امروزه، تولیدات در حوزه ساختمان سمت و سویی براساس تکنولوژیهای نوین به خود میگیرد و دانشبنیان شدن تولید در این عرصه رو به گسترش است. بتنهای عایق یکی از این نمونهها بهشمار میرود که در این گزارش به بازار روبه رشدش میپردازیم. سیستم بتنی عایق (ICF) یک سیستم قالببندی برای بتنهای تقویتشده است که با داشتن یک عایق حرارتی سخت، بهعنوان یک بستر داخلی و خارجی دائمی برای دیوارها، سقف و کف عمل میکند. از آنجا که استفاده از این عایقهای بتنی علاوه بر کاهش هزینههای ساختوساز، منجر به صرفهجویی در مصارف انرژی نیز میشود، امروزه بهعنوان یکی از مهمترین مصالح ساختمانسازی در جهان شناخته شدهاند که در اکثر مناطق دنیا بازاری رو به رشد دارند و انتظار میرود که طی چند سال آینده، سهم بسیار بیشتری را در صنایع ساختمانی جهان دارا شوند.
چشمانداز بازار ICFتا سال 2020
بازار بلوکهای بتنی عایق تا سال 2020 با نرخ رشد 27.5درصد، یک رشد سالانه استثنایی را نشان میدهد.آمریکای شمالی بزرگترین بازار برای این بلوکهای عایق محسوب شده و اروپا و مجموعه کشورهای اطراف اقیانوس آرام که شرق و جنوب آسیا و اقیانوسیه را شامل میشوند و به «APAC» معروف هستند نیز در رتبههای بعدی قرار دارند. همچنین با توجه به رشد روزافزون ساختوساز در مناطق در حال توسعه آمریکای جنوبی و آسیا، انتظار میرود این مناطق در آینده سهم بیشتری از این بازار را از آن خود کنند.
در حال حاضر ساختوسازهای مبتنی بر این عایقهای بتنی که بهصورت اختصاری ICF نامیده میشوند، با رشد سالانه 25درصد تا 30درصد در حال حرکت هستند که نشاندهنده تقاضای جهانی برای این نوع بتن است؛ عواملی مانند هزینههای کمتر نسبت به دیگر بلوکهای بتنی، صرفهجویی در مصرف انرژی، سازگاری بیشتر با محیط زیست و رتبهبندی ایمنی از جمله دلایلی هستند که به این رشد قابلتوجه دامن زدهاند.آسیا، آمریکای جنوبی و خاورمیانه از جمله اقتصادهای نوظهوری هستند که با توجه به وفور ساختوساز در آنها، چشمانداز بسیار عالی و قابلتوجهی را در این صنعت نشان میدهند.
ICF انقلابی در کاهش هزینههای ساختوساز
امروزه، هزینههای مربوط به ساختوساز بسیار بالا بوده و گردانندگان و عاملان این صنعت به دنبال راههای کاهش هزینههای مربوط به این امر هستند، در این میان، سیستمهای بتنی عایق یکی از بهترین راهکارها برای کم کردن هزینههای ساختوساز است، به دلیل بهرهوری بهینه از انرژی، راحتی، بالا بودن درصد ایمنی و همچنین بالا رفتن سرعت ساختوساز، این عایقهای بتنی انقلابی در عملیات ساختمانی محسوب میشوند که علاوه بر پایین کردن هزینهها، در مصارف انرژی جهانی نیز صرفهجویی میکنند.
استفاده از عایقهای حرارتی بتنی میتواند تا 70درصد، موارد مصرفی مربوط به سیستمهای گرمکننده و خنککننده را کاهش دهد و با این اوصاف به یکی از بزرگترین روشهای مقرونبهصرفه در ساختمانسازی تبدیل شود.
مزایای ICF
صنعت ساخت بلوکهای بتنی از جمله صنایع پرکاربرد در سطح جهان محسوب میشود که در تمام ساختوسازهای مسکونی و غیرمسکونی کاربرد ویژهای دارد و امروزه بخش اعظمی از صنایع تولیدی جهان را به خود اختصاص داده است، در این میان با توجه به گرایش روزافزونی که نسبت به مصرف کمتر انرژی و یافتن منابع انرژی جدید در جهان وجود دارد، تولیدات بتنی عایق (ICF) بستر مناسبی را برای تعدیل و حفظ انرژی فراهم کردهاند؛ مهمترین ویژگیهای این بتنهای عایق، صرفهجویی در سیستم سرمایی و گرمایی ساختمانهاست که طبق آمارهای ارائه شده، این صرفهجویی در برخی موارد تا 20درصد نیز میرسد.
دیوارهایی که با این عایقهای بتنی ساخته میشوند، 10 تا 30درصد بهتر از قابهای اطراف درها، پنجرهها و پشتبامها میتوانند هوا را حفظ کنند. با این وصف اگر عمر یک خانه با عایقهای بتنی را صد سال فرض کنیم، مقدار کربن دی اکسیدCO2 ذخیره شده در آن نسبت به یک خانه با عایقهای چوبی، حدود 110تن میشود.
در واقع جرم به کار رفته در این عایقهای بتنی، با حفظ درجه حرارت ساختمان، از سرما یا گرمای اضافی جلوگیری کرده و در نتیجه انرژی زیادی را ذخیره میکند؛ همچنین با به کارگیری عایقهای حرارتی بتنی به جای قابهای چوبی اطراف درها و پنجرهها، در مصرف چوب نیز صرفهجویی شده و حجم درختان قطعشده در جهان کاهش مییابد. ضمن اینکه در ساخت این نوع بلوکهای بتنی، از مواد بازیافتی موجود در طبیعت نیز میتوان استفاده کرد و در نتیجه به سازگاری با محیط زیست نیز منجر میشود.
بهطور کلی کاهش انرژی مصرفی، کاهش دی اکسیدکربن، عمر طولانیتر و استفاده از مواد محلی سازگار با محیط زیست از جمله مزایای این عایقهای بتنی هستند که باعث تقاضای روبهرشدی در این صنعت نسبت به این محصول شدهاند.