اقتصاددان ها و تحلیلگران اقتصادی فعال در موسسات مالی معتقدند که رشد سریع اقتصادی هند همچنان ادامه خواهد یافت اما سوالی که در این میان مطرح می شود آن است که این رشد اقتصادی سریع که هند را به یک اقتصاد نوظهور و بزرگ بدل ساخته است تا چه زمانی ادامه خواهد یافت؟
تولید ناخالص داخلی هند در سه ماهه منتهی به ماه سپتامبر رشدی 3/7درصدی را تجربه کرده است که این رقم رشدی بسیار اندک را نسبت به سه ماهه قبلی نشان می دهد.
گفتنی است نکته قابل تامل در این میان، افزایش چشمگیر رشد تولید ناخالص داخلی هند در مقایسه با همسایه شمالی و قدرتمند آن چین است. این موضوع بیانگر آن است که اقتصاد هند در حال حاضر سریع ترین رشد اقتصادی در جهان را به خود اختصاص داده و این اقتصاد نوظهور به زودی به یک اقتصاد عمده و تاثیرگذار در دنیا بدل خواهد شد.
با این وجود کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی معتقدند که این رشد سریع اقتصادی براساس اطلاعاتی که از وضعیت اقتصاد هند در ماه های اکتبر تا دسامبر منتشر شده، در نهایت می تواند به یک دوره رکود و توقف برخورد کند.
لازم به ذکر است که اساس تمامی پیش بینی ها و گمانه زنی هایی که در رابطه با چشم انداز اقتصادی هند صورت می پذیرد، از بحران کمبود پول نقد در این کشور ناشی می شود و نحوه مدیریت این بحران به دولت هند بستگی دارد. به رغم انتشار پیش بینی های نه چندان خوش بینانه از وضعیت اقتصاد هند در ماه های آینده، دولت این کشور بزرگ جنوب آسیا و بانک مرکزی آن معتقدند که اقتصاد شبه قاره می تواند به سلامت از بحران کمبود اسکناس در این کشور عبور کرده و به روند رو به رشد خود بازگردد.
با این حال صندوق بین المللی پول که پیش از این، رشد اقتصادی هند را در سال مالی 2016-2017 حدود 7.6 درصد پیش بینی کرده بود، دلیل روند نزولی رشد اقتصادی هند را کاهش مصرف مردم پس از آغاز طرح مبارزه با پول سیاه، کاهش مداوم در سرمایه گذاری خصوصی و محدودیت های اعتباری ایجاد شده به دلیل اختلال در تراز نامه های بانکی اعلام کرد.
گفتنی است هند که پیش از ممنوعیت استفاده از اسکناس های 500 و 1000 روپیه ای، رکورد سریع ترین رشد اقتصادی جهان را در اختیار داشت و یک اقتصاد نوظهور رو به رشد به شمار می رفت اما پس از صدور فرمان ممنوعیت استفاده از اسکناس های مذکور توسط نخست وزیر هند که به منظور مبارزه با فساد و فرار مالیاتی صورت گرفت، رشد اقتصادی این کشور در پی عدم توانایی مردم برای تامین نیازهای روزانه خود کاهش یافت و کارشناسان نیز پیش بینی کردند که در صورت ادامه بحران پولی در شبه قاره اقتصاد آن با کاهش رشد رو به رو خواهد شد.
براساس گزارش های منتشر شده در رسانه ها، این روزها مردم هند بیشتر وقت خود را در صف های طولانی بانک ها می گذرانند تا با تعویض اسکناس های کهنه و ممنوع شده خود با اسکناس های جدید به تامین نیازمندی های شان بپردازند.
اما در اقتصادی که 90 درصد از تراکنش های مالی به صورت نقدی انجام شده و مردم وابستگی بسیار زیادی به پول نقد دارند، کمبود اسکناس یک بحران بسیار بزرگ محسوب شده و تقریبا تمامی ابعاد زندگی مردم را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
در همین رابطه میلیون ها نفر همچنان در مقابل دستگاه های خودپرداز صف می کشند چرا که پس از ممنوعیت استفاده از اسکناس های 500 و 1000 روپیه ای، دولت هند برای چاپ و تزریق اسکانس های جدید 500 و 2000 روپیه ای با مشکلات متعددی مواجه شده که این موضوع می تواند در نهایت بازیابی اقتصادی این کشور را با موانع جدی مواجه سازد.
در حال حاضر فروش بسیاری از کالاها از گوشی های هوشمند گرفته تا خودرو با کاهش جدی مواجه شده و سایر بخش های بازار نظیر بازار طلا، ساخت و ساز و آژانس های املاک با مشکلات اقتصادی جدی مواجه شده اند.
در مقابل و در مقام پاسخ نارندرا مودی نخست وزیر هند می گوید که ممنوعیت استفاده از اسکناس های 500 و 1000 روپیه ای اگرچه اقتصاد هند را با چالش جدی مواجه ساخته است اما در نهایت به سود مردم این کشور خواهد بود. اما واقعیت آن است که این اقدام دولت هند در کوتاه مدت می تواند روند رو به رشد اقتصادی این کشور را با اخلال مواجه کند.