آلودگی هوا یکی از مضراتی ا ست که زندگی انسان ها، طبیعت و تمامی موجودات زنده را به خطر انداخته است. آلودگی هوا از معضلاتی ا ست که همیشه سلامتی انسان را تهدید می کند. امروزه آلودگی هوا به یکی از مشکلات جدی مردم تبدیل شده است و به خصوص در شهرهای بزرگ خود را بیشتر نشان می دهد.
قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا یا دود و گرد و غبار می تواند منجر به بروز مشکلاتی در سلامتی فرد شود. تاثیر هوای آلوده بر کسانی که در این هوا پیاده روی می کنند و مشکلات فیزیکی که برای آنان به وجود می آورد، امری کاملا عادی تلقی می شود و جای هیچ گونه تعجبی باقی نمی گذارد.
اما آلودگی هوا نه تنها باعث کاهش سرعت دونده ها می شود بلکه مانعی برای کارمندان نیز به حساب می آید. تحقیقاتی که توسط تام چانگ و همکارانش در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی انجام شد نشان می دهد کارکنان بخش بسته بندی که در محیطی بسته کار می کنند در صورت وجود آلودگی هوا از سرعت آنها کاسته می شود. آیا کیفیت هوا بر کارمندانی که در یک محیط بسته کار می کنند تاثیر دارد و با افزایش آلودگی هوا از سرعت کار آنان کاسته می شود؟
در وهله دوم آقای چانگ و همکارانش کشور چین را که در آن آلودگی هوا یک مشکل عمده است مورد مطالعه قرار داده اند. کشور چین روزانه شاخصی از آلودگی هوا را منتشر می کند که در آن کیفیت هوا را براساس خطراتی که برای سلامتی به دنبال دارد، دسته بندی می کنند. شاخص کیفیت هوا یک ابزار کلیدی جهت آگاهی از کیفیت هوا، نحوه اثر آلودگی هوا بر سلامت و روش های محافظتی در برابر آلودگی هواست.
به طور کلی این شاخص در جهت پیش بینی روزانه کیفیت هوا به کار می رود و مردم را از کیفیت هوا (پاک بودن یا آلوده بودن آن) آگاه می سازد و میزان ارتباط آن با سطوح سلامت را ارائه می کند. به عبارت دیگر این شاخص میزان تاثیر هوای آلوده بر سلامت انسان را نشان می دهد و درک آن را توسط عموم مردم آسان می سازد. شاخص 100 یک خبر بد به شمار می آید و نشان دهنده هواى ناسالم است. در شانگهای شاخص آلودگی هوا بالای 150 است که سلامتی همگان را به خطر می اندازد.
برای ایجاد ارتباط بین بهره وری و آلودگی هوا، نویسندگان روی کارکنان در دو مرکز تماس در شانگهای و نانتونگ تمرکز کردند که بهره وری می توانست با توجه به تماس هایی که کارکنان در طول روز به آنها پاسخ می دهند، اندازه گیری شود.
نتایج به دست آمده از تحقیقات نشان می دهد آلودگی هوا بر نحوه عملکرد کارکنان تاثیر مخرب می گذارد. به عبارت دیگر در روزهای آلوده کارکنان زمان بیشتری را به استراحت می پردازند و به تماس های کمتری پاسخ می دهند و راندمان کاری آنها کاهش می یابد. به طور متوسط افزایش 10درصد شاخص آلودگی هوا با کاهش 0.35درصد در تعداد تماس های پاسخ داده شده در روز همراه خواهد بود. همچنین پیش بینی می شود در روزهایی که آلودگی هوا کمتر است راندمان کار کارکنان 6درصد افزایش خواهد یافت.
احتمالا علت اصلی کاهش راندمان کارکنان، ذرات تشکیل دهنده هوای آلوده است که به راحتی از طریق پنجره ها و منافذ وارد جریان خون و سیستم عصبی مرکزی کارکنان شده و بر عملکرد ذهنی آنان تاثیر می گذارد. این ذرات معلق به تنهایی یا همراه با سایر آلاینده ها، خطرات بسیار جدی برای سلامت انسان دارند.
ورود این آلاینده ها به بدن انسان بیشتر از طریق سیستم تنفسی است ولی ممکن است ذرات معلق موجود در هوا وارد جریان خون شده و عملکرد عروق را کاهش دهد. آلودگی هوا بر سیستم عروقی و گردش خون هم اثر می گذارد و سلامت انسان ها را به خطر می اندازد به طوری که در انگلستان از هر 50 حمله قلبی یکی با آلودگی هوا ارتباط دارد.
فعالیت در بخش خدمات که بیشتر در دفاتر شهر های آلوده اتفاق می افتد، 68.5درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی محسوب می شود. براساس تحقیقات آقای چانگ و همكارانش با كاهش آلودگی هوا در چین حتی به میزان ١٠ سطح (درجه)، بازده كاری در این كشور سالانه حدود ٢/٢ بیلیون دلار افزایش می یابد. اثرات مخرب این امر را می توان در درخواست های حرفه ای و شغلی مشاهده كرد كما اینكه این تاثیرات در تولیدات بسیار فرا تر است در نتیجه می توان فواید كاهش آلودگی هوا را مطرح كرد.
این معضل نه تنها در چین بلكه در سایر کشورها مانند کشورهای غربی نیز مشاهده شده است. در سال ٢٠١٤ در لس آنجلس تنها طی ٩٠ روز آلودگی هوا به ١٠٠درجه رسیدكه به طور میانگین برابر با ٢١ سطح (درجه) از آلودگی است. براساس نتایج حاصل از این تحقیق اگر آلودگی به زیر ١٠٠ درجه برسد بازده خدماتی می تواند ٣٧٤ میلیون دلار افزایش پیدا كند. هوای تمیز تر تنفس راحت تر را هم برای كاركنان و هم مدیران به ارمغان می آورد.