در حال حاضر رکود توام با تورم و تحریمها از یکسو و بدهکاری بیسابقه دولت و تنگدستی مالی از سوی دیگر از جمله مهمترین مسائل و مشکلاتی است که کشورمان با آن دست و پنجه نرم میکند. عامل اصلی رکود و تورمی که در جامعه گریبانگیر اقتصادمان شده است به تحریمها از سوی 1+5 بازمیگردد اما تحریمها تنها عامل نیست و عوامل داخلی دیگری نیز در شکلگیری این فضای بیثبات دخیل است. ضعفهای مدیریتی دولت گذشته در حوزه اقتصادی از مهمترین عوامل این موضوع محسوب میشود.
این موضوع بالطبع عامل افزایش فساد اداری و همچنین عدم کنترل و نظارت موثر بر نظام بانکی میشود که هرکدام به تنهایی میتوانند عوامل مهمی در شکلگیری فضای نامطلوب اقتصادی از جمله بروز و تشدید رکود باشند.
برای خروج از این وضعیت، کاری که میتوان انجام داد این است که تمام تلاش را برای حصول توافق کیفی و سازنده و موثر با 1+5 برای خروج از تحریمها پیش ببریم. با توجه به اینکه در حال حاضر قیمت نفت در بازارهای جهانی در حال کاهش است، تراز ارزی ما نیز به جهت منفی سوق پیدا میکند و به تبع آن دولت با کسری بودجه مواجه خواهد شد. همچنین بالا رفتن نرخ ارز منجر به تورم میشود بنابراین باید توجهمان را معطوف به صادرات غیرنفتی کنیم و در این زمینه تلاش کنیم.
پرداختن به صادرات غیرنفتی میتواند نتیجه خطراتی را که به آن اشاره شد کاهش دهد. از سوی دیگر تلاش و توجه برای افزایش سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی است تا بتوان در درجه اول فعالیتهای عمرانی و احداث و سپس تولید و اشتغال را افزایش داد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که اعمال تحریمها بر ایران بسیار تاثیرگذار است ولی عوامل دیگر را هم نباید نادیده گرفت. اثر تحریم به تنهایی 50 درصد در حوزه اقتصاد دخیل است و 50 درصد دیگر به عوامل داخلی بازمیگردد که باید در این زمینه کار شود.
* عضو اتاق بازرگانی