به عنوان یک نهاد منسجم اقتصادی و جدا از اتحادیه در نظر گرفته شود.
اندونزی
این مسئله بسیار امکان پذیر است که کشور های آسیایی در سال 2030 در رتبه بندی بالاتر از روسیه و برزیل و نزدیک به آلمان قرار گیرند. اندونزی بزرگ ترین اقتصاد جنوب شرقی آسیا است.
این کشور همانند هند با تعدادی از عوامل مساعد و مطلوب از جمله جمعیت جوان و قرار گیری این کشور در بین چین، استرالیا و هند است که اجازه می دهد تا از رشد آن بهره مند شوند. این کشور به تازگی در جایگاه دومین کشور جهان با سریع ترین رشد قرار گرفته است.
مکزیک
مکزیک در حال حاضر در جایگاه یازدهم اقتصاد جهان قرار دارد. به گفته اقتصاددانان، اندونزی و احتمالا مکزیک تا سال 2030 در کنار آلمان بر اقتصاد جهان تسلط خواهند داشت.