یک جوان ایرانی هواپیمای بدون سرنشینی را طراحی کرده است که بسیار سریعتر از انسان قادر به امدادرسانی به غرق شدگان در دریاست. امین ریگی، مهندس روباتیک جوان ایرانی، نخستین امدادگر روباتیک دریایی را روانه بازارهای جهانی کرده است. این پهپاد برای پرواز بر فراز موجها و رها کردن حداکثر سه عدد تیوپ نجات برای غرقشدگان طراحی شده است و آخرین نوع آن همچنین میتواند قربانیان را تا ساحل بیاورد. این مدل آخر که با نام روبات محافظ شناخته میشود، ضد آب بوده و توانایی نشستن و بلند شدن از روی آب را دارد و تا 15 کیلوگرم را میتواند با سرعت حداکثر 75 کیلومتر بر ساعت بپیماید. ماموریتهای نظارتی در فواصل بسیار زیاد تنها با 15 دقیقه از عمر باتری قابل اجرا است. این نسخه تکاملی میتواند به دوربینهای حرارتی به منظور شرکت در ماموریتهای شب و بازوان متحرک مجهز باشد. این پهپاد از عمر طولانیتر باتری نیز بهره میبرد. علاوه بر کنترل دستی، هدایت آن تا حد زیادی بهموقعیتیاب GPS و هوش مصنوعی به کار رفته در آن متکی است. مخترع آن آرزومند است بهزودی یک صفحه خورشیدی برای شارژ باتری روی آن تعبیه کند.
تغییر ذهنیت نسبت به پهپادها
امین ریگی که شرکت خود را در ایران تاسیس کرده بود بعد از توافق با یک استارتاپ اکنون در یک محیط کاری 250 متری در لندن به سر میبرد. او بیان میکند: «ما اعتقاد داریم میتوانیم از تعداد قربانیان بکاهیم و زندگی آنان را نجات دهیم.» امیرمهدی طاهری همکار 27 ساله او نیز اینگونه ابراز تاسف میکند: «ما در ایران زمان زیادی را از دست دادیم و از امکاناتی که اینجا در اختیارمان قرار میدهند بسیار شگفتزدهایم؛ در واقع هر چه زمان بیشتر بگذرد، تعداد زیادی از مردم را در اینگونه حوادث از دست میدهیم.»
بهرغم کاربرد روزافزون این وسیله در صنایع مختلفی چون سینما، کشاورزی و... همچنان به پهپادها با سوءظن نگریسته میشود. کارفرمای این پروژه به فکر آن است که اصطلاح «ناجی زندگی» را برای این پرنده کنترلی که حضورش بیش از پیش در زندگیمان احساس میشود، در نظر بگیرد. درحالیکه اکثریت پهپادهای تجاری، امروزه در قالب مراقبتی و نظارت استفاده میشوند، این مخترع جوان به دنبال آن است تا پای این دستگاه را بیشتر در امور امدادی باز کند.
32 کشور به دنبال خریداری پهباد ناجی
تابستان دو سال پیش، امین ریگی آزمایشات موفقی را روی دریای خزر جایی که سالانه صدها نفر غرق میشوند انجام داد. در یکی از این آزمایشها یک امدادگر با این ماشین به رقابت پرداخت. این پهپاد که «پارس» نام داشت سه برابر سریعتر از همتای انسان خود به قربانی فرضی دست پیدا کرد. نمایندگان 32 کشور برای داشتن این تکنولوژی ابراز علاقه کردهاند. در گذشته به دلیل نبود امکانات مالی کافی، امکان پاسخگویی سریع به این درخواستها وجود نداشت اما تابستان امسال پهپاد ناجی آماده تولید 200 نمونه پیشبینی شده است. توزیعکنندگان مکزیکی، ایتالیایی و برزیلی برای هر پهپاد حدود 8 هزار یورو پرداخت کردهاند. مشتریانی از دیگر کشورهای خارجی مانند آمریکا، لیتوانی و استرالیا نیز در حال مذاکره هستند.