جوانی را درنظر بگیرید که اندکی پس از ازدواج با فرد مورد علاقهاش تصمیم به جدایی از وی میگیرد. وقتی از وی اسباب و علل این جدایی را جویا میشویم عدم تناسب و ناهماهنگ بودن ویژگیهای شخصیتی و فردی را معمولاً برمیشمارد. در واقع آن جوان از همان ابتدا دست به یک انتخاب اشتباه زده است. اگر فرض نبودن مناقشه در مثال را بپذیریم میتوانیم همین مثال و انتخابهای اشتباه را در محیط کسبوکار مشاهده کنیم که فرد پس از اندکی کار در سازمان یا خود تصمیم به خروج میگیرد یا سازمان عذر وی را میخواهد.
بیشک جذب و استخدام یکی از کلیدیترین مسئولیتها در یک سازمان است. هر چقدر فرآیند جذب و استخدام یک فرد به سازمان آسانتر باشد و اهمیت کمتری به آن داده شود این امکان در آینده وجود دارد که وی به یک معضل برای سازمان ما تبدیل شود و منجر به طلاق کاری او با سازمان شود وقتی فردی را بدون توجه به میزان تأثیرگذاری پارامترهایی همچون تخصص، تحصیلات، روابط عمومی و کاری، سابقه و پیشینه مناسب به استخدام شرکتمان درآوریم بعد از مدتی معمولاً با دو حالت روبهرو خواهیم شد.
اگرآن فرد مشتاق یادگیری و آموختن باشد لازم است برای وی هزینههای آموزش و هزینههای ناشی از ضایعات کاری را تحمل کرد اما گاهی اوقات آموزش در آن فرد بیتأثیر است و اگر بخواهیم عذر وی رابپذیریم امکان دارد با شکایت وی به اداره کار و مراجع قضایی مواجه شویم و در اینجاست که جروبحثها و کشمکشها در محیط کار بالا میگیرد و میتواند هم برای سازمان و هم برای خود فرد بسیار مضر باشد. در اینجا مدیران و کارفرمایان لازم است تا ابتدا اهمیت مسئله جذب و استخدام را درک و برای آن هزینه کنند تا فردی که وارد سازمان ما میشود از اکثر لحاظ منطبق با شغل خود و اهداف کسبوکار ما باشد.
در واقع آن چیزی که در فرآیند استخدام باید تشخیص داد همان تناسب شغل و شاغل است. لازم است که در طراحی سوالات آزمون استخدامی، مصاحبه، نوع آگهی استخدامی و فرد مصاحبهکننده نهایت دقت را به عمل آورد. بهعنوان مثال فرض کنید که سازمان ما نیاز به یک محیط نوآورانه دارد و خلاقیت و ایدهپردازی افراد در آن بسیار مهم است اینجا لازم است که با طراحی سوالات مختلف در آزمون و مصاحبه یا بررسی رزومههای فرد به این نکته پی ببریم که ویژگیهای مطلوب و دلخواه ما در چنین فردی نهفته است یا خیر؟!
یا برعکس اگر ما به دنبال استخدام فردی در یک شرکت با قوانین و رسمیت بالا هستیم باید سراغ افرادی با ویژگیهایی همچون رسمیت بالا، دقت و قانونمداری باشیم نه یک فرد خلاق! بدیهی است که انجام چنین کارهایی از متخصصان مربوطه از جمله کارشناسان جذب و استخدام و روانشناسان صنعتی برمیآید.
درست است که استخدام کارشناسان و جذب روانشناسان برای سازمان هزینهبر است اما اگر استخدامی بهصورت علمی و دقیق صورت گیرد میزان هزینههای ما ناشی از آموزش، ضایعات، اتلاف زمان و وقت، هزینه آسیب کارکنان در خط تولید و. . . کاهش مییابد و از همه مهمتر فرد استخدام شده با رضایت کامل مشغول به کار خواهد شد.
همچنین مسئلهای که فرآیند جذب و استخدام را در فضای کاری کشورمان بیش از هر چیز مهم میکند این است از آنجا که در کشورمان تورم نیروی کار شدیدی وجود دارد داوطلبان کار معمولا به دنبال علاقه و استعداد خود نمیروند بلکه هر جا که اطلاعیه استخدام باشد معمولاً اکثر افراد با ویژگیها و تحصیلات و استعدادهای مختلف مراجعه میکنند و حتی بعضی از افراد سعی میکنند با ترفندهای مختلف جذب سازمان شوند و این خود اهمیت جذب و استخدام در سازمانها و شرکتها و ادارات را دو چندان میکند.