شاخص کل بورس اوراقبهادار با افزایش 10 واحدی در رقم 65 هزار و 939 واحد ایستاد. بازار سهام به انتشار خبر تعدیل مثبت سیمانیها با توقف تولید کلینکر نیز واکنش مثبتی نشان نداد اما در پایان زمان معاملات، خبر مهمی از صنعت پتروشیمی منتشر شد که براساس آن شورای نگهبان مصوبه مجلس در مورد دائمی شدن فرمول قیمتگذاری نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی را ابلاغ کرد.
انتشار این خبر مجال تاثیر در بورس تهران را نداشت اما این خبر قطعا میتواند در معاملات روز شنبه تاثیرگذار باشد. از سوی دیگر آنچنان که وضعیت بازارهای جهانی نشان میدهد سقوط نفت همچنان حداقل در کوتاهمدت و میانمدت به بازارهای جهانی سهام اجازه رشد و خروج از این روند نزولی دنبالهدار را نخواهد داد. با آغاز سال جدید ریزشها شدت بیشتری گرفت و فعالان و سرمایهگذاران را بیشازپیش نگران کرد. روزگذشته سهامداران حقیقی کمتر فعال بوده و بیشتر حقوقیهای بازار به خرید و فروش سهم پرداختند.
افت قیمت گروه سیمانی
در پی ابلاغیه دبیر انجمن سیمان به مدیران عامل حدود 70 شرکت سیمانی مبنی بر قطع شدن گاز کلیه کارخانههای سیمانی و پلمب مخازن مازوت از دیروز 24 دی، سهامداران به این تصمیم بیسابقه واکنش منفی نشان دادند. به این ترتیب سهام شرکتهای سیمانی فارس و خوزستان، تهران، سپاهان، شرق، غرب، کارون، شاهرود، داراب، کرمان، هگمتان، شمال، هرمزگان، قاین و ایلام با افت دو تا چهار درصدی قیمت و صف فروش روبهرو شدند. حتی قیمت سهم شرکت تازهوارد سیدکو هم به قیمت عرضه اولیه یعنی 150 تومان رسیده است.
این در حالی است که شرکت سیمان کرمان از دو محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران و سود انباشته ۲۰۰ درصد به سرمایه ۲۲.۳ میلیارد تومانی خود اضافه میکند. در گروه خودرویی، پارس خودرو بهرغم شدت عرضهها با صف خرید شش میلیونی به کار خود پایان داد. ایرانخودرو با خبر تعدیل مثبت در گزارش ۹ ماهه همراه است. همچنین به نظر میرسد گروه بهمن در مجموعه تلفیقی شاهد تعدیل مثبت دیگری نیز باشد.
جلسه مشترک مدیران بورسی
دیروز جلسه مشترکی میان مدیران عامل شرکتهای تامین سرمایه و مدیران ارشد شرکت بورس اوراق بهادار تهران برگزار شد. در این جلسه که به منظور هماندیشی در خصوص مسائل و مشکلات مربوط به فعالیت شرکتهای تامین سرمایه و با تمرکز بر گسترش بازار ابزارهای مالی برگزار شد مدیران عامل شرکتهای تامین سرمایه امین، نوین، ملت، آرمان، امید، لوتوس پارسیان و سپهر حضور داشتند.
در این جلسه، حسن قالیباف اصل، مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران، با اشاره به حجم گردش بازار بدهی در بورس استانبول، سهم بازار بدهی در مقایسه با ابزار سهام را در کشور ناچیز دانست و بر لزوم چاره اندیشی در این حوزه تاکید کرد. وی با اشاره به وضعیت تامین مالی بلندمدت صنعت از محل منابع بانکی و مشکلات موجود در این زمینه ادامه داد: یکی از راهکارهای برونرفت از این وضعیت، فعالیت بیش از پیش شرکتهای تامین سرمایه و رفع مشکلات موردی در این خصوص است.
مدیرعامل بورس تهران افزود: بورس اوراق بهادار تهران به دنبال فراهم آوردن بستر مناسب برای انتشار محصولات مالی استاندارد است و مقام ناظر هم با این موضوع موافق است. این کار از طریق تسهیل مقررات پذیرش و ایجاد مزیتهای مناسب برای ناشر امکانپذیر است. قالیباف اصل به پتانسیل بالای همکاری بورس و شرکتهای تامین سرمایه در حوزه تامین مالی اشاره و خاطرنشان کرد: باید تسهیلاتی در حوزه پذیرش شرکتهای بزرگ و ابزارهای مالی برای شرکتهای تامین سرمایه فراهم شود. سخنگوی بورس تهران فرهنگسازی در حوزه ابزارهای بازار سهام را مورد توجه قرار داد و گفت: عمده فعالیتها در حوزه ابزارهای بازار سهام بوده و این یکی از نکاتی است که باید در بحث فرهنگسازی سـرمـایـهگـذاری مدنظر قرار گیرد، بهگونهایکه با برنامهریزی منسجم و نظاممند در امر فرهنگ سازی، بازار ابزارهای مالی از سمت تامین مالی و سرمایهگذاری بهصورت توأمان تقویت شود.
موضوعات و پیشنهادات نشست مدیران بورسی
در این نشست طرفین بر لزوم تشریک مساعی در رفع مشکلات و نقشآفرینی بیشتر در حوزه تامین مالی از طریق تشکیل تیمهای تخصصی تاکید کردند. لازم به ذکر است در این جلسه موضوعات متعددی از سوی مدیران عامل شرکتهای تامین سرمایه در محورهای زیر مطرح و پیشنهاداتی ارائه شد: 1- کاهش هزینههای تامین مالی از طریق ابزارهای مالی بازار سرمایه و اقتصادیسازی آن 2- لزوم حمایت از حوزههای اصلی فعالیت و کسبوکار تامین سرمایهها در بازار رقابتی توسط نهاد ناظر 3- گسترش شبکه فعالیت شرکتهای تامین سرمایه 4- راهکارهای رفع موانع و مشکلات انتشار اوراق بدهی و سایر ابزارهای مالی 5-فرهنگسازی در خصوص سرمایهگذاری در ابزارهای مالی غیر از سهام توسط سرمایهگذاران.