جمعه, ۷ دی(۱۰) ۱۴۰۳ / Fri, 27 Dec(12) 2024 /
           
فرصت امروز
گزارش «فرصت امروز» از ظرفیتی تاریخی برای گشت‌و‌گذار

آهسته‌رانی گردشگری در مسیر کاروانسراها

9 سال پیش ( 1394/5/28 )
پدیدآورنده : تهمینه سهرابی  

كاروانسراها در گذشته یكی از سازمایه‌های بنیادین زندگی مردمان فلات ایران به‌شمار می‌رفته‌اند. در فلات ایران كه فاصله شهرها و آبادی‌ها از یكدیگر بسیار بوده، كاروانسراها جایگاهی بودند كه بازرگانان و مسافران خسته از راه‌های دراز و خطرخیز بتوانند لختی در آن بیاسایند، به داد وستد بپردازند و خود را برای ادامه سفرشان آماده كنند. تاریخچه كاروانسراها در ایران به دوره هخامنشیان بازمی‌گردد. داریوش بزرگ به‌ویژه در پاسخ به نیازهای جدید كشورداری و البته بیشتر با در نظر داشتن سویه‌های سیاسی و نظامی آن، به ساخت و بهسازی راه‌های كشور و همچنین منزلگاه‌هایی در میان این راه‌ها همت گماشت. هرودوت در پیوند با این موضوع می‌نویسد: «واحد مقیاس راه‌ها پرسنگ است و به مسافت هر چهار پرسنگ منزلی فراهم شده به نام ایستگاه. در این منزل‌ها مهمانخانه‌های خوب برپا شده است.»

همچنین در سفرنامه‌ها و كتاب‌های بسیاری از جمله سفرنامه ماركوپولو، ناصرخسرو و دیگران می‌توان نوشتارهایی درباره كاروانسراها یافت كه خود از اهمیت این بناها در گذشته حكایت می‌كند. اگرچه ساخت و كاربرد كاروانسراها در تمامی دوره‌های تاریخی گذشته تا میانه دوره قاجاریه ادامه داشته اما در دوره صفویه است كه در سایه اقتدار حكومت مركزی و رونق بازرگانی ساخت كاروانسراها اهمیت ویژه‌ای می‌یابد. گفته شده كه شاه عباس خود به تنهایی دستور ساخت 999 كاروانسرا را داده است.

همچنین شاردن در سفرنامه خود شمار كاروانسراهای شهر اسپهان (اصفهان) را 1082 باب دانسته است. امروزه اما بیشتر این بناها در گذر زمان و با از دست دادن كاركرد نخستین‌شان ویران و به دست فراموشی سپرده شده‌اند. آن شماری هم كه پاییده‌اند، نه برای خودنمایی و جلوه فروختن كه تنها برای بقا به بازسازی و نگهداری شایسته نیازمندند وگرنه، دیر نیست تا به سرنوشت دیگر سازه‌های هم پیوندشان دچار شوند. یکی از دلایل محکمی که برای احیای مکان‌هایی از این قبیل وجود دارد، قابلیت‌شان برای جذب گردشگر است. مکان‌های سنتی با پیشینه‌ای که دارند و کاربردهایی که در گذشته داشته‌اند امروزه، جذابیت‌های زیادی برای گردشگرانی دارند که تجربه‌هایی از این قبیل را ندارند. بنابراین توجه به بازسازی و ترمیم کاروانسراها می‌تواند ظرفیت‌های گسترده‌ای برای جذب گردشگر ایجاد کند.

این ظرفیت زمانی نمود پررنگ‌تری به خود می‌گیرد که توجهی به آمار موجود در این زمینه هم داشته باشیم. حدود 150شهر ایران کاروانسرا دارد که گاه در یک شهر تا 10 کاروانسرا هم بر جای مانده است. بنابراین لزوم بازسازی این مکان‌ها امری حیاتی برای گسترش پتانسیل گردشگری ایران است. پتانسیلی که نمونه مشابه آن در هر کشوری به چشم نمی‌خورد. در این ارتباط گفت‌و‌گویی داشته‌ایم با آرش نورآقایی، کارشناس حوزه گردشگری و کامران امامی، مدیر کاروانسرای بازسازی شده زین‌الدین شهرستان مهریز دراستان یزد.

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/6C9i0IZE
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
سفارش سئو سایتقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانلوازم یدکی تویوتاتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکستالار ختمبهترین آزمون ساز آنلایننرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایرتخت خواب دو نفرهکابینت و کمد دیواری اقساطیکفپوش پی وی سیتماشای سریال زخم کاری 4تخت خوابخرید کتاب استخدامیقیمت کمد دیواریکاشت ابرو طبیعیپارتیشنتاسیس کلینیک زیباییریفرال مارکتینگ چیست؟ماشین ظرفشویی بوشکوچینگ چیستتور سنگاپورخرید PS5
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه