امکان بازنشستگی کارگران شاغل در واحدهای صنعتی مشمول ماده 10 قانون نوسازی صنایع فراهم شد. مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی از رفع موانع قانونی بازنشستگی کارگران براساس ماده 10 قانون نوسازی و بازسازی صنایع خبر داد.
به گزارش ادارهکل روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی، سیدتقی نوربخش گفت: کارگران شاغل در واحدهای صنعتی مشمول این قانون در صورت داشتن حداقل 25 سال سابقه میتوانستند در صورت درخواست کارفرمایان مربوطه و پرداخت 50درصد حق بیمه توسط کارفرما و مابهالتفاوت 50درصد حقبیمه و مستمری پرداختی تا رسیدن به سن بازنشستگی از سوی دولت از مزایای مستمری برخوردار شوند. از این رو با توجه با اینکه حق بیمه مربوط به پنج سال آخر باقیمانده از دوره بیمهپردازی کارگران و پرداخت پنج سال مستمری زودتر از موعد، هزینه و بارمالی سنگینی به این سازمان دارد مسلما باید این هزینهها به نحوی جبران شود.
نوربخش با تاکید بر اینکه قانونگذار نحوه جبران این هزینهها را مشخص کرده است، اظهار کرد: برای برخورداری کارگران مشمول این قانون از مزایای بازنشستگی، باید 50درصد حقبیمه پنج سال باقیمانده افراد مشمول، توسط کارفرما و 50درصد آن به همراه مستمری قابل پرداخت توسط دولت تامین و پرداخت شود.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی دلیل توقف اجرای این قانون طی برنامه پنجم توسعه را عدم تخصیص اعتبار سهم دولت عنوان کرد و گفت: با توجه به عدم امکان دولت برای اختصاص این مبلغ، اغلب کارفرمایان تمایل دارند که برای برخورداری کارگران از مزایای بازنشستگی این قانون، تمامی هزینههای حق بیمه و مستمری دوره مزبور را پرداخت کنند.
نوربخش گفت: ما در سازمان تامین اجتماعی، این درخواست کارفرمایان را به دولت منتقل کردیم و پس از تشکیل جلسات کارشناسی و پیگیری مباحث حقوقی، در نهایت موافقت و مصوبه دولت به سازمان تامین اجتماعی ابلاغ شده و طی روزهای آینده امکان اجرای این قانون فراهم میشود.
وی ادامه داد: کارفرمایان مشمول ماده 10 قانون مذکور میتوانند با تقبل کل بار مالی ناشی از اجرای این ماده، هزینههای پیشبینی شده بابت سنوات ارفاقی اعم از سهم کارفرما و دولت و سایر هزینههای مترتب شامل 50درصد سهم کارفرما و 50درصد سهم دولت و نیز هزینه مستمری متعلقه تا احراز شرایط بازنشستگی بیمهشده را راسا پرداخت و بیمهشدگان مورد درخواست براساس قانون بازنشسته و از مستمری بازنشستگی برخوردار شوند.