امروزه حفاظت و حفظ امنیت ساختمانها، خانهها، بازارها، بانکها، سالنهای سینما و تئاتر و ورزشگاهها و بهطور کلی همه مظاهر زندگی امری حتمی و ضروری است. از طرفی اتفاقهای غیرمنتظرهای مانند حملات تروریستی، دستبردهای مالی و... موجب شده تا هر روز بر اهمیت حفاظت و در نتیجه تولید وسایلی برای تأمین امنیت افزوده شود. وسایلی که دوربینهای مداربسته از جمله مهمترینشان هستند. همین امر زمینههای ایجاد بازاری جهانی با گردش مالی چندین میلیاردی را فراهم کرده است. بازاری که بازیگران اصلی آن تولیدکنندگانی از آمریکا، چین، ژاپن، کره و چندین کشور دیگر هستند.
بهطور کلی نگرانیهایی که در مورد امنیت در سطح جهان به وجود آمده است، باعث محبوبیت زیادی برای بازار جهانی دوربینهای مداربسته شده است که این امر نیز به نوبه خود باعث پیشرفت این دوربینها مطابق با فناوری روز دنیا شده است. در عین حال کاهش هزینه تولید و در نتیجه هزینه خریدشان نیز تقاضای بیشتری را در بازار رقم زده و طبق پیشبینی تحلیلگران طی سالهای 2016 تا 2022 این بازار با نرخ رشد سالانه 12درصد حرکت خواهد کرد.
آیپیها به جای آنالوگها
رشد بازار سیستمهای امنیتی ارتباط مستقیمی با رشد فناوری دارد. دوربینهای مداربسته که یکی از مهمترین سیستمهای نظارتی برای حفظ ایمنی هستند، از تغییر و تحول فناوریهای نوین بر کنار نماندهاند.همین امر موجب شده تا دوربینهای آنالوگ که تا همین چند سال پیش در زمره محبوبترینهای بازار بهشمار میرفتند، با ورود دوربینهای مداربسته موسوم به IP دیگر جایی در بازار نداشته باشند.
حداقل در کشورهای پیشرفته دست بالا با آیپیهاست. دلیل چنین امری این است که دوربینهای آنالوگ با تکنولوژی قدیمی به ذخیرهسازی تصاویر میپرداختند اما با ظهور دوربینهای مداربسته آیپی که با استفاده از دوربینهای دیجیتال، تصاویر را ضبط و ذخیرهسازی میکنند، کیفیت و وضوح تصاویر بیشتر شده است، ضمن اینکه این دوربینها، حافظه بیشتری داشته و در عینحال نسبت به دوربینهای آنالوگ کمهزینهتر و کاربردیتر نیز هستند. همچنین دوربینهای آیپی از طریق شبکه و سیستم وایرلس (بیسیم) کار میکنند و همزمان چندین کاربر را پوشش میدهند. بهطور حتم چنین فاکتورهایی باعث پیشی گرفتن این نوع دوربین نسبت به دوربینهای آنالوگ شده است.
تقاضای روزافزون در بازار مداربستهها
افزایش روزافزون تقاضا برای دوربینهای مداربسته کلید رشد این بازار است که این امر نیز به بالا رفتن هزینههای مربوط به گسترش شبکه و تعمیر و نگهداری آن منجر شده است. در این میان سرمایهگذاران با رفتن به سوی شبکههای بیسیم، سعی دارند از این عوارض اضافی اجتناب کنند. دوربینهای نظارتی بیسیم، امنیت ساختارهای حیاتی مانند فرودگاهها و شهرها را فراهم میکنند، آن هم بدون هزینههای مربوط به نصب و راهاندازی و تعمیرات و نگهداری. انتظار میرود تغییر جهت بازار جهانی از دوربینهای آنالوگ به سوی دروبینهای آیپی، باعث رشد این بازار در سالهای آینده شود.
تقاضای جهانی برای دوربینهای آیپی نسبت به دوربینهای آنالوگ، به دلیل هزینههای کمتر روز به روز بیشتر میشود. دوربینهای آیپی در مقایسه با دوربینهای آنالوگ، انعطافپذیرتر بوده و نصب آنها نیز آسانتر است و همچنین مقیاس بزرگتری را میتوانند پوشش دهند. همچنین دوربینهای آیپی، دارای چندین سرور بوده و برای چندین کاربر تدارک دیده شدهاند و از مداخله شخص ثالث نیز جلوگیری میکنند و درصد ایمنی آنها بالاتر است. البته تا سال 2015 دوربینهای آنالوگ در صدر بازار جهانی قرار داشتند اما طبق پیشبینیهای تحلیلگران، طی چند سال آینده این جایگاه از آن دوربینهای آیپی خواهد بود.
بزرگان بازار جهانی
در سال 2015، آمریکای شمالی با داشتن حدود 40درصد از سهم تولید این کالاها، مقام نخست را در بازار دوربینهای مداربسته در دست داشته است. بعد از آمریکای شمالی این هند، چین و ژاپن هستند که در بازار مداربستهها رشد بزرگی برایشان پیشبینی میشود. هر چند رقابت شدید و کاهش سود در این بازار از ریسکهایی است که پیش روی فروشندگان این تجارت قرار گرفته است. همچنین تغییرات سریعی که در زمینههای فناوری به وجود آمده است، به همراه افزایش نامهای تجاری کوچکی که در حد برچسب هستند تا برند، بزرگترین چالش پیش روی فروشندگان جهانی این بازار است.
بنابراین برای باقی ماندن و موفق شدن در این محیط رقابتی، بسیار ضروری است که تولیدکنندگان به صورت گزارههای دقیق، محصولات و خدمات خود را مشخص کنند. در حال حاضر شرکتهای معتبری بهعنوان فروشندگان پیشرو این بازار شناخته شدهاند که میتوان به شرکتهایی نظیر بوش، هایکویژن، هانیول، نایس و تایکو اشاره کرد. از دیگر فروشندگان برجسته این بازار نیز میتوان به ایدیتی، آکسون، دیویتل، اینترگراف، موتورلا، پاناسونیک، سامسونگ، موتورلا، زیمنس و توشیبا اشاره کرد.
طبق پیشبینی سایت اقتصادی MarketsandMarkets در فاصله سالهای 2011 تا پایان سال 2016 رشد این بازار به 25.43میلیارد دلار با نرخ رشد سالانه 19.35درصد میرسد. در این میان بازار دوربینهای آیپی در سال 2011، 5.15 میلیارد دلار بوده است و انتظار میرود به 15.89 میلیارد دلار با نرخ رشد سالانه 25.31درصد تا پایان سال 2016 برسد و این درحالی است که در سال 2011 بازار دوربینهای آنالوگ 5.36میلیارد دلار تخمین زده شده بود و انتظار میرود تا پایان سال 2016 این عدد به 9.54میلیارد با نرخ رشد سالانه 12.24درصد برسد. کاملاً مشهود است که بازار دوربینهای آیپی، نسبت به دوربینهای آنالوگ رشد چشمگیری خواهد داشت و آینده این تجارت به دست تولیدکنندگان این دوربینهای پیشرفتهتر رقم خواهد خورد.