امروزه حجم عظیمی از تولید برق جهان توسط فتوولتائیکهای خورشیدی (PV) که به نام سلول خورشیدی نیز شناخته میشوند، تولید میشود. در اینجا مرور مختصری خواهیم داشت بر بازار جهانی این سلولهای خورشیدی و روند رشد آنها در سالهای آتی. حساسیت جامعه جهانی نسبت به داشتن محیطزیستی پاک وسالم، باعث شده است فناوریهای روز دنیا به انرژیهای تجدیدپذیر روی بیاورند که با توجه به هزینه کمتری هم که دارند، جایگزینی مناسب برای آلایندههای محیط زیست خواهند بود. در این میان انرژی خورشیدی یکی از مهمترین انرژیهای تجدیدپذیر است که به خوبی در سطح جهان شناخته شده و برای تولید نیروی برق، آب گرم، گرمایش و سرمایش محیطهای زندگی به کار میرود.
بازار جهانی انرژی خورشیدی، بهرغم کاهش قیمت زیاد انرژی خورشیدی و تغییرات آب و هوایی، در سال 2015 رشد صعودی 36 درصدی داشته است. پیشرفت انرژی خورشیدی و سرمایهگذاریهای بزرگی که در زمینه تأمین نیروی برق از طریق خورشید انجام میشود، باعث شده طبق برآورد محققان، در سال گذشته نصب و راهاندازی فتوولتائیکهای خورشیدی (PV) به تولید 55 هزار مگاوات برق برسد. در سال 2014 نصب این پی ویها، جهشی 36 درصدی داشته که در مقایسه با سالهای قبل تنها 2درصد رشد کرده بود.
تولیدکنندگان و سرمایهگذاران کلیدی جهان
طبق آمارهای مؤسسه تحقیقاتی (GTM)، چین بیشترین رشد را در زمینه سلولهای خورشیدی (PV) در سالهای اخیر داشته است که با تصویب برنامههای تشویقی و اجرایی، نصب هزار مگاوات پروژه خورشیدی را تا سال 2020، هدف خود قرار داده است. بعد از چین و ژاپن، ایالات متحده بیشترین رشد را در زمینه تولید سلولهای خورشیدی در سال 2015 داشته است؛ بهطوریکه در این سال با نصب 8 هزار مگاوات سلول خورشیدی، به رشدی 30 درصدی نسبت به سال 2014 دست یافته است.
طبق نظرسنجیای که در سال 2015 از سرمایهگذاران انرژی خورشیدی در آمریکا به عمل آمد، حدود 20 درصد از سرمایهگذاران در این سال روی تولید انرژی خورشیدی سرمایهگذاری کرده بودند و 60 درصد از آنها گفته بودند که سرمایهگذاری در انرژی خورشیدی برای دوره پنج ساله آینده، برایشان یک اولویت است.
بازار مصرف عمده انرژی خورشیدی
از طرفی توسعه بازارهای نوظهور در آمریکای لاتین، آفریقا و خاورمیانه میزان تقاضا برای انرژیهای خورشیدی را طی پنج سال آینده بالا خواهد برد. جیمزآدامز، بهعنوان یک تحلیلگر خورشیدی در مؤسسه تحقیقات (GTM)، معتقد است که نصب و راهاندازی استفاده از انرژیهای خورشیدی برای تقاضای برق سالانه در این مناطق از یک درصد به 17 درصد تا سال 2020 افزایش خواهد یافت که چنین رشدی یک تغییر عمیق در چشمانداز جهانی پروژههای خورشیدی خواهد بود.
افزایش نگرانیهای محیط زیستی مانند انتشار گازهای گلخانهای، مصرف در حال رشد انرژی بهویژه در کشورهای در حال توسعه، افزایش سرمایهگذاری در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر و. . . از جمله عوامل روی آوردن به انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی است.بهطوریکه در سال 2010، تولید الکتریسیته از طریق سلولهای خورشیدی به 40.7 گیگاوات به ارزش بیش از 36 میلیارد دلار رسیده بود. در این میان بازار آمریکای شمالی در زمینه انرژی خورشیدی با نرخ رشد سالانه 30.7 درصد طی سالهای 2011 تا 2016 بیشترین رشد را داشته است.
بهطوریکه تخمین زده شده است در سال 2016 تأسیسات سالانه انرژی خورشیدی آمریکای شمالی 5.1 گیگاوات به ارزش 14.8 میلیارد دلار میرسد. آسیا با نرخ رشد سالانه 20.5 درصد در فاصله سالهای مذکور، مقام دوم را در بازار انرژیهای خورشیدی بعد از آمریکای شمالی داراست که بهویژه با افزایش تأسیسات خورشیدی در چین، رشد بیشتری خواهد داشت.
ابزاری کارآمد از انرژی خورشیدی
امروزه یکی از کاربردیترین ابزارهای انرژی خورشیدی که در اکثر منازل میتواند استفاده شود، آبگرمکنهای خورشیدی است. این مخزنهای آب گرم که در پشتبام خانهها نصب میشوند، توانایی تأمین آب گرم منازل را برای شستوشو، استحمام و نظافت دارند. با توجه به مقرون به صرفه بودن و همچنین کاهش سوختهای فسیلی، آبگرمکنهای خورشیدی مصارف بیشتری پیدا کردهاند. همچنین امروزه آبگرمکنهای هیبریدی که از ترکیب آبگرمکن سنتی و آبگرمکن خورشیدی (SWH) ساخته میشوند، تقاضای زیادی در سطح جهان پیدا کردهاند.
طبق آمارهای جهانی، آسیا یکی از بزرگترین بازارهای تقاضا برای آبگرمکنهای هیبریدی است و کشورهایی مانند چین، هند و استرالیا به دلیل افزایش جمعیت، بازار روبه رشدی برای این محصول دارند. فروشندگان پیشرو آبگرمکن خورشیدی در جهان نیز شرکتهایی نظیر سیستمهای خورشیدی EMMVEE، جنرسیس، سیستم خورشیدی نئوتک و سیستم خورشیدی فونیکس هستند.