شاخص کل بورس در نخستین روز زمستان با افزایش ۵۵۶ واحدی به رقم ۷۰ هزار و ۹۴ واحد رسیدکه در میان صنایع حاضر در بازار، گروه کانههای فلزی، مالی و خودرو با بیشترین حجم و ارزش معاملات در صدر برترین گروههای صنعتی قرار گرفتند. در میان شاخصهای صنعتی نیز شاخص زغالسنگ، ابزار پزشکی و سایر معادن با بیشترین رشد مواجه شدند. به طور کلی در روزهای اخیر جوی رو به رشد بر کلیت بازار سهام سایه افکند و تحت تاثیر این امر شاهد رشد ملموسی در شاخصهای بورس و فرابورس بودیم.
در این میان تاثیرگذاری گروههای بنیادی همچون پتروشیمیها قابل تامل است؛ به طوریکه یکی از موارد مهم در صعود شاخص کل بورس به افزایش قیمت شرکتهای پتروشیمی مربوط میشود که در این رابطه و در روزهای گذشته، کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در مصوبهای تعیین فرمول و قیمتگذاری نرخ خوراک پتروشیمیها را در اختیار دولت قرار داده است...
در مصوبه کمیسیون بودجه مجلس آمده است که قیمتها حداقل به مدت 10 سال باید تثبیت شوند. باید در نظر داشت 35 درصد بازار سهام کشور به پتروشیمیها مربوط میشود که بیانگر نقش قابل توجه این گروه در این بازار است و در نهایت هرگونه نوسان در قیمت خوراک پتروشیمیها در بازار سهام اثرگذار خواهد بود.
تدوین فرمول قیمتگذاری نرخ خوراک پتروشیمیها زمینهساز نگاه بلندمدت به موضوع سرمایهگذاری در کشور است که البته این موضوع رشد شاخص بورس را در پی خواهد داشت و ریسک سرمایهگذاری در بازار بورس را کاهش میدهد. در بازار سهام عملا P/E شرکتها بین سه تا پنج است که پیشبینی میشود قیمتهای ارزندهای برای خرید سهام شرکتهاست، از آن طرف هم شرکتهای پتروشیمی سالهای گذشته به دلیل کمبود خوراک، با ۷۰ درصد توانایی خود کار میکردند. به نظر میرسد با راهاندازی فاز ۱۷ و ۱۸ پارسجنوبی این نقصان هم برطرف شود و از سال آینده هم مشکل کاهش خوراک وجود نداشته باشد و این شرکتها با ۲۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت بیشتر کار کنند.
بررسی گروههای بورسی
با حاکم شدن فضای مثبت بر بازار سهام همگام با افزایش قیمت جهانی نفت و تغییر رییس سازمان بورس، در گروه محصولات شیمیایی بالاترین صف خرید در نماد پتروشیمی پردیس دیده شد. در گروه معدنی نیز شش نماد مثبت بودند. در این گروه باز هم معدنی و صنعتی گلگهر صف فروش داشت و توسعه و معادن فلزات با انجام معامله بلوکی صف خرید را به خود دید.
در بخش فلزات اساسی شش نماد در درصدهای منفی به کار خود پایان دادند. در این گروه تعدادی از نمادها مانند مس شهید باهنر صف خرید را به خود دید. در بخش مخابرات، سهام شرکت مخابرات ایران رشد کرد. در بخش فنیمهندسی هر دو نماد رشد کرده و صف خرید را پیش روی خود دیدند. در بخش خودرویی تنها سه نماد افت کردند.
سنگینترین صف خرید این بخش در نماد ایران خودرو دیده شد. در بخش شرکتهای چندرشتهای صنعتی همه نمادها مثبت بودند. در بخش بانکی نیز تمام نمادها با رشد ارزش سهام روبهرو شدند. در این گروه سنگینترین صف خرید در نماد بانک گردشگری دیده شد. در گروه سرمایهگذاری تنها چهار نماد منفی بودند. در این بخش بالاترین صف خرید در نماد سرمایهگذاری خوارزمی دیده شد. در بخش فرآوردههای نفتی، نفت پارس افت کرد و صف فروش جزئی را پیش روی خود دید و دو نماد دیگر نیز در آخرین معاملات منفی شدند. در این بخش سرمایهگذاری صنعت نفت صف خرید داشت. در گروه دارویی پنج نماد افت ارزش سهام را پشت سر گذاشتند. در این بخش ایراندارو صف خرید داشت. در گروه غذایی چهار نماد افت کردند. در این گروه لبنیات کالبر صف خرید ملموسی داشت.
در میان قندیها دو نماد افت کردند. در معاملات صنعت لاستیک و پلاستیک تنها درخشان تهران افت کرد. در گروه ساختمانی سه نماد منفی بودند. در این گروه صف فروش در نماد توریستی و رفاهی آبادگران ایران دیده شد و سرمایهگذاری توسعه و عمران استان کرمان بالاترین صف خرید را به خود دید. در این میان در گروه سیمانی هشت نماد منفی بودند. در این بخش صفهای خرید در نماد سیمان شرق دیده شد.
رشد شاخص آیفکس فرابورس
در فرابورس شاخص آیفکس با رشد 1.4 درصدی، 11.1 واحد صعود کرد و به 808.79 واحد رسیدکه سهامداران 173 میلیون اوراق را بالغ بر 928 میلیارد ریال دست به دست کردند. این در حالی است که نمادهای گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان، پتروشیمی مارون و بانک گردشگری بیشترین تاثیر را در بالا رفتن شاخص داشتند.
در همین حال، بیشترین ارزش معاملات به گروه سـرمایهگذاری مــیـراث فرهنگی، حق تقدم بانک گردشگری و پتروشیمی خراسان تعلق داشت. همچنین شرکتهای سرمایهگذاری مـسـکـن، تــوکــاریـل، سرمایهگذاری توسعه و عمران استان کرمان، صنایع و غذایی مینو، قند شیروان، بیمه دی و مهندسی ساختمان تاسیسات راهآهن از بیشترین رشد قیمت برخوردار شدند. افزون بر این، دو اوراق اجاره رایتل و سپهر در بازار ابزارهای نوین مالی هر کدام به ترتیب با دادوستد 105 هزار و 150 ورقه و 20 هزار و 30 ورقه بیشترین حجم معاملات را کسب کردند. گفتنی است، بازار تسهیلات مسکن بین 0.05 تا 1.5 درصد کاهش قیمت داشت و هر برگه تسهیلات مسکن بهمن90 با بیشترین افت به نرخ 795هزار و 58 ریال کاهش یافت.