خوشبختانه با سازو کاری که بهصورت ذاتی در بازار سرمایه وجود دارد، این بازار به تعادل نسبی نزدیک شده و جذابیت لازم برای ورود و سرمایهگذاری را فراهم کرده است. قیمت سهام و صنایع در کنار نسبت قیمت بر درآمد (P/E) در چند سال گذشته به حداقل رسیده است که به واسطه سیاستهای پولی و مالی و شرایط اقتصادی مملکت میتوان گفت، بازار به یک نقطه خیلی خوب رسیده و سرمایهگذاران اگر در بازه میانمدت و بلندمدت به دنبال بازدهی باشند در این مقیاس شرایط خوبی به شکل بنیادی فراهم شده است.
بسیاری از فعالان بازار سرمایه به دنبال گشایش از دل توافقات هستهای هستند که به واقع در صورت این توافق، گشایشهایی در اقتصاد کشور رخ میدهد اما نکته اصلی اینجاست که در بدترین حالت یعنی فرض عدم توافقات هستهای هیچ اتفاق جدیدی برای کشور نمیافتد چون کشور با این تحریمها و بنبستهای اقتصادی از سالهای گذشته دست به گریبان بوده، بنابراین اثر خودش را از مدتهای قبل بر اقتصاد گذاشته است. بورس در جایگاه مقایسهای با سایر فرصتهای سرمایهگذاری به یک حد ایدهآل رسیده است.
بخشی از سرمایهگذاران انتظار داشتند که تیم مذاکرهکننده در یک فاصله زمانی کوتاه به یک دستاورد اصلی و نهایی برسد اما چون فاصله زمانی برای حصول توافق یا روشن شدن ابعاد کامل مذاکرات به بیش از حد زمانی که مدنظر فعالان بود، رسید تعدیل قیمتها تا جایی ادامه پیدا کرده که امروز قیمت سهام در برخی نمادها و صنایع ارزنده به پایینتر از سال 91 رسیده و به همین دلیل شخصا اعتقاد دارم بهترین و پربازدهترین نقطه ورود به بورس روبهروی سرمایهگذاران قرار گرفته است.
حاشیه سود شرکتها و صنایع به واسطه بازنگریهای مسئولان در برخی صنایع مانند به تاخیر انداختن کیفیسازی پالایشگاه، کاهش نرخ خوراک پتروشیمیها، محاسبه بهره مالکانه و دغدغههای دولت برای حمایت از بازار سرمایه و بورس و همچنین سیاستهای پولی بانک مرکزی که تکلیف کرده سود نرخ بهره و تسهیلات پایین آورده شود همگی در کنار هم حکم بر این دارد که شرایط فعلی بازار سرمایه مناسبتر از گذشته است. فراز و نشیب ذات بازار است و میتواند از این پس هم وجود داشته باشد.
هفته گذشته هفته خوبی برای سهامداران نبود. بهطوریکه حدود 1.5 درصد زیان حاصل سرمایهگذاری شناسایی شد اما اگر به وضعیت کلی بازار نگاه شود، بورس در یک جهت مثبت در حال حرکت است و سهامداران با اطمینان بیشتر دست به معامله میزنند، البته انتظار یک بازدهی رویایی و خیلی فوقالعاده را نباید در یک بازه کوتاهمدت داشته باشند. حمایت از بازار سرمایه از طریق صندوق تثبیت و صندوق توسعه بازار حاکی از حساسیت دولت به بورس است، بنابراین انتظار داریم که روند کاهشی و شیب نزولی بازار ادامه نداشته باشد یا بسیار اندک باشد، اما اگر بازار بخواهد جهت عکس حرکت کند، انتظار رشد مناسبی در پی سیاستهای اقتصادی و سیاسی داریم که برآورد میشود بازدهی بیش از 40-30 درصد در یک بازه میان مدت در انتظار فعالان بازار سرمایه باشد.
* مدیرعامل کارگزاری بانک آینده