راهاندازی تعاونیها نسخه مناسبی برای حل مشکل بیکاری در کشور عنوان شده، اما موفقیت اقتصادی تعاونیها به اندازهای نیست که جوانان جویای کار را برای تشکیل تعاونی ترغیب کند. سیدابوالفضل رضوی، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری گفت که دولت بودجه مورد نیاز برای تشکیل تعاونیهای روستایی را بدون محدودیت تأمین میکند.
به گزارش «فرصت امروز»، او در یک جلسه خصوصی توضیح داد: دولت برای تشکیل تعاونیهای روستایی یک هزار میلیار تومان در نظر گرفته و در صورت لزوم این مبلغ 2تا3 برابر هم خواهد شد. به گفته رضوی، رییسجمهور تأکید کرده که تشکیل تعاونیهای روستایی به جدیت دنبال و جوانان برای شرکت در این کار تشویق و ترغیب شوند، به همین دلیل تلاش شده تا آنجا که ممکن است قوانین دست و پاگیر از سر راه جوانان و سایر متقاضیان برداشته شود. اسحاق جهانگیری، معاون اول رییسجمهور هم در آخرین جلسه شورای عالی اشتغال، مقابله با بیکاری و ایجاد فرصتهای شغلی را از مهمترین اولویتهای دولت تدبیر و امید برشمرد و افزود: هماکنون تعداد زیادی جوان تحصیلکرده در کشور به دنبال فرصت شغلی هستند که حتما باید برای آنها کاری انجام دهیم.
گره تعاونیها کجاست
علی ربیعی وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی معتقد است که تعاونیها نیاز به اعتماد از سوی دولت دارند تا بتوانند مشکلاتشان را پشت سر بگذارند. او که وزارتخانهاش متولی بخش تعاون کشور است تأکید کرد دولت به هیچ عنوان قصد رقابت با بخشخصوصی و تعاونی را ندارد و تمامی هم و غم دولت افزایش اشتغال واقعی در کشور است. ربیعی با اتکا به آمارهای به دست آمده در بخش بیمهای گفت: به گواه دفترچههای بیمه صادر شده ۴۰۰ هزار شغل جدید در کشور محقق شده است. پیشبینی سهم 15درصدی برای بخش تعاون در برنامه ششم توسعه کشور پسرفت قابل توجهی را نسبت به برنامه پنجم در این بخش نشان میدهد، چرا که سهم تعاون در برنامه پنجم 25 درصد بوده اما دولت هرگز نتوانست به این عدد دست پیدا کند.
حمید کلانتری، معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مهمترین دلیل برای تعیین سهم 15درصدی را مشکلات ساختاری عنوان کرد و گفت: به دلیل آماده نبودن ساختارهای مناسب اقتصادی، مسئولان حوزه کار برای برنامه ششم توسعه سهم 15درصدی را برای بخش تعاون پیشبینی کردهاند. در نظر گرفتن سهم 15 درصدی به دلیل اینکه ساختارهای اقتصادی باید برای رسیدن به این سهم آماده شوند، محتملتر به نظر میرسد. وی اظهار امیدواری کرد: با اجرای هفت راهبرد اساسی بخش تعاون که هرکدام دارای هفت برنامه است سهم 15درصدی بخش تعاون طی برنامه پنجساله ششم توسعه از اقتصاد تحقق یابد. برخی از تعاونیها زمان فعالیت آنها به سر آمده و برخی از تعاونیهای اعتباری با یکدیگر ادغام شدهاند و با عنوان دیگر با هم همکاری میکنند.
این همه اظهار امیدواری در حالی صورت گرفته که کوروش پرند یکی دیگر از معاون وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی توضیح داده که با توجه به شرایط بانکی و تولیدی کشور کارآفرین شدن در کشور سخت و دشوار است و درک درستی از فرهنگ کار و کارآفرینی در کشور وجود ندارد. به گفته پرند، یکی از مشکلات ما در حوزه اشتغال و رفع بیکاری، فرهنگ کار و مهارت آموزی است که همگان حتی افراد دولتی آن را به درستی درک نکردهاند. ما در حال حاضر با مشکل فارغالتحصیلان بیکار روبهرو هستیم. البته تمام کشورها با این پدیده مواجه هستند، ولی شدت آن در ایران بیشتر است. اما اغلب جوانان ما به دنبال کار پشت میزنشینی هستند و به دلیل سیاستهای تدوین شده، فرهنگ کار و تلقی ارزش کار همچنان دچار مشکل است.
شهرزاد جلیلیان، دبیر اتاق تعاون خرمشهر معتقد است که بعد از ادغام وزارت تعاون در وزارت کار مشکلات این بخش جدی گرفته شده و میتوان گفت که از آن زمان هیچ بهایی به بخش تعاون داده نمیشود و اکثر مدیران از بخش کار انتخاب میشوند و از این رو بخش تعاون به توجه ویژه وزارتخانه نیاز دارد. به گفته جلیلیان، اکثر تعاونیها در حال حاضر با مشکلات مالی روبهرو هستند و امیدواریم ما برداشته شدن تحریمها، تسهیلات مورد نیاز به تعاونیها ارائه شود. او با بیان اینکه بخش تعاون علاوه بر تسهیلات، به زمینه فعالیت در بخشهای مختلف نیاز دارد، خواستار توجه ویژه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به این بخش شد.
...و بالاخره
به نظر میرسد ارتباط بین سطوح کلان دولت، معاون رییسجمهور و وزیر تعاون، هنوز برقرار نشده و دو گروه برنامهریزان و تلاشگران در دو جزیره جداگانه در حال تلاش هستند. با وجود اینکه مسئولان دولتی در زمینه حل مشکلات بخش تعاون خبرهای خوبی میدهند اما بخش تعاون هنوز با مشکلات عمدهاش دست به گریبان است و صد البته که اشتغال هم کماکان شاهد رشد قابلتوجهی نخواهد بود.