در طرح آگهی های مناسبتی تبلیغاتی که در ایام المپیک اکران شد، بسیاری از برندهای داخلی سعی کردند به شکل های مختلف به ورزشکاران موفق تبریک بگویند و در شادی آنها شریک شوند. برندها اکثرا از طریق اکران طرح آگهی های تبلیغاتی که به نحوی المان و تصویری برجسته از برندشان در آنها خودنمایی می کرد، این تبریکات را به کاروان ورزشکاران منتقل کردند.
شرکت روژین تاک نیز یکی از برندها بود که در روزهای آخر بازی های المپیک طرح آگهی های مناسبتی را به منظور تبریک گفتن به ورزشکارانی که صاحب مدال شده بودند، اکران کرد. شرکت روژین تاک محصولات مختلفی را به بازار عرضه می کند اما مشتریان اکثرا این برند را با کنسروهای گوجه پوست کنده اش می شناسند. پس گوجه ماده اصلی تشکیل دهنده محصول مهم برند روژین است.
ماده اصلی که حتی رنگ لوگوی روژین نیز برگرفته از آن است و برند در طرح آگهی های مناسبتی المپیک خود آن را به طور برجسته ای استفاده کرده است. گوجه فرنگی المان اصلی طرح آگهی های برند روژین است که به نظر می رسد طرح ها با تمرکز برروی این المان طراحی شده اند. شعار این طرح آگهی ها «سرافراز در هر رقابت» است.
«فرصت امروز» به منظور بررسی دقیق تر طرح آگهی های برند روژین گفت وگویی با رشید رهنما، مدیر هنری و طراح گرافیک کانون ایران نوین داشته است. در ادامه برای دریافت اطلاعات دقیق تر از نحوه ایده پردازی و اجرای طرح آگهی های برند روژین گفت وگویی نیز با حسین یکتاپور، ایده پرداز و سرپرست آتلیه گرافیک شرکت پرشیا مدیا مجری طرح آگهی های شرکت روژین تاک داشته ایم که در ادامه می خوانید.
«سرافراز در هر رقابت»
رشید رهنما، مدیر هنری و طراح گرافیک کانون ایران نوین درباره شیوه ایده پردازی آگهی های مناسبتی المپیک برند روژین می گوید: به عنوان کسی که مدت هاست در حوزه تبلیغات فعالیت می کنم، باید بگویم که ایده ، هر دو آگهی نامتناسب و بدون مفهوم به نظر می رسد. گویا برند روژین تنها خواسته است جوری و آن هم به شکل نامناسب، مفهوم ورزش را با برند خود مرتبط کند. حال با فرض اینکه آگهی نتیجه موفقی برای برند به همراه داشته است، سوال مهمی برای تمامی کسانی که آگهی را دیده اند، مطرح می شود.
سوال مهم این است که کدام ارزش مرتبط با ورزش و قهرمانی در این آگهی ها مورد نظر روژین بوده است. از این سوال که بگذریم چشم مخاطب متمرکز برروی شعار آگهی می شود که آن نیز سوال تازه ای را در ذهن تداعی می کند. «سرافراز در هر رقابت».
شعار آگهی های برند روژین است که هدف از آن آرزوی سرافرازی و تبریک گفتن به ورزشکاران بوده است. اما نکته اصلی در این شعار استفاده از پیشوند هر برای کلمه رقابت است یعنی مشخص است که روژین فقط یک رقابت را مدنظر قرار نداده است. مطمئنا در این شعار منظور از یک رقابت، رقابت ورزشکاران در میدان المپیک بوده است که جای تبریک دارد. اما رقابت دیگری کدام است؟ یعنی در هر رقابت یعنی چه؟ این جمله، مخاطبان را منتظر اجرای ایده ای می کند مثلا اینکه روژین هم رقابتی سرافراز و صد البته مرتبط با ورزش و ورزشکاران داشته است.
اما در انتها در آگهی ها المانی جز سیب زمینی سرخ کرده که خوردنی ضد سلامتی و اهداف ورزشی است و دو گوجه فرنگی سنگین وزن و تپل چیزی دیده نمی شود. در نتیجه بهتر بود اگر آگهی ها حامل پیام تبریک بودند، حرف مشخص تری را به مخاطبان منتقل می کردند و برند در گنجاندن المان های مرتبط با برندش در آگهی ها کمی دقت بیشتری می کرد تا مخاطبان خروجی بهتری را شاهد باشند.
سایه های غلط و اشتباه روی سیب زمینی ها در طراحی آگهی
رهنما درباره شیوه اجرای طرح آگهی های برند روژین می گوید: در حوزه طراحی هم اشکالات مختلفی در طرح آگهی ها دیده می شود که نه تنها کمکی به کم رنگ شدن اشکالات قبلی که عنوان کردم، نکرده اند بلکه به آنها افزده اند. در آگهی که در آن سیب زمینی ها شکل یک توپ را تداعی می کنند، سیب زمینی ها نافرم و بدشکل شده اند.
نورها و سایه های غلط و اشتباه روی سیب زمینی ها و بک گراند قرار داده شده است. لی آوت و حروف چینی خوبی نیز در آگهی شکل نگرفته است. همه این مشکلات دقیقا در آن آگهی که گوجه های سنگین وزن هم دیده می شود، وجود دارد. البته در آگهی گوجه ها گم شدن گوجه های قرمز در بک گراند قرمز را نیز باید اضافه کرد.
استفاده از شرایط هیجانی زمان برگزاری مسابقات المپیک
رهنما در پاسخ به این سوال که آیا استفاده محصولات یک برند در طرح آگهی مناسبتی شیوه درستی است یا خیر و اینکه هدف برند روژین از اکران این طرح آگهی ها چه بوده می گوید: به نظر این کار بدون هدف خاصی و تنها استفاده از شرایط هیجانی زمان برگزاری مسابقات المپیک شکل گرفته است.
فرض کنیم مخاطب از قبل نمی دانست روژین محصولاتی بر پایه گوجه فرنگی تولید می کند، حال آیا با دیدن آگهی اول (بشقاب سیب زمینی) مخاطب می تواند تشخیص دهد که روژین چکاره است؟ آیا تولید کننده بشقاب هایی سفید؟ سیب زمینی های نیمه آماده؟ یا صبر کنید بله… سس گوجه فرنگی هم در جایی از آگهی حضور دارد. شاید انتظار این بوده با دیدن حجم زیاد رنگ قرمز به یاد گوجه فرنگی و سپس تولید کننده بیفتیم.
به هر سوی با دیدن این آگهی ها استراتژی و هدف مشخصی دریافت نمی شود و فقط می توان تصور کرد که روژین سعی کرده تا در فضای هیجانی المپیک جایگاه برندش را نزد مردم ارتقا دهد اما با چه پیام مشخصی؟ آیا این پیام هدفی از نظر محبوبیت یا حتی سلامت را مدنظر قرار داده؟ سوالی که باید روژین در طرح آگهی ها به آن پاسخ می داد.در نظر داشته باشید که آگهی بدون تعریف مشخصی از هدفش به اثربخشی منجر نخواهد شد.
رهنما درباره رسانه انتخاب شده برای اکران آگهی های برند روژین می گوید: آگهی ها برای رسانه های چاپی و دیجیتال مناسب هستند. چون همان طور که گفته شد، رنگ های همسان و نزدیک به هم در طرح آگهی ها قطعا در رسانه ای غیر از روزنامه و مجله مشکل ساز خواهند شد.
تبریک به کاروان ورزشکاران المپیک
حسین یکتاپور، ایده پرداز و سرپرست آتلیه گرافیک شرکت پرشیا مدیا، مجری طرح آگهی های شرکت روژین تاک درباره آنها می گوید: گروه پرشیا مدیا مدت هاست که با شرکت روژین تاک همکاری می کند. در راستای همکاری های تبلیغاتی به این برند پیشنهاد دادیم که با موضوع تبریک به کاروان ورزشکاران المپیک آگهی ها را منتشر کند.
هدف اصلی از طراحی این آگهی ها، اکران در رسانه های دیجیتال بود. رسانه هایی که روژین طی سال های اخیر کمتر در آنها حضور داشته است. البته این حضور را نسبت به حضور تبلیغاتی روژین در رسانه های دیگر مورد سنجش قرار دادیم.
جذابیت بصری در دنیای دیجیتال
یکتاپور درباره اینکه چرا برند روژین تبلیغات المپیکی را هدف قرار داده، می گوید: تبلیغات با موضوع المپیک اتفاق جدیدی نیست و نمونه های زیادی توسط برندهای مختلف منتشر شده است. به همین منظور سعی کردیم مفهوم و تصویری را انتخاب کنیم که هم با طرح های قبلی برند تناسب داشته باشد و هم ارتباط موضوعی را که ترکیبی با محصول و مواد و المان های مرتبط با محصولات برند باشد، در بر بگیرد.
در ابتدا از ایده اصلی اتودهایی زدیم و وقتی از نظر ایده به جمع بندی رسیدیم کار را اجرا کردیم. می خواستیم با المان های مرتبط با برند روژین و محصولاتش به فرم جدیدی برسیم که در دنیای دیجیتال جذابیت بصری خوبی داشته باشد و توسط مخاطبان دیده شود. همان طور که قبلا هم گفتم رسانه های دیجیتال هدف ما بودند اما در پی انتشار، آگهی ها در برخی از مجلات چاپی نیز منتشر شد. یکی از علل انتخاب رسانه های دیجیتال سرعت انتشار آگهی ها بود.
ارتباط با نویسنده: nargesfaraji1389@yahoo.com