باوجود کیفیت بالای برنج ایرانی، بازار از برنجهای خارجی ارزانقیمت، اشباعشده و مصرفکننده رغبتی برای خرید برنج ایرانی از خود نشان نمیدهد، از سوی دیگر، واردات بیرویه برنج دقیقا در فصل برداشت و بدتر از آن تبلیغات گسترده برای برنجهای وارداتی از صدا و سیما، رمقی برای تولیدکننده داخلی باقی نگذاشته است. در پی رکود بازار برنج داخلی، دولت اعلام کرده به منظور حمایت از شالیکاران شمالی، بهصورت توافقی و با قیمتی بالاتر از قیمت تضمینی، برنجهای کشاورزان را خریداری میکند که این وظیفه را بر دوش سازمان تعاون روستایی نهاده است. البته هنوز مسئله اختلافنظر کارشناسان و مسئولان این حوزه، بر سر میزان مصرف سرانه در کشور حل نشده است. جمعی از کارشناسان اعداد متناقض اعلامی را دستاویزی برای توجیه واردات بیرویه برنج میدانند. دبیر انجمن برنج ایران بهواسطه مسئولیتی که دارد، همواره میگوید از نزدیک به اوضاع و احوال شالیکاران آشناست و بهتر میتواند در این رابطه نظر بدهد. اخبار ضد و نقیض برنج، ما را بر آن داشت تا نظرات جمیل علیزاده شایق را جویا شویم.
نظر شما درخصوص سرانه مصرف برنج چیست؟
در مورد مصرف سرانه برنج درکشور آمار متناقضی وجود دارد. وزارت جهاد کشاورزی تا تیرماه امسال به عدد 36 تا 38 کیلوگرم باور داشت، ولی از مرداد ماه به بعد سرانه مصرف 42 کیلوگرم اعلام شد. این چرخش دیدگاه سبب شد تا مقدار نیاز به واردات از 700 هزار تن به یکمیلیون و 200 هزار تن افزایش یابد. جالب است که وزارت صنعت، معدن و تجارت سرانه مصرف برنج را 44 تا 45 کیلوگرم و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این رقم را 36 کیلوگرم اعلام
کرده است.
ارزیابی انجمن برنج ایران درخصوص عدد سرانه مصرف چیست؟
انجمن برنج ایران از 6 سال پیش پیشنهاد داده است توسط هیاتی مرکب از مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت با همراهی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و انجمن برنج ایران، بررسی دقیقی در این خصوص به عمل آید. شاید کلید حل این معما، در جواب این تحقیقات
نهفته است.
این خرید توافقی تا چه میزان میتواند از مشکلات شالیکاران بکاهد؟
روش صحیح مکانیزم خرید تضمینی ارقام پرمحصول برنج و پی بردن به عمق کلمه توافقی درصورت اعمال، مورد تایید است. شرط اصلی انطباق گفتهها و کردههاست.
میزان تولید امسال برنج و میزان واردات در سال 93 چقدر بوده است؟
متاسفانه در فاصله سالهای 1390 تا 1393 تولید برنج در کشور بدون افزایش معناداری از 2 میلیون و 200 هزار تن تا 2 میلیون و 300 هزار تن ثابت بوده است. میزان واردات برنج در سال 1392 معادل یک میلیون و 965 هزار تن بوده و در پنج ماه اول سال 1393 حدود 661 هزار تن برآورده شده است.
مقادیری نیز قطعا بهصورت قاچاق وارد میشود که آمار دقیقی از آن در دست نیست. علیزاده شایق در پایان در پاسخ به سوالی مبنیبر چرایی تهاتر برنجهای هندی با طلبهای نفتی ایران گفت: بهتر است این سوال را از مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت بپرسید!