محمد فطانت فرد در نخستین نشست خبری خود در سالجاری گفت: بعد از انتشار شاخصهای جدید و اصلاح حجم مبنا مقرر شده است تا دامنه نوسان قیمت سهام نیز با تغییراتی مواجه شود. بنابراین از ابتدای خردادماه دامنه نوسانات شرکتهای بورسی با یک درصد افزایش از 4 به 5 درصد میرسد. وی افزود: بدین ترتیب روزانه قیمت سهام میتواند با 5 درصد افزایش یا کاهش مورد معامله قرار گیرد که امیدواریم این تغییر بتواند در روانسازی بازار سرمایه و برگشت رونق به این بازار نقش موثری ایفا کند. رییس سازمان بورس اضافه کرد: همچنین از ابتدای خردادماه اطلاعات ناشران بهصورت مستقیم روی سامانه کدال قرار گرفته و سازمان بورس بررسیهای خود را پس از انتشار اطلاعیه آن انجام میدهد.
وی یادآور شد: طبق مصوبه سال گذشته مجلس برخی شرکتها و بنگاههای اقتصادی همچون موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، نهادهای نظامی و انتظامی، سازمانها و موسسات خیریه، سازمانهای وقفی، کلیه صندوقهای بازنشستگی، کشوری و لشکری و نهادهای وابسته به دستگاههای اجرایی و نهادهای انقلاب موظفند اعداد و ارقام خود را به سازمان بورس اعلام کنند، مگر اینکه هرکدام از این شرکتها استثنا بودن خود را از شورای امنیت ملی ارائه کنند. فطانتفرد تصریح کرد: این در حالی است که با وجود ارسال اطلاعیههای مختلف هیچکدام از این شرکتها تاکنون اطلاعات خود را به سازمان بورس ارائه نکردند و تمام مشمولان میتوانند بهصورت کاغذی و الکترونیک گزارش خود را به سازمان ارسال کنند، زیرا این شرکتها در زمان برگزاری مجامع قرار داشته و صورتهای مالی آنها در حال آماده شدن است و لازم است هر یک از این شرکتها وظایف خود را به نحو شایسته انجام دهند.
از حقوقیها دلخور و گلهمند هستیم
رییس سازمان بورس در ادامه این نشست نسبت به رفتار برخی حقوقیها انتقاد کرد و گفت: یکی از نکاتی که همواره مورد مطالبه فعالان بازار سرمایه است، رفتار حقوقیها در بازار است. این در حالی است که در سالجاری حمایتهای بسیار جدی اشخاص حقیقی در بازار وجود داشته و حجم عمدهای از خریدوفروشها توسط افراد حقیقی انجام شده است. فطانتفرد عنوان کرد: رفتار برخی حقوقیها در عرضه سهام روی بازار سرمایه تاثیر میگذارد و تاثیر آن نابهنگام و منفی است اما درخصوص اینکه حقوقیها در بازار سرمایه عرضهها را انجام ندهند و جلوی خریدوفروش آنها گرفته شود چنین ابزاری در اختیار ندارید و بازار نیز تجربه خوبی از این سختگیریها ندارد. وی عارضه جدی بازار سرمایه را رفتار حقوقیها دانست و عنوان کرد: توصیه به سهامداران حقوقی خاص دائما در حال انجام بوده ولی رسیدگی به تخلفات آنها در قانون پیشبینی نشده است با این حال جلسات متعددی با حقوقیها برگزار شده و موارد مختلفی را به آنها گوشزد کردیم.
رییس سازمان بورس با بیان اینکه از حقوقیها دلخور و گلهمند هستیم، عنوان کرد: در برخی موارد تنها توصیههای اخلاقی کارساز نیست و ابزار دیگری نیاز است که در حال بررسی هستیم و با آنها مذاکراتی انجام شده تا از عرضه سهام شرکتها خودداری کنند. وی با بیان اینکه از خصوصیسازی نیز درخواست کردهایم تا در بازار سرمایه عرضه نداشته باشند، عنوان کرد: بخشهایی همچون بانکها و برخی حقوقیها بهطور مشخص پول در اختیار دارند و از جاهای مختلف توصیه میشوند که سهام شرکتها را عرضه کنند برخورد لازم صورت گرفته و جلوی آنها گرفته شده است. فطانت خاطرنشان کرد: برای اینکه بازار به رونق جدی برسد نیازمند این هستیم که در کنار سهامداران حقوقی نقش پررنگتری ایفا کنیم تا حقوقیها بتوانند نقش مناسبتری در بازار داشته باشند و در روزهای بعدی شاهد حضور آنها در بازار باشیم.
عرضههای اولیه تا پایان خرداد متوقف شد
رییس سازمان بورس در ادامه نشست از توقف عرضههای اولیه تا پایان خرداد خبرداد و گفت: به دلیل سیاستهای بازار بورس تا پایان خردادماه عرضه اولیهای در فرابورس و بورس نخواهیم داشت که امیدواریم شرکتها طی برنامهای مناسب وارد بازار سرمایه شوند. وی افزود: در حال حاضر تعداد متقاضیان بورس تهران بسیار زیاد بوده و سیاست سازمان بورس این است که زیرمجموعه هلدینگهای بزرگ جهت افزایش شفافیت در تابلوی بورس پذیرش شوند، این در حالی است که کلیت عرضههای اولیه مثبت بوده و این عرضهها قطعا در بازار ادامه خواهد داشت.
دوران نزول بورس به پایان میرسد
رییس سازمان بورس در ادامه این نشست به پتانسیلهای بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: بازار سرمایه پتانسیل بسیار بالایی داشته و بحث مذاکرات هستهای و سایر عوامل تاثیرگذار در بورس شرایط بسیار خوبی را برای بازار فراهم میکند، اما خریدار و فروشنده براساس قیمتها نسبت به خریدوفروش اقدام میکنند زیرا بازار سرمایه از بلوغ و تجربه بالایی برخوردار است، بهطوری که سهامداران براساس تحلیل و استراتژیهای خاص خود نسبت به خریدوفروش در این بازار تصمیمگیری میکنند.
انتقاد از سیاست بانک مرکزی
رییس سازمان بورس در ادامه به سیاستهای بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر شاهد کمبود نقدینگی در بازار هستیم که سیاستهای پولی و مالی دولت، سیاستهای پولی بانک مرکزی، بالا بودن نرخ بهره و سپرده بین بانکی، نرخ شکنی برخی موسسات غیرمجاز باعث شده تا جذابیت بازارهای رقیب از جمله بورس کم رنگ شود. فطانتفرد ادامه داد: اینکه گفته میشود شرایط بازار سرمایه پرپتانسیل است، تحلیل شخصی من بوده و لزوما به معنای حاکمشدن در بازار نیست، اما به اعتقاد من نقش شرکتهای مشاوره در معرفی سهام ارزنده به مردم و نیز صندوقهای سرمایهگذاری همواره مورد توصیه سازمان بورس بوده و خواهد بود.
وی خاطر نشان کرد: این در حالی است که کلیت بازار طبق قواعد حاکم بر خود همواره افت و خیز داشته و روند ریزشی بورس که از دیماه سال 1392 آغاز شده و تا به امروز ادامه دارد حتما به پایان میرسد و فصل رونق مجددا شروع میشود. وی درخصوص مطرح شدن طرح تحقیق و تفحص مجلس از بورس گفت: چنین چیزی مطرح نبوده و سوالات مجلس از بورس بهصورت دائمی انجام میشود که این امر بسیار در روند بازار موثر است زیرا سازمان بورس برای بازگرداندن رونق به بازار سرمایه ابزار خاصی در اختیار نداشته و مهمترین کار آن این است که ابهامات را برطرف کرده و شرایط بازگشت رونق به بازار را با بخشهای اجرایی بهصورت دائمی مطرح کنند. به گفته رییس سازمان بورس، دغدغهای در حال حاضر درخصوص بورس وجود دارد، نشان میدهد تصمیمگیران باید دقیق بوده و به عواقب تصمیمهای خود در بخشهای اقتصادی آگاه باشند که در نهایت تصمیمات پختهتری اتخاذ کنند.