«ریسک نمیکنم، پولم رو در جای امنی سرمایهگذاری میکنم» یا «ترجیح میدم پولم رو تو بانک یا صندوق پسانداز بذارم درسته سودش کمتره ولی خب ریسک هم نداره» اینها جملاتی است بسیار آشنا که بارها و بارها از کسانی که برای ارائه یک پیشنهاد سرمایهگذاری نزد آنها رفتهام، شنیدهام. مردم همواره ترجیح میدهند که در بازارهای مطمئن سرمایهگذاری کنند. این افراد هیچگاه سرمایهگذاران موفقی نخواهند شد چون هیچگاه شروع به سرمایهگذاری نمیکنند.
مقوله ریسک در امور سرمایهگذاری موضوعی است که همواره وجود دارد و بهعنوان یک عامل بازدارنده برای سرمایهگذاران در جهت ورود به یک بازار یا یک موضوع مشخص از سرمایهگذاری مطرح است. تا اینجای کار همه چیز عادی است و هیچ مشکلی وجود ندارد. نگرانی از جایی آغاز میشود که افراد به جای اندیشیدن به ریسک و یافتن راهکاری برای کاهش آن سعی میکنند به قول خود سرمایهشان را از مهلکه نجات دهند. عموم مردم این طور فکر میکنند که هرگز نباید وارد بازارهای پرریسک شوند یا در بازار سهام وارد شوند. این یک طرز تفکر کاملا اشتباه در فرآیند سرمایهگذاری است از این میان درصد بسیار کمی از افراد سعی میکنند در بازارهای با ریسک پایین سرمایهگذاری کنند.
افراد بسیار نادری وجود دارند که دیوانهوار عاشق ریسک کردن هستند. این افراد معمولا به جای فرار از میدان، راهکارهایی برای کاهش ریسک پیدا میکنند. اگر بخواهیم در بعد علمی و اقتصادی ماجرا را تبیین کنیم گروه اول افراد ریسکگریز هستند که ترجیح میدهند در بازارها آرام و گام به گام پیش بروند. این افراد بهصورت کاملا لاکپشتی مراحل پیشرفت در کار و سرمایهگذاری را طی میکنند. لاک پشتهای سرمایهگذار عموما به آرامی در بازار راه میروند و به دنبال فرصتهای مطمئن میگردند. گروه دوم افراد ریسک خنثی هستند که نسبت به گروه اول تحمل ریسک بالاتری دارند. این طیف از سرمایهگذاران به دنبال بازارهای با ریسک متوسط هستند و خیلی مطمئن همه جوانب کار را در نظر میگیرند اما در مواقع حساس میتوانند به افراد ریسکپذیر بپیوندند.
گروه سوم افراد ریسکپذیر هستند. این افراد دیوانه وار عاشق ریسک کردن هستند اما همواره سعی میکنند با روشهایی ریسکهای بازار را تعدیل کنند. افراد ریسکپذیر عاشق تنوع در سرمایهگذاری هستند و معمولا هر جایی که احساس کنند سود قابل توجهی در انتظارشان است دست به کار میشوند. این طیف سرمایهگذاران با انجام اقداماتی دایره ریسک خود را افزایش میدهند. در واقع با مکانیسمهایی سعی میکنند بازارهایی را که به نظردیگران پر ریسک و خطرناک میآید برای خود معقول و منطقی سازند. این افراد همواره راهکارهایی برای شناخت بهتر بازار و کاهش ریسک در دست دارند. این ویژگیهای مشترک که تقریبا در همه افراد ریسکپذیر مشترک است را میتوان به عوامل زیر تقسیمبندی کرد.
-1 همواره سعی میکنند شناخت بهتر و دقیقتری از بازار داشته باشند: ترس از سرمایهگذاری عموما به دلیل عدم شناخت است. افراد ریسکپذیر سعی میکنند به جای فرار از بازار با شناسایی عوامل مختلف تاثیرگذار در بازار و شناخت بیشتر ریسک خود را کاهش دهند و چون چیزهایی را میدانند که دیگران نمیدانند مطمئنتر در بازار گام برمیدارند.
-2 ریسک خود را مدیریت میکنند:افراد ریسکپذیری که به سرمایهگذاران موفق تبدیل میشوند همواره ریسک خود را مدیریت میکنند. این افراد سرمایهگذاران منطقی هستند که ریسک را میشناسند و به جای ریسکهای احمقانه مکانیسمی طراحی میکنند تا درصدی از سرمایه خود را به موضوعات سرمایهگذاری با ریسک بالا اختصاص دهند. این افراد دیوانه وار عاشق ریسک هستند ولی هرگز دیوانه وار ریسک نمیکنند.
-3 از نظرات کارشناسی بهره میبرند: سرمایهگذاران موفق کارشناسانی را برای خود استخدام میکنند که در شناسایی فرصتها به آنها کمک کنند و هرگز از پرداخت هزینههای اینچنینی هراسی ندارند. این افراد اعتقاد دارند پرداخت هزینههای کارشناسی در صرفه جویی در زمان بسیار تاثیر گذارند. بنابراین زمان خود را برای کارشناس شدن در همه چیز تلف نمیکنند و به جای این کار مدیریت زمان و پول را در اختیار خود میگیرند.
-4 به قدرت زمان اعتقاد دارند: سرمایهگذاران موفق مهمترین عامل پیروزی در بازارهای پرریسک را دانستن اهمیت زمان میدانند و معتقدند بیشترین سود در خرید خوب است بنابراین زمانی به بازار وارد میشوند که بازار در آستانه رشد قرار دارد. از طرف دیگر افراد ریسک خنثی یا ریسک گریز همواره دیر از راه میرسند چون آنها میخواهند از سودآوری سرمایهشان مطمئن شوند و زمانی به این نتیجه میرسند که کاملا فرصت را از دست دادهاند.
5- هرگز داراییهای خود را در معرض ریسک قرار نمیدهند: سرمایهگذاران موفق داراییهای درآمدزا جمع میکنندو هیچگاه روی داراییهایشان شرطبندی نمیکنند. این افراد همواره از درآمدهای جاری خود یا از هیچ برای پذیرفتن ریسک استفاده میکنند. گاهی مواقع هم برای خطر کمتر سعی میکنند ریسک خود را با یافتن شرکای تجاری جدید به دیگران منتقل کنند. این کار باعث میشود هم در مسئله تامین مالی مشکلات کمتری داشته باشند و هم از فکر و راهکارهای سرمایهگذارجدید یا همان شرکای تجاری خود (به دلیل گریز از شکست سرمایهگذاری) برای موفقشدن استفاده میکنند.
اینها شاید در میان انبوه راهکارهای شرکت در سرمایهگذاریهای با ریسک بالا ویژگیهای مشترکی هستند که تقریبا در اکثر سرمایهگذاران موفق یافت میشود. بازی ریسک و سرمایهگذاری، بازی بسیار جذابی است که معمولا افرادی که به آن وارد میشوند هرگز راه بهتری را برای افزایش سود خود نمییابند. این افراد سعی میکنند به جای خروج از بازی اصول و قوائد بازی را بیاموزند، بنابراین باید از جایی برای ورود به بازی اقدام کنید وگر نه اگر بخواهید به دنبال بازارهای مطمئن باشید هرگز نمیتوانید شروع کنید. این راهکارها از تجربیات سرمایهگذاران موفق استخراج شده که میتواند برای یافتن نقطه شروع سرمایهگذاریتان بسیار موثر باشد.