تعداد بالای نرم افزارهای موجود در بازار رقابت و مشهور شدن برخی از این نرم افزارها باعث می شود، تعدادی از نرم افزارهای دیگر، به رغم مفید بودن چندان مورد توجه قرار نگیرند. نرم افزار depsy یکی از همین نرم افزارهاست که برای قشر پژوهشگر فواید پرشماری دارد. در واقع می توان دپسی را یک راه حل مفید برای تمامی مشکلات رایج پژوهشی و علمی تلقی کرد.
برخلاف سال ها پیش که پژوهش ها در فضای کتابخانه ای و با تورق انواع جزوه ها و مقالات انجام می شد، این روزها برای بسیاری از افراد دستیابی به مقالات مهم علمی در جست وجوهای اینترنتی و استفاده از درگاه های مختلف دانلود کتاب های الکترونیک خلاصه می شود. اما نرم افزار دپسی روشی جایگزین برای دستیابی به صدها منبع معتبر آفلاین و آنلاین محسوب می شود.
اگرچه به نظر می رسد مخاطبان اصلی این نرم افزار را دانشمندان و پژوهشگران تشکیل می دهند، اما می توان دپسی را به اقشار مختلفی توصیه کرد. از محصلان و دانشجوها تا افرادی که بنا به هر دلیلی در خصوص موضوعی مشخص تحقیق می کنند و تمایل دارند یک نقشه حرکتی مشخص از روند تحقیقات خود داشته باشند، می توانند از بخش های مختلف دپسی استفاده کنند.
یکی از قابلیت های بسیار مهم نرم افزار دپسی، قابلیت استفاده مجدد مقالات این نرم افزار در دیگر نرم افزارهای پژوهشی و ثبت اسناد است. در واقع می توان به راحتی و به سرعت، مکتوبات این نرم افزار را با دیگران به اشتراک گذاشت و یا به طور گروهی از این نرم افزار در تعدادی لپ تاپ و سیستم های رایانه خانگی استفاده کرد.
این قابلیت کمک می کند یک تیم پژوهشی به سهولت به منابع پیشین خود رجوع کنند یا مطالب مهم را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. امکان اشتراک گذاری سریع مطالب باعث می شود خطاهای پژوهشی کاهش یافته و سرعت روند انجام پژوهش بالاتر از حد انتظار ارزیابی شود.
اما نگاهی داشته باشیم به بخش های مهم این نرم افزار مفید:
GDAL یکی از مفیدترین بخش های نرم افزار دپسی است. این بخش یک کتابخانه علوم مفید است که به طور رسمی به بسیاری از کتابخانه های مهم و مستند بین المللی مثل کتابخانه ناسا متصل است. بدون اغراق می توان بیش از 70درصد از اعتبار نرم افزار دپسی را به بخش GDAL مرتبط دانست؛ بخشی که کیفیت مطالب تهیه شده توسط نرم افزار را تضمین می کند.
Lubridate بخش مهم دیگری است که گرچه به اندازه GDAL معتبر نیست؛ اما دسترسی کاربران به هزاران مقاله آنلاین و علمی را ممکن می سازد. در ضمن، امکان اشتراک گذاری مقالات را تسهیل می کند و عضویت رایگان کاربران مهمان را نیز شامل می شود. این همان بخشی است که صدها نفر از کاربران میهمان را به خود جلب کرده و امکان پژوهش های اشتراکی را فراهم می کند.
BradleyTerry2: در این بخش کاربر می تواند ضن مرور تجربه های پژوهشی پیشین، به اجرای مجدد پژوهش پرداخته و وضعیت عملکرد و نتایج کار خود را مورد بررسی و بازبینی مجدد قرار دهد. افزون بر اینها سیستم امتیازدهی این بخش به کاربر کمک می کند عملکرد پژوهشی و علمی خود را به شکل آماری تحلیل کرده و به نقاط ضعف و قوت کار خود پی ببرد. چنین امکانی برای افرادی که در تدارک پروژه های پایان نامه خود هستند، بسیار مفید خواهد بود. زیرا با کمک این بخش، روایی و اعتبار مطالب تهیه شده تا حد زیادی بررسی می شود.
بخش اعتبارات، از دیگر بخش های این نرم افزار است. این قسمت برای پروژه هایی طراحی شده که در سطح بین المللی مورد حمایت قرار گرفته اند یا احتمالا حمایت می شوند. در واقع اگر جزو پژوهشگرانی هستید که قصد دارید در پروژه ای ویژه و جهانی فعالیت داشته باشید، اما در خصوص بودجه با مشکل مواجه هستید می توانید از طریق این بخش به بررسی اجمالی مراکز و نهادهای بین المللی بپردازید که از این پروژه حمایت می کنند.
دپسی بیش از آنکه یک نرم افزار خشک و علمی باشد، یک دستیار مهربان و منعطف برای ارزیابی عملکرد علمی و ارائه برترین راهکارها برای حل مشکلات حرفه ای محسوب می شود. اندازه گیری عملکرد های پژوهشی، ارائه آمارهایی از ضریب خطا و موفقیت و اعطای مشوق به پژوهشگر از مثبت ترین بخش های این نرم افزار محسوب می شود. بر همین اساس استفاده از دپسی در پروژه هایی که در بازه زمانی مشخصی انجام می شوند، اهمیتی دوچندان دارد و عبور از مراحل دشوار پژوهش را بسیار ساده می کند.
ارتباط با نویسنده: royapakseresht@gmail.com