در ماههای اخیر بهصورتی غیرمنتظره، امید روی یک تشکل سیاسی جدید «پودموس» (ما میتوانیم) تبلور یافته است. درحالی که در بیشتر کشورهای اروپایی احزاب سیاسی بهشدت بیاعتبار شدهاند اما در اسپانیا، این حزب از موفقیتی غیرقابل پیشبینی برخوردار شده است. آقای ایگلسیاس، دبیرکل حزب پودموس که استاد سخنرانی است و همین امر وی را به مقام دبیرکلی حزب رسانده، این روزها بهشدت فعال است تا خود را برای انتخابات عمومی که احتمالا تا 20 دسامبر 2105 برگزار میشود، آماده کند. امروز بیشتر نظرسنجیها پودموس را بهعنوان نخستین نیروی سیاسی اسپانیا معرفی میکنند. البته گردانندگان «پودموس» میدانند که نظرسنجی، صندوق رأی نیست.
به گفته دبیرکل پودموس وجود 7 میلیون اسپانیایی با درآمدی کمتر از هزار یورو در ماه مایه شرمندگی دولت اسپانیا بهعنوان یکی از مهمترین کشورهای اروپایی است. از دیدگاه وی «سختگیریهای اقتصادی به حل بحران کمکی نکرده است. این تدابیر نتوانستهاند سه مشکل اساسی اسپانیاییها یعنی «بیکاری، بدهیها و بیعدالتی» را حل کنند. هر سه آنها طی این سالها افزایش یافتهاند، فقط اعتراض ما به رنج طبقه مستضعف و متوسط نیست، اعتراض ما به تدابیر ناکارآمد دولت آقای راخوی است». درحالی که از هر دو بیکار اسپانیایی یکی مستمری دریافت نمیکند، 35موسسه از بزرگترین شرکتهای اسپانیایی ازطریق شعبات خود در بهشتهای مالیاتی از پرداخت مالیات میگریزند. از سال 2009 نیم میلیون کودک در چنگال فقر گرفتار شدهاند اما ثروتهای بزرگ افزایش مییابند.
با وجود آمار مثبتی که درباره اقتصاد اسپانیا منتشر میشود، مردم این کشور نشانهای از بهبود اقتصادی در کشورشان نمیبینند. اگرچه راخوی در سخنرانی سالانه خود خطاب به مردم اسپانیا از عملکرد اقتصادی دولتش دفاع میکند و اعتقاد دارد با توجه به سیاستهایی که وی به اجرا گذاشت اسپانیا از رکود اقتصادی خارج شده و به رشد اقتصادی رسیده است، اما مخالفان و مردم این کشور نظر دیگری داشته و مدعیاند اسپانیا اکنون بالاترین نرخ بیکاری را در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا دارد. دولت اعلام کرده است اسپانیا در سال 2014 حدود 1/4 درصد رشد اقتصادی داشته است و برای امسال نیز پیشبینی میشود که رشد اقتصادی کشور به 2 درصد برسد. اما مردم هیچ نشانهای از بهبود شرایط اقتصادی در کشورشان و در زندگی روزمره خود نمیبینند. بیکاران همچنان در مقابل مراکز کاریابی صفهای طولانی میبندند. براساس آمار رسمی 23/7 درصد جمعیت فعال کشور بیکار هستند و هیچ چشماندازی برای کاهش آن نیز وجود ندارد.
اجرای طرحهای ریاضت اقتصادی نیز تاثیر منفی زیادی بر زندگی مردم گذاشته است. درآمد هر خانواده در اسپانیا در سال اکنون به 11هزار و 519 یورو رسیده که رقم بسیار پایینی در اتحادیه اروپا به حساب میآید. اسپانیا از نظر نابرابریهای درآمدی و ثروت، در زمره بدترین کشورهای اروپایی قرار دارد. براساس آمار سازمان آمار اروپا لتونی، اسپانیا، پرتغال، یونان و ایرلند رتبههای نخست تا پنجم را از نظر نابرابریهای اجتماعی در اروپا را به خود اختصاص دادهاند. طبق اعلام بانک مرکزی اسپانیا میزان بدهیهای عمومی در پایان سال 2014 به یک تریلیون و 34میلیارد یورو رسیده است.
* کارشناس مسائل اروپا