دومین نمایشگاه نقشآفرینی زنان روز گذشته در محل نمایشگاه بینالمللی تهران افتتاح شد تا شاید بتواند گامی در جهت پررنگ کردن نقش زنان در اقتصاد ایفا کند. این نمایشگاه با اهدافی نظیر معرفی و ارائه توانمندیهای زنان نقش آفرین در توسعه پایدار، توسعه بازار برای کسبوکار بانوان، تبیین نقش زنان در توسعه کسبوکار، زمینهسازی برای تحقق سیاستهای اقتصادی دانشبنیان با مشارکت زنان، توسعه بخش خصوصی از طریق گسترش فضای کارآفرینی زنان در جامعه و... روز گذشته در حالی آغاز به کار کرد که محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت، نرخ بیکاری زنان را سه برابر مردان اعلام کرد.
نعمتزاده در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه با اشاره به نقش اصلی زنان در تشکیل خانواده و پرورش فرزندان برای خدمتگزاری در جامعه گفت: «این موضوع کفایت نمیکند، همانطور که در دو قرن اخیر نقش زنان در جهان در فعالیتهای اقتصادی و علمی افزایش پیدا کرده است.» او با تاکید بر افزایش نقش زنان در اقتصاد تصریح کرد: «سهم زنان از ورودی دانشگاهها پس از انقلاب از زیر 30درصد به بیش از 60درصد رسیده است، این موضوع نشان میدهد که ملت ما توجه ویژهای به افزایش سطح دانش بانوان دارند و کسانی که به دانش روز مجهز میشوند بیشتر میتوانند در کشور نقشآفرین باشد.»
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه زمینههای رشد برای جذب افراد و ایجاد زمینه برای ابراز خلاقیتها در مقایسه با ورودی دانشگاهها به مقدار کافی رشد پیدا نکرده است، اظهار کرد: «البته بسیاری از کارشناسان نیز معتقدند که این بخش بسیار پرهزینهتر و سختتر از افزایش ظرفیت دانشگاههاست.»
در شرایطی وزیر صنعت بر افزایش نقش زنان در اقتصاد تاکید میکند که فعالان اقتصادی زن، تبعیض مثبت و در نظر گرفتن پروژههای اقتصادی مختص زنان را یکی از راهکارهای افزایش این نقش میدانند. حالا نعمتزاده میگوید که قسمتی از بخش آموزش کشور به زنان واگذار شود. نعمتزاده در این زمینه بیان کرد: «زنان در برخی مناطق و مشاغل میتوانند بیش از مردان حضور داشته باشند. برای مثال در آموزش و پرورش تا سطح دبیرستان خانمها میتوانند یکهتاز میدان شده و آقایان جا را خالی کنند و به خانمها بدهند.»
او با اشاره به نرخ بیکاری 30درصدی در زنان کشور اظهار کرد: «در حال حاضر جمعیت فعال کشور ما حدود 22میلیون نفر است که سهم خانمها در این زمینه بسیار کم و حداکثر 15درصد است. آنچه امروز در نمایشگاه نقشآفرینی زنان در توسعه پایدار دیده میشود تنها بخش کوچکی از نقش خانمها در اقتصاد کشور است که باید به این موضوع بیشتر توجه شود.»
سهم زنان در اقتصاد اندک است
همچنین در این مراسم، شهیندخت مولاوردی، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده با تاکید بر اینکه نرخ فعالیت اقتصادی زنان اندک است و به نظر میرسد دولت در این زمینه با چالش جدی روبهروست، گفت: «اگر به زنان بهعنوان یک سرمایه بهصورت جدی توجه نشود، در توسعه و پیشرفت کشور مانع به وجود میآید. در حال حاضر در آستانه تدوین برنامه ششم توسعه و در میانه اجرای سند چشمانداز قرار داریم. علاوه بر آن مقام معظم رهبری نیز در تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی بر مبنای اقتصاد دانش بنیان، درونزا و بروننگر تاکید دارند، در این شرایط باید از همه ظرفیتها بهرهمند شویم.»
او درباره برگزاری نمایشگاه نقشآفرینی زنان در توسعه پایدار اظهار کرد: «معاونت امور زنان و خانواده، وزارت صنعت و دستگاههای دیگر در برگزاری این نمایشگاه مشارکت دارند و ما از جایگاه ستادی خود به هماهنگی میان دستگاهها به منظور شرکت در این جشنواره پرداختهایم.»
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه باید ظرفیتهای زنان را شناسایی و معرفی کنیم، ادامه داد: «به همین علت کریدور اشتغالزایی و کارآفرینی را در این نمایشگاه راهاندازی کردهایم تا در اختیار جوانان و زنان باشد.»
مولاوردی تاکید کرد: «تلاش کردهایم با راهاندازی این کریدور تا حد امکان نگاه فارغالتحصیلان دانشگاه را به شغل و کار عوض کنیم و توجه آنان را به کارآفرینی معطوف سازیم. به همین علت نام نمایشگاه و همایش را اشتغالزایی و کارآفرینی گذاشتهایم و تنها به اشتغالزایی نپرداختهایم.»