شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در دومین روز هفته با افزایش 45 واحدی به 66 هزار و 319 واحد رسید. اما در بازار نقدی فرابورس ایران شاخص آیفکس با کاهش شش واحدی به رقم 747 واحد رسید. روز گذشته نگاه به نتایج مذاکرات هستهای باعث شد از فعالیت حقیقیها کاسته شود و بیشتر حقوقیها به خریدوفروش سهام بپردازند. در بازار دیروز نیز صنعت پتروشیمی به دلیل مصوبه اخیر شورای نگهبان درخصوص نرخ خوراک آنها با اقبال سهامداران مواجه شد و سهام شرکتهای این گروه، مانع از افت شاخص کل شدند. در عین حال روز گذشته از میزان حجم معاملات کاسته شد.
با گروههای بورسی
در این معاملات اکثر نمادهای گروه خودرو و ساخت قطعات منفی بودند و تنها سایپا آذین، رینگسازی مشهد، ایرکا پارت صنعت و پارسخودرو در محدوده مثبت معامله شدند. در گروه بانک و موسسات اعتباری، معاملات تمام نمادهای گروه بهجز بانک پاسارگاد در بازه منفی انجام گرفت. با معامله بلوکی حقوقی در دقایق پایانی نماد بانک پاسارگاد با معامله ۶۰.۶ میلیون سهم پرحجمترین معاملات گروه را داشت.
در گروه سیمانی با توجه به تصویب افزایش سرمایه ۲۰۰ درصدی سیمان کرمان و با در نظر گرفتن اینکه نماد سرمایهگذاری توسعه صنایع سیمان 59 درصد از سهام این شرکت را در پرتفوی خود دارد و نیز در قیمت عرضه اولیه است، با تحلیلی بنیادی پتانسیل صعود قیمت در نماد سرمایهگذاری توسعه صنایع سیمان وجود دارد. در گروه سرمایهگذاری نمادهای سرمایهگذاری سپه، سرمایهگذاری توسعه ملی، سرمایهگذاری بهمن و سرمایهگذاری تدبیرگران فارس و خوزستان، نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. در گروه بیمه بیشتر نمادهای گروه با صف فروش همراه بودند. در گروه قند و شکر، قند ثابت خراسان و قند اصفهان نمادهای مثبت گروه بودند. گروه پتروشیمی نیز بهعنوان یکی از لیدرهای بازار دوباره در مسیر بهبود نرخ سهم قرار گرفته است.
کاهش روزهای مثبت بورسی
طبق آمار منتشر شده بازار سهام از ابتدای امسال تا پایان آذرماه 180 روز معاملاتی داشته که شاخص کل 87 روز را با روند مثبت سپری کرده است. بهعلاوه اینکه در این مدت 148 هزار و 756 میلیارد ریال سهم و حقتقدم توسط خریداران حقیقی در بازار سرمایه معامله شده که این میزان خریدوفروش برای حقوقیها تنها 140 هزار و 957 میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل نیز از ابتدای امسال تا پایان آذرماه، 9478 واحد کاهش را به ثبت رسانده است که حکایت از افت 12 درصدی دارد. در آذرماه امسال نیز بازار سرمایه 20 روز معاملاتی داشته که از این تعداد، شاخص بورس تنها هفت روز مثبت داشته، درحالیکه در آذرماه 92 از 21 روز معاملاتی شاخص بورس 17 روز مثبت را سپری کرده است. ارزش بازار در سیامین روز آذرماه امسال 3191 هزار و 986 میلیارد ریال بوده که این رقم در مدت مشابه سال 92 بالغ بر 4258 هزار و 686 میلیارد ریال بوده است. همچنین در 30 آذر امسال متوسط P/E بازار و درصد گردش معاملات به ترتیب 5.36 مرتبه و 12.03 درصد بوده که این اعداد در مدت مشابه سال گذشته به ترتیب 8.04 مرتبه و 24.92 درصد به ثبت رسیده است.
نامه سرگشاده سهامداران سنگآهن
از مهمترین خبرهای پیرامون بورس نامه جمعی از سهامداران صنعت سنگآهن به رییسجمهوری برای لغو بهره مالکانه 30 درصدی از فروش بود. مجلس چندی پیش درخلال بررسی لایحه تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، در مصوبهای قیمت خوراک گاز پتروشیمیها را متناسب با معدل وزنی درآمد حاصل از فروش گاز یا مایع تحویلی برای سایر مصارف داخلی، صادراتی و وارداتی مشخص کرد که حاکی از پایان دوران خوراک 13 سنتی است، اما صنعت سنگآهن چند سالی است که با حق انتفاع یا حق مالکانه معادن روبهرو شده است.
در هـمـیـن شـرایـط سهامداران خرد شرکتهای معدنی که از زمان تصویب بهره مالکانه 30 درصدی در بهمن 1392 تاکنون شاهد افت حدود 60 درصدی قیمت سهام خود بودهاند، در نامهای به حسن روحانی رییسجمهوری خواستار توجه دولت به اصل حقوق سهامداری شده و اینکه روحانی باید خود شخصا به مهمترین ریسک این صنعت مهم و استراتژیک کشور که هم توسعه صنعت را هدف قرار داده و هم جفای عیان به سرمایهگذاران و ذینفعان آن است، رسیدگی کرده و در واقع تدبیری بیندیشد.