سرپرست تیم تحقیقاتی سوختهای زیستی و گروه ترویجی دوستداران محیطزیست کشور گفت: ایران با وجود پیشرفتهای زیاد در تولید دانش فنی و دستگاههای مربوط به گازوییلزیستی (biodiesel) در زمینه استفاده از این سوخت توفیقی نداشته است. میثم طباطبایی، در گفتوگو با ایرنا افزود: بخش خصوصی ایران در این زمینه ارتباطات خوبی با سازمانهای بینالمللی مرتبط برقرار کرده و آماده همه گونه همکاری با مسئولان دولتی برای وارد کردن این سوخت به سبد سوختهای مصرفی کشور است.
وی با اشاره به اینکه مخلوط این سوخت با گازوییلنفتی به یک سوخت پاک تبدیل میشود، بیان کرد: در صورت ورود این سوخت پاک به سبد مصرفی کشور از میزان آلایندههای زیست محیطی بهخصوص در شهرهای صنعتی بهشدت کاسته خواهد شد. به گفته طباطبایی صاحبان رستورانها و فست فودها میتوانند روغنهای پسمانده خوراکی شان را به جای مصارف بهداشتی و خوراکی بهخصوص خوراک دام، تنها در تولید این سوخت پاک به مصرف برسانند.
وی از سابقهطولانی تولید و استفاده از گازوییلزیستی در دنیا خبر داد و گفت: ما برای اینکه بیش از این فرصت را از دست ندهیم، در نظر داریم اجرای این پروژه را در منطقه آزاد قشم به دلیل مزیتهای این منطقه کلید بزنیم با این هدف که مصرف گازوییل زیستی در مرحله اول در مناطق آزاد و سپس در سایر استانهای کشور عمومی شود. طباطبایی از سازمان منطقه آزاد قشم و اداره محیطزیست این سازمان به دلیل حمایت از این پروژه تشکر کرد و یادآور شد: انتظار این است که این حمایت جنبه عملی به خود بگیرد و به دور از دیوانسالاری معمول در سرزمین اصلی هرچه زودتر این پروژه در منطقه آزاد قشم اجرا شود.
دستگاه تولیدکننده گازوییلزیستی از روغنهای پسماند خوراکی تحت پوشش پروژه دفتر کمکهای کوچک سازمان تسهیلات محیط زیست جهانی برنامه عمران سازمان ملل متحد ساخته شده است. براساس گزارش ارائه شده به دفتر کمکهای کوچک تسهیلات محیط زیستجهانی برنامه عمران سازمان ملل متحد در ایران، سالانه حدود 500 هزار تن روغن پسماند خوراکی در کشور تولید میشود که در زمان حاضر سرنوشت این حجم عظیم ضایعات یا ورود به سیستم فاضلاب بوده که با عواقب جبرانناپذیر محیط زیستی همراه است یا استفاده غیرقانونی برای تولید موادبهداشتی نظیر صابون است که به بروز بیماریهای پوستی، حساسیت، جوش و حتی سرطان منجر میشود.