یک گروه از مهندسان کامپیوتر توانستند با بررسی میزان مصرف انرژی گوشیهای هوشمند، موقعیت مناسب جغرافیایی را برای آنان مشخص کنند. در این راستا شاهکاری فنی به لطف یک نرمافزار به دست آمده است که عادتهای مصرفی کاربران را جمعآوری و بررسی میکند.
«برای جلوگیری از عملکرد موقعیت جغرافیایی، wi-fi تلفن خود را خاموش کنید.» این جمله محافظه کارانهای است که اغلب میشنویم، اما شاید این کار کافی نباشد! این مبحث دشواری است که یک تیم چهار نفری از محققان آمریکایی و اسرائیلی تلاش بر مطرح کردن آن داشتهاند و در 11 فوریه 2015 این مبحث را در مقالهای منتشر کردهاند. روش آنها برای رسیدن به نتیجه، بررسی میزان مصرف انرژی یک گوشی هوشمند براساس مشاهدهای ساده است: هرچه دستگاه در یک مقطع زمانی از ایستگاه تقویتکنندهاش دورتر باشد، میزان قدرت باتری آن پایینتر میآید. موانعی مانند ساختمانها یا چیزهای مختلف دیگری که بین آنتن و تلفن همراه وجود دارد تاثیر بسزایی بر این امر دارند.
پاور اسپای
محققان موفق شدند برنامه نرمافزاری را تحت عنوان «پاور اسپای» (به معنی جاسوس میزان قدرت) طراحی کنند. هدف آنها از طراحی این برنامه دریافتن موقعیت مکانی دستگاه با بررسی درجه حرارت باتری، قدرت باتری، ولتاژ، قدرت سیگنال رادیویی و تمامی عوامل مرتبط بوده است. اما در عمل، دستیابی به این هدف پیچیدهتر از چیزی بود که پیشبینی میکردند. زیرا هر برنامه نرمافزاری تلفن همراه (مانند بازیها، برنامه اجرای موسیقی، برنامههای نقشهکشی، پستهای الکترونیکی و...) یا هر نوع استفاده از آن (مانند تماس گرفتن، انتقال دادهها، صفحه نمایش خاموش یا روشن و...) میزان مشخصی از انرژی باتری را مصرف میکنند و این اندازهگیری فاصله بین دستگاه و آنتن تقویتکننده را دشوار میسازد.
تا به امروز محققان دریافتهاند که برنامههای اجرایی دانلود شده از گوگل، تحت سیستمعامل اندروید، میزان انرژی مصرفی خود را بیآنکه کاربران متوجه شوند، ذخیره میکنند؛ بنابراین پاور اسپای اطلاعات بیشتری برای بهکارگیری دارد.
چه زمانی، کجا و چگونه باتری تحت تاثیر قرار میگیرد؟
این تحقیق روی یک گوشی هوشمند الجی نکسوس انجام شده است که عملکردش تحت سیستم عامل اندروید و در آن 179 برنامه نرمافزاری دانلود شده از فروشگاه اینترنتی گوگل بوده است. محققان نرمافزار پاور اسپای همچنین با آزمایش هفت روش مختلف میزان مصرف باتری، حین جابهجایی در منطقه خلیج سان فرانسیسکو در ایالات متحده را بررسی کردند.
پاور اسپای در نهایت توانست مکان، زمان و چگونگی تاثیر استفادههای مختلف را دریابد؛ هیچ عملکردی مصرف بالای برنامههایی را نداشت که هنوز در حال اجرا بوده یا به عبارتی بسته نشده بودند. بسیاری از کاربران برنامههایی را که باز کردهاند، حتی زمانی که به آنها نیازی ندارند، متوقف نمیکنند. و حالا نتیجه این بررسی: پاور اسپای موفق به برآورد میزان مصرف 93درصد در چهار مورد و میزان مصرف 90.2درصد در سه مورد دیگر از هفت روشی شد که به کار برده شده بود.
مسلما این روش خالی از خطا نیست؛ از آنجایی که پاور اسپای برنامهای در حال کامل شدن است، فقط در موقعیتهایی (در اینجا روشهایی) که از قبل برای آن تعریف شده است، میتواند بهطور کامل موثر واقع شود. در صورت مواجهه با موقعیتهای تعریف نشده، این برنامه نیاز به اطلاعات جدید و یادگیری دوباره دارد. به علاوه، زمانی که منطقه موردنظر به خوبی تحت پوشش آنتنهای تقویتی باشد، نتیجه تحقیق دقت مورد نیاز را نخواهد داشت، چرا که تاثیر بر سطح باتری از یک آنتن به آنتن دیگر قابل تمایز نیست. اما به هر حال، این آزمایش مسائلی را روشن کرد که تاکنون نادیده گرفته شده بودند.