یکی از مهمترین بخشهایی که به صنعت نساجی مربوط میشود، بخش رنگرزی است، الیاف مختلف پلی استر، نایلون، آکرلیک و... برای ورود به صنایع مختلف پوشاک، کشاورزی، خودروسازی، الکترونیک و... به رنگآمیزی نیاز دارند. در این گزارش با هدف پرداختن به بازار رنگ مشکی در نساجی، روند رشد این صنعت، بازار تولید و مصرف و میزان تقاضای آن را در سالهای آینده بررسی میکنیم. رنگ مشکی از جمله کارآمدترین و پرکاربردترین رنگهایی است که در صنعت نساجی به کار میرود و طبق آمارهای گرفته شده، تقریبا نیمی از الیاف نساجی به این رنگ نیاز دارند. بازار رنگرزی سیاه، برای الیاف نساجی در سال 2013، به مبلغ 1.10میلیارد دلار تخمین زده شده بود و پیشبینی میشود تا سال 2020 به ارزش 1.88میلیارد دلار، با نرخ رشد سالانه 8درصد برسد. شایان ذکر است، در سال 2013 تقاضای جهانی برای الیاف پارچهای سیاه، 416.0کیلو تن بوده است.
آسیا و خاورمیانه؛ بزرگترین بازار مصرف الیاف سیاه
مصرف بالای رنگ سیاه در الیاف نساجی در سطح جهان، بیشتر در آسیا و خاورمیانه مشهود است و آمریکای لاتین نیز جزو مصرفکنندگان عمده محسوب میشود. میتوان گفت میزان تقاضای جهانی در کشورهای در حال توسعه آسیایی و خاورمیانه روبهرشد است و در بازار پارچههای مشکی، آسیا سهم عمدهای دارد، بهطوریکه بیش از 55درصد از تقاضای جهانی برای رنگ سیاه به کار رفته در الیاف نساجی در سال 2013 مربوط به این مناطق بوده است.
الیاف پلیاستر و نایلونی؛ بهترین میزبان رنگدانههای سیاه
رنگ سیاه، روی الیاف پارچهای مانند پلی استر، آکریلیک، نایلون و... کاربرد دارد که در این میان، الیاف پلیاستر، بیش از 56درصد از سهم بازار رنگرزی سیاه را در الیاف نساجی به خود اختصاص دادهاند و پیشبینی میشود که تقاضا برای الیاف پلیاستری مشکی، در سالهای آینده رشد چشمگیری داشته باشد.بخش باقیمانده از بازار رنگرزی نیز در سایر الیاف نساجی مانند پوشاک خانگی، لباسهای محافظ، و... کاربرد دارد.
در این میان بخش پوشاک، بزرگترین کاربر رنگرزی سیاه در الیاف نساجی به شمار میرود، بهطوریکه صنعت جهانی پوشاک جهانی بهعنوان بزرگترین مصرفکننده مواد رنگرزی، در سال 2013، 53درصد از سهم این بازار را به خود اختصاص داده بود. همچنین به موازات بازار رنگرزی سیاه در الیاف پلی استری، مواد سیاه رنگرزی برای الیاف نایلونی نیز رشدی با نرخ سالانه 8درصد در سالهای آتی خواهد داشت.
پیشبینی میشود تقاضای جهانی برای رنگ سیاه در الیاف نایلونی از سال 2014 تا سال 2020، به ترتیب از 120.8میلیون دلار به 204.3میلیون دلار برسد. قابل توجه است که در سال 2013 سهم درآمد حاصل از رنگ سیاه الیاف نایلونی 48درصد بوده و انتظار میرود که تا سال 2020 با نرخ رشد سالانه 8درصد افزایش یابد.
البته در بخش منسوجات نایلونی نیز بیشترین کاربرد رنگرزی سیاه، مربوط به پوشاک است، بهطوریکه در سال 2013 با 45درصد از سهم این بازار، بزرگترین مصرفکننده رنگ سیاه بوده است و پیشبینی میشود، در فاصله سال های2014 تا 2020، با نرخ رشد سالانه 7.9درصد حرکت کند. بخش باقیمانده الیاف نایلونی سیاه نیز بیشتر در بخش کشاورزی و صنایع خودروسازی کاربرد دارد.
کمپانیهای تولیدکننده
از جمله شرکتهای موفق در زمینه تولید الیاف نساجی سیاه میتوان به کمپانیهایی نظیر هانتسمن، شرکت رنگدانه راکوود، شرکت شیمیایی سومیتومو، کلارینت و... اشاره کرد که در اینجا به معرفی دو شرکت مشهور در این زمینه میپردازیم. شرکت هانتسمن، یک شرکت چندملیتی آمریکایی است که سازنده و فروشنده مواد شیمیایی متفاونی در جهان است و محصولات متنوعی مانند پلاستیک، خودرو، حملونقل هوایی، کفش، مواد شوینده و... دارد و منسوجات نیز یکی از محصولات این شرکت است.
این کمپانی با داشتن 16هزار کارمند، نمایندگیهای زیادی نیز در سراسر جهان دارد و طبق آماری که در دست است، درآمد این شرکت در سال 2014 بیش از 13میلیارد دلار بوده است.همچنین شرکت راکوود از جمله شرکتهای موفق در زمینه تولید مواد رنگرزی است که با استفاده از ترکیبات و فرمولهای شیمیایی، رنگدانههای طیف گستردهای از مواد را فراهم میکند که الیاف نساجی نیز یکی از آنهاست. در حال حاضر این شرکت دفاتر فروش زیادی در ایالات متحده آمریکا، انگلیس، فرانسه، سنگاپور و چین دارد. همچنین بسیاری از مواد رنگدانهای مورد نیاز شرکت هانتسمن را همین شرکت تهیه میکند.