پژوهشگران ایرانی در طرحی تحقیقاتی که مورد حمایت تشویقی ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار گرفت، موفق به ساخت نانوساختارهایی شدند که قابلیت بالایی در حذف آلایندههای سمی موجود در پسابهای نساجی دارد. به گزارش مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ساخت این نانوجاذب که قابلیت بالایی در حذف آلایندههای سمی موجود در پسابهای نساجی دارد، با استفاده از روشی ساده و کمهزینه صورت گرفته است. براساس این گزارش، استفاده از رنگهای مصنوعی، بهخصوص در صنعت نساجی و ورود پسابهای حاوی رنگهای سمی به سیستمهای آبی، بهعنوان تهدیدی زیستمحیطی شناخته میشود.
روشهای مختلفی مثل حذف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی برای جداسازی رنگ از فاضلاب بررسی شده است. در میان آنها، حذف رنگ توسط فناوری جذب، با مزیتهایی همچون راندمان بالا، توجیه اقتصادی و سادگی عملکرد بهعنوان یکی از روشهای رقابتی در میان سایر روشها معرفی میشود. در این کار تحقیقاتی، نانو ساختارهایی سنتز شده و قابلیت آنها در حذف آلایندههای رنگی مورد بررسی قرار گرفته است. به گفته دکتر محمد یاسر معصومی، محقق این طرح، مواد متخلخل سه بعدی فلز - آلی (MOFs)، دسته جدیدی از مواد هستند که به دلیل پتانسیلهای بالقوه وابسته به ساختار، همانند توانایی ذخیره و جداسازی گاز، تبادلیونی، عملکرد کاتالیستی و دارورسانی در بسیاری از زمینهها کاربردی هستند.
وی عنوان کرد: به تازگی، این مواد به دلیل وجود کانالها و حفرههای منظم و یک شکل در ابعاد نانومتری، بهعنوان مواد جاذب در حذف ترکیبات خطرناک به کار گرفته شدهاند. معصــــومیتــــوضیحداد: پژوهشگران این طرح، چارچوبهای فلز-آلی متخلخلی تولید کردهاند که برای حذف رنگ کنگورد که یک آلاینده موجود در پسابهای صنعتی بهویژه صنایع نساجی است، بهکار رفته است. کنگورد یک رنگ سنتزی و سمی است که باعث ایجاد سرطان در انسان میشود. این رنگ در آب قابل حل بوده و محلول کلوئیدی قرمز رنگی تولید میکند.
به گفته این محقق، به دلیل سادگی فرآیند سنتز، امکان تولید این چارچوبها در مقیاس صنعتی میسر بوده و در صورت استفاده عملی از این ترکیب یا مشابههای بهبودیافته آنها، امکان تصفیه پسابهای صنعتی را فراهم خواهد کرد.