در هفته گذشته با اینکه در بعضی از روزها با بهبود نسبی اوضاع در تعدادی از صنایع مواجه بودیم، اما وضعیت رکود حاکم بر بازار سرمایه همچنان ادامه یافت. مهمترین دلیل برای نامشخص بودن وضعیت بازار، ابهام پیشرو نسبت به نتایج دور آتی مذاکرات هستهای است که باعث شده کماکان سطح فعالیت در بازار سرمایه پایین بیاید و چون هفته گذشته با افت ارزش و حجم معاملات روبهرو باشیم.
حجم معاملات بازار سرمایه در هفتهای که گذشت ۲۶.۵ درصد افت کرد. در جریان معاملات بیستوپنجمین هفته سالجاری، ارزش کل معاملات سهام و حقتقدم به 5046 میلیارد ریال رسیدکه نسبت به هفته قبل 22.6 درصد کاهش یافته است. همچنین در پنج روز کاری این هفته، تعداد 1843 میلیون سهم در 216 هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب 26.5 درصد کاهش و دو درصد افزایش را نسبت به هفته قبل خود تجربه کرد.
همچنین در هفته گذشته سهام ساخت دستگاهها و وسایل ارتباطی با 11 درصد، مواد و محصولات دارویی با 2.51 درصد و استخراج زغالسنگ با 1.91 درصد بیشترین درصد تغییر در شاخص را نسبت به سایر گروهها به خود اختصاص دادند. در پایان معاملات هفته گذشته شاخص کل با 196 واحد کاهش به رقم 71925 واحد رسید که نسبت به هفته قبل خود 0.27 درصد کاهش را نشان میدهد. شاخص بازار اول نیز با 178 واحد کاهش به رقم 52877 واحد و شاخص بازار دوم با 177 واحد کاهش به عدد 142176 واحد رسیدند که نسبت به هفته قبل خود به ترتیب 0.34 و 0.12 درصد کاهش را نشان میدهد.
افزایش تقاضا و رونق در گروه دارویی
همچنین صنایع فلزات اساسی و مواد شیمیایی در این هفته بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص بورس داشتند و گروه استخراج کانههای فلزی و شرکتهای چندرشتهای صنعتی هم بیشترین اثر منفی را بر دماسنج بازار سرمایه در این مدت از خود بجای گذاشتند. در گروه خودرو و قطعهسازی در آخرین روز هفته گذشته شاهد فشار فروش بوده و اغلب نمادهای گروه در شرایط اصلاحی قرار داشتند.
از سوی دیگر در گروه غذایی شاهد افزایش تقاضا در اغلب نمادهای گروه بودیم همچنین در گروه دارویی خبر توافقنامه بین وزارت بهداشت و بانک مرکزی مبنی بر اختصاص دو میلیارد وام به شرکتهای دارویی همراه با ارزندگی بنیادی برخی از نمادها، افزایش تقاضا و در عین حال رونق این گروه را به همراه داشت. اگرچه احتمال میرود، روند صعودی گروه دارویی با توجه به جو حاکم بر بازار سرمایه کوتاهمدت باشد.
بهترین زمان برای خرید سهام
اللهوردی رجایی سلماسی نخستین دبیرکل سازمان کارگزاران بورس ضمن تشریح اوضاع فعلی بورس، معتقد است بورس تهران در حال اصلاح قیمتها بوده و همین امر بهترین زمان برای خرید سهام را به وجود آورده است. وی ابهام در پرونده هستهای را موجب نزولی شدن بازار سرمایه و در عین حال سود 23 درصد از سوی بانکها را عامل مهمی در حرکت سرمایه مردم از بازار بورس به بازار پول دانست.
رجایی سلماسی همچنین کمبود نقدینگی را عامل دیگری در کاهش قیمت سهام شرکتها عنوان کرد. وی با اشاره به کاهش 5 مرتبهای P/E بازار، زمان کنونی را بهترین فرصت برای خرید سهام اعلام کرد که اگر با عرضه سهم جدید در بازار توسط دولت همراه شود، باعث شروع روند رو به رشد بازار سرمایه میشود. وی در پایان توصیه کرد که سرمایهگذاران دید بلندمدتی در بازار سرمایه داشته باشند.
قوانین نباید موجب گریز سرمایه از بورس شود
علی احمدی، کارشناس دیگر بازار سرمایه نیز با توجه به اینکه یکی از عوامل ایجاد انگیزه سرمایهگذاران برای حضور در بورس، سود تـقـسـیمی شرکت هاست، معتقد است باید قوانین و راهکارها بهگونهای باشد که موجب گریز سرمایه از بورس نشود.
وی کلیگویی دولت در بسته خروج از رکود در مورد انگیزههای نقدی و تسهیلاتی که به بازار سرمایه داده میشود را از ابهامات بسته خروج از رکود دولت درخصوص بازار سرمایه عنوان کرد و گفت: در همه جای دنیا خروج از رکود با حداقل تورم همراه بوده که این تورم کنترلشده برای بازار سرمایه هم مفید خواهد بود، زیرا بر قیمت محصولات شرکتها تاثیرگذار بوده و موجب سودآوری آنها میشود.
ابراز علاقه روس ها برای ورود به بورس ایران
از مهمترین خبرهای این هفته بورس ابراز علاقه بزرگترین تامین سرمایه روسیه برای ورود به بورس ایران بود که در پی آن مدیران ارشد شرکت خدمات مالی Renaissance Capital روسیه به منظور همکاری با بازار سرمایه ایران، جلسهای را با اعضای هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار تهران برگزار کردند. ایگور واین، سرپرست گروه روسی از اشتیاق شرکتهای بینالمللی برای حضور در بازار سرمایه ایران سخن گفت.
وی تصریح کرد: از ماه جولای 2010 میلادی (تیر1389) تا نوامبر 2013 (آبان 92) بازدهی بورس تهران بالغ بر 389 درصد بوده که بازدهی بورس مسکو در مدت مشابه 10 درصد و بازدهی داوجونز در این مدت 64 درصد گزارش شده است. وی در ادامه به مقایسه p/E این بازارها با هم پرداخت و گفت: نسبت قیمت به درآمد در بورس تهران بالغ بر 6.6 درصد اعلام شده در حالی که این نسبت در بورس مسکو 7.9 در بورس دوبی 17.6 و در بورس کویت 18.5 درصد اعلام شده است.